Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Pianisten, Frederik Vuust: “Tir Na Nog er med på den værste på den fedeste måde”

Af Pernille Søborg

Hvis du kommer i musikmiljøet, så klinger navnet Vuust nok velkendt i ørene. Frederik Vuust er søn af den anerkendte jazzbassist, hjerneforsker og professor Peter Vuust. 

 

Nu sætter sønnen, Frederik Vuust, sit præg på jazzen i Aarhus. Hver søndag siden januar 2019 har han slået tonerne an på Tir Na Nogs The Merchent Room, hvor der er  jazz på plakaten. Jeg mødte ham til en snak om jazz, hvem han er og interessen for musik.

 

Et hjem med klaver

Frederik Vuust er en ung og ydmyg mand på 24 år, der kommer fra Åbyhøj ved Aarhus. Han overvejer sætningerne grundigt og siger ikke noget uden overvejelse. Der har været musik omkring Frederik hele livet, og som 6-årig startede interessen for klaverspillet. Det har holdt ved lige siden. Dog med et enkelt afbræk, hvor elbassen kom ind i billedet. “Nok mest for at imponere min far”, griner Frederik Vuust.

 

Frederik har i en periode spillet sammen med sin bror, Mikkel Vuust, og komponeret musik. Sidste år færdiggjorde han litteraturhistorie på Aarhus Universitet, men arbejdet indenfor faget trak ikke. Det gjorde musikken, og dette år er det for alvor blevet seriøst.

 

Hvordan har du det i rollen som kapelmester? 

På Tir Na Nogs The Merchant Room hedder søndagsarrangementet Cocktails and Jazz. Her spiller det faste ensemble Frederik Vuust, Kristoffer Lysgaard (trommer) og Lukas Loeb (bas) den første time med en god variation af jazz. Derefter åbnes der for jam. Rollen som kapelmester falder den rolige pianist meget naturlig. Det er ham, der kommer med forslag til repertoiret og har kontakten til Tir Na Nog, men han mener dog, de tre musikere klarer værtsrollen i fællesskab.

 

Hvem kan deltage i jeres jam?

“Der sidder altid musikere klar til at komme op at spille. Sådan er konceptet til søndagsjazz. Det er musikere i alle aldre og med forskellig baggrund. Der er intet krav om, hvor stort talentet, eller højt niveauet, skal være.” Frederik indrømmer dog, at det er fedt, når unge talenter på 17-år stiller op og udfordrer de mere erfarne musikere. Det skaber god dynamik og skærper koncentrationen. 

 

“Publikum nede i baren må gerne være småsnakkende og engageret. Men det vigtigste er, at de hygger sig og nyder det”, udtaler Frederik. 

 

Hvad synes du om The Merchant Room som jazz-sted?

“Baren kan helt sikkert noget. Det er hyggeligt, og der er god akustik. Er gæsterne interesserede i musikken kan de sætte sig foran, ellers er der pladser længere nede i baren, hvor man kan snakke uden at lytte intensivt.” Undervejs roser Frederik Vuust Tir Na Nog for at satse på jazzen. “Kadeau til Tir Na Nog, der er med på den værste på den fedeste måde. Jazzen har brug for at blive stærkere og holdt ved lige”, udtaler han. Eftermiddagsformatet tiltaler pianisten. “Publikum er ikke så berusede på det tidspunkt”. Det er musikken, der skal beruse os.

 

Hvordan ser du Cocktails and Jazz udvikle sig?

“Ambitionen er, at få flere og flere af de helt professionelle til at komme forbi, så niveauet stiger, og det ender med, at publikum får en følelse af at være til en god koncert. Lige for tiden arbejder jeg med form og konstellation. Jeg forsøger at sætte folk så godt i scene, så de spiller så godt som muligt og finder et udtryk sammen. Specielt duoer intensiverer musikken. Her står man ikke og venter på et helt orkesters soloer, men skal være skarp og fokuseret, hvilket højner seriøsiteten,” siger en tænksom Frederik Vuust.

 

En energisk og engageret fyr

Ved siden af Cocktails and Jazz ligger Frederik Vuust ikke på den lade side. I gennemsnit spiller han to jobs om ugen. Derudover har han lige lagt sidste hånd på sin tredje kortfilm. I den kommende tid skal han spille klaver i teaterforestilling Xmas Cabaret på Svalegangen i Aarhus, og så komponerer han musik ved siden af. Til Aarhus Jazz Festival er der fuld fart på. Det bliver til flere koncerter hver dag, hvilket Frederik nyder. “Jeg spiller er jo sammen med familie og venner”. 

Pianisten, Frederik Vuust: “Tir Na Nog er med på den værste på den fedeste måde”
Frederik Vuust siddende ved pianoet

 

Hvad får du af musikken? 

“Musikken giver mig en syg glæde!” Frederik Vuust afslutter samtalen med ordene “God musik er sygt. Det giver mening!” Og det lyser ud af det unge talent, når han på rolig vis sidder bag tangenterne til Cocktails and Jazz på The Merchant Room hver søndag klokken 15 til 17.

 

Del artikel

Andre læser også