Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ordet er frit: Udsalget fortsætter – dine og mine oplysninger er solgt til MasterCard

Af Søren Holm-Hansen

Det har ikke skortet på udsalg af centrale dele af den samfundsmæssige infrastruktur de seneste år.

 

I dag, tirsdag, kom det frem, at Nets – det tidligere Betalingsservice – har solgt centrale dele af sin virksomhed til det kommercielle MasterCard.

 

Det er en skandale, at det overhovedet kan lade sig gøre.

 

Grænse for markedskræfterne

Ikke et ondt ord om kapitalisme og frie markedskræfter. Men der må være en grænse. Dén grænse er for længst overskredet i Danmark – af skiftende regeringer og privatiserede, tidligere offentligt ejede virksomheder.

 

TDC er siden liberaliseringen af telemarkedet i 1996 gået fra hånd til hånd, købt og solgt med store udbytter, imens skiftende ledelser har tjent styrtende beløb på at “optimere” virksomheden; en optimering, som almindelige kunder næppe har mærket meget til.

 

Dong-salget er en historie for sig. Men det vil for altid være forbundet med den daværende socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon.

 

Solgt for 21 milliarder

Og nu er turen altså kommet til, at Nets – som ejer vores alle sammens mest private oplysninger – sælger ud til MasterCard.

 

Handlen har en værdi af over 21 milliarder kroner. Og det forstår man godt. Det var som bekendt en ansat i Nets, der udløste Se & Hør-skandalen, fordi virksomheden altid kan se, hvor og hvornår du bruger dit kort. Nu er tjenesten på udenlandske hænder.

 

Chefen scorer kassen

En ualmindeligt velhavende, administrerende direktør i Nets, Bo Nilsson, siger ifølge dr.dk:

“For fuldt ud at realisere det internationale vækstpotentiale ud over vores eksisterende geografiske tilstedeværelse kræves evner og ressourcer i en grad, som kun en etableret, global markedsleder besidder.”

 

Men hvad er problemet? Hvorfor skal Nets, som vi alle er tvunget til at bruge, hvis vi vil fungere bare nogenlunde – hvorfor skal det nu sælges til en international spiller, som har fri adgang til alle oplysninger? Er selskabet ikke stort nok, når det kan frasælge en del af forretningen for mere end 20 milliarder kroner?

 

Det er de såkaldte “konto til konto”-baserede tjenester, som MasterCard har købt. NemId forbliver foreløbig på danske hænder.

 

Intet ændret – for nu…

Den stakkels kommunikationschef i Nets, Søren Winge, er sat til at forsvare udsalget:

 

“Både vilkår og driften fortsætter, så langt øjet rækker på Betalingsservice og de ydelser, vi her snakker om. Så det vil ikke betyde nogen ændring på den korte bane for forbrugerne.”

 

“Så langt øjet rækker”?

 

“På den korte bane”?

 

Hvor lang er en kort bane?

 

Fortjeneste på en halv milliard

Det var Nets-topchefen, der sidste år scorede intet mindre end en halv milliard kroner i løn, bonus og aktieoptioner for sin indsats for det firma, som 90 procent af danskerne er afhængige af.

 

Ifølge Børsen står han i år til at tjene helt op til 1,9 milliarder kroner, afhængig af, hvordan Nets klarer sig. Og lige nu ser det ud til at gå ret godt.

 

Skal vi gætte på, at der er nye gebyrer på vej?

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også