Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Personer efterlyses: Kortlægning af den østjyske madkultur

Af anders@sommersangdigital.dk

Dansk Landbrugsmuseum efterlyser personer, som kan fortælle om maden i Østjylland i forbindelse med kyndelmissegilder.

 

Flere steder i Østjylland fejrer man stadig kyndelmisse

Et andet ord for Kyndelmisse er lysmesse. Oprindeligt markerede denne dag, at jomfru Maria ”atter var blevet ren” – og nu kunne indgå i menigheden.

Førhen blev en kvinde anset for ”uren” indtil 40 dage efter en fødsel – så den 2. februar er det altså 40 dage siden vi fejrede jul og derved Jesu fødselsdag. I Danmark var Kyndelmisse en helligdag indtil 1770. Kyndelmisse var i det gamle bondesamfund en særlig dag. Der skulle først og fremmest gøres status, for nu var man kommet halvt igennem vinteren. Derfor skulle der på denne dag være halvdelen af dyrenes vinterfoder og menneskets forråd tilbage. Kyndelmisse blev fejret meget forskelligt. På ”mindre” gårde spiste man pandekager af bygmel, for så troede man, at byggen ville gro som den skulle i den kommende sæson. På de større gårde fortælles det, at man ligefrem afholdte kyndelmissefester og spiste ligesom juleaften – man fik grød og fisk med kogt øl og folkene fik julekage og ost.

 

 

Kortlægning af den østjyske madkultur

Oplysninger om de østjyske kyndelmissetraditioner indgår i en større undersøgelse. Dansk Landbrugsmuseum forsøger gennem et nyt projekt at undersøge særlige østjyske kendetegn for levevilkår og husholdning. Hovedfokus bliver en dokumentation af måltidsretter og tilberedningsformer i det østjyske køkken og om traditioner forbundet med livets og årstidens markeringer.

 

Museet efterlyser i den forbindelse personer, som kan bidrage til historien. ”Vi håber østjyderne vil henvende sig med informationer – vi vil meget gerne fastholde historierne – skrive dem ned og lade historierne indgå i en større undersøgelse”, udtaler museumsinspektør Bettina Buhl.

 

Museet håber på henvender fra hele det østjyske område – og det betyder områderne omkring Randers, Ebeltoft, Odder, Århus, Grenå, Skanderborg og Silkeborg.

 
”Du er velkommen til at sende en mail på bb@gl-estrup.dk eller ringe på telefon 87 95 15 38 – jeg er klar til at tage imod oplysninger og aftale nærmere med de personer, som ønsker at deltage i undersøgelsen om den østjyske madkultur”, slutter museumsinspektør Bettina Buhl.

 

 

Del artikel

Andre læser også