Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ordet er frit: Vis lidt respekt – de fleste følger alle regler

Af Søren Holm-Hansen

Alt for mange mennesker har tilsyneladende alt for god tid til at sidde hjemme og hidse sig op over alt muligt. Ikke mindst over ethvert hjørne af corona-problematikken, som nu i et halvt år og stadig på ubestemt tid vil genere dig og mig og samfundet som sådan.

 

Det er det selvbestaltede corona-politi.

 

De sociale mediers frie adgang til enhver udlægning af “alternative fakta” gør det ikke lettere at holde ryggen rank og hovedet højt for de mange, mange mennesker især i servicebranchen – over en bred kam – som af al magt forsøger at holde næsen oven vande.

 

Risiko for at drukne

Lykkes det dem ikke, drukner de. Og hvor står vi så på den anden siden af krisen?

 

Ikke så snart har nogen offentliggjort et tilfældigt foto på Facebook af en fest, der måske er gået lidt over gevind ud på de små timer, før fordømmelserne vælter ind. Eller et foto af en lidt for tæt befolket forretningsgade på en lørdag formiddag. Eller af en kvinde uden mundbind midt i en forsamling af formummede mennesker pakket ind i den klaustrofobiske ansigtsmaske.

 

Civil ulydighed og konspirationer

Dette er ikke et forsvar for hverken civil ulydighed eller konspirationsteoretikerne, der spænder bredt over alt fra risici for bivirkninger ved en vaccine til doktor Manniches “så slemt er det heller ikke” eller Bill Gates’ påståede forsøg på at opnå verdensdominans. Slet ikke. Disse tosser og deres teorier lever deres eget, ustyrlige liv.

 

Nej, det er en hyldest til alle dem, der gør deres bedste. Og det er en hyldest til videnskaben og fagkundskaben.

 

Det er dem, vi skal lytte til. Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut synes at være nogenlunde opdateret på den udvikling, som ingen kan forudsige og kun få sige noget fornuftigt om.

 

Skiftende meldinger

Nuvel, det har mildt sagt været forvirrende at følge med i skiftende meldinger og retningslinjer og anvisninger og krav, når det gælder om at begrænse smitterisiko mest muligt. Statsminister Mette Frederiksen (S) har stillet sig i spidsen som en ny Moder Danmark, der med fast indstuderede håndfagter og et evigt bekymret blik orienterer den undrende nation om, hvad der foregår, når hun “føler”, at noget er rigtigt at gøre.

 

Nogle af hendes ministre har skøjtet rundt i manegen, andre har holdt sig så langt i baggrunden, at kulturen føler sig glemt, ignoreret og tilsidesat. For ikke at tale om alle dem, der ikke lige passer ind i hjælpepakkernes faste, bureaukratiske kasser.

 

Bundsgaard tager prisen

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) forsøgte sig med vanlig forsinkelse at komme på banen, da han faktuelt korrekt konstaterede, at der er et problem i det somaliske miljø i Aarhus; her var smitten markant større end blandt befolkningen generelt. Dén fik han prygl for. Hvad ligner det at hænge en enkelt etnisk gruppe ud (uanset at der faktisk er et problem)?

 

Det kostede ham et medlem af byrådsgruppen; en mand, som de færreste har hørt om. Han skiftede til De Radikale.

 

Alligevel lykkedes det borgmester Bundsgaard at tage prisen for den måske mest bizarre ligning, da han lovede de fortvivlede gymnasieelever at arbejde for en genåbning, hvis de til gengæld ville love at passe på hinanden – og skrue ned for musikken! Hvor i alverden ligger sammenhængen mellem corona og lydniveauet på sound boxes?

 

Restauratørerne kæmper

Men tilbage til hyldesten:

 

Restauratører og natklubejere og teaterfolk og musikarrangører og mange andre – ja, de ikke bare hænger med røven i vandskorpen; de kæmper for at holde næsen oven vande, så der stadig er noget at vende tilbage til. Engang. Og langt, langt de fleste overholder alle de mange restriktioner, som de er pålagt.

 

Nogle af dem prøver endda at smile samtidig. Og give deres gæster noget at smile ad. Som Aarhus-restauratøren, der lovede en gratis øl, hvis man bestilte en menu på en enkelt dag i et kort tidsrum. Han blev ramt af en shitstorm uden lige fra corona-politiet, der kritiserede, at det sikkert ville tiltrække alt for mange mennesker på alt for lidt plads.

 

Nu be’r jeg Dem, fru Heilbunth!

 

Kig dig omkring

Men kig dig omkring, kære læser. Gå en tur igennem byen og se for dig selv, før du alarmerer det rigtige politi og skriver harmdirrende indlæg på Facebook:

 

Der bliver holdt afstand. Der bliver ikke lukket flere gæster ind end tilladt. Der er håndsprit til rådighed. Vi hoster i ærmet og giver ikke hånd. Udskænkningssteder lukker til tiden. De fleste har fattet kravet om mundbind i offentlig transport.

 

Når man ser bort fra ansvarsløse arrangører af ulovlige piratfester, har ingen restauratør jo nogen som helst interesse i at udsætte sine gæster for risiko. Tværtimod.

 

Og restauratørerne og natklubejerne og teaterfolkene og musikarrangørerne og alle de andre nødlidende – ja, de kæmper en daglig kamp for at sikre, at der er noget at vende tilbage til på den anden side af krisen.

 

Vis dem lidt respekt. Og støt deres forretninger. De trænger til det.

 

 

 

Del artikel

Andre læser også