Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Planen er klar: Sådan kan Vesterbro Torv komme til at se ud

Af Freja Dumont
Foto: Visualisering af Vesterbro Torv
Foto: Visualisering af Vesterbro Torv

Fra losseplads, til kvægtorv, til parkeringsplads og trafikeret knudepunkt.

Vesterbro Torv har haft forskellige funktioner gennem de seneste 200 år, og i 2026 skal den centrale plads iklæde sig et nyt og smukkere antræk.

Teknik og Miljø er nemlig klar med det endelige forslag til, hvordan torvet skal se ud. Det skriver de i en pressemeddelelse.

“Først og fremmest vil jeg gerne rette en tak til borgerne for deres bidrag og for samarbejdet med fællesrådet og torvets naboer gennem processen.

Forslaget til torvet samler i ét flot arkitektonisk greb mange af de drømme for torvet, tilgængelighed og behovet for at håndtere stigende mængde regnvand, busser og cyklister.

Desuden ønskede vi at bevare træerne og genbruge belægningen. Forslagets ambition er et smukt urbant og grønt torv, der bliver et bylivsknudepunkt for både bykvarteret og hele Aarhus med plads til at mødes med andre, nyde solen et roligt øjeblik og til bykvarterets fællesaktivitet,” siger Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus.

Sådan kommer torvet til at se ud

Torvet bliver et stort sammenhængende grønt torv, der følger terrænet i tre terrasser. På nordsiden er der sol med plads til ophold, fællesspisning, marked og aktiviteter, mens der på midten skal være plads til gående, vand, træer og ophold.

På sydsiden gives plads til at vente på bussen samt til de mange cyklister.

Der vil fremover stå cirka 25 træer på selve torvet og 70 træer yderligere på gaderne omkring torvet. Ombygning af torvet omfatter også de tilstødende gader, så det alt i alt bliver en tryggere oplevelse at færdes i området.

Trafikændringer sker gradvist

Omdannelsen af Vesterbro Torv blev sat i gang i foråret, med en række midlertidige tiltag og nedrivning af den gamle p-kælder under torvet.

Den blev sat på pause, da rådmand Nicolaj Bang ønskede at genåbne torvet. Der var dog ikke opbakning i forligskredsen til rådmandens ønske.

Derfor fortsætter omdannelsen af torvet nu og vil ske i etaper. Anlægsarbejderne vil blive søgt koordineret, så de ikke falder sammen med andre større projekter i midtbyen.

Teknik og Miljø har ud fra erfaringerne fra omdannelsen i foråret foretaget vigtige justeringer af vejnettet og planlægger flere inden arbejdets opstart. Herudover vil der være fokus på bedre skiltning og forudgående information.

”Det er ikke nogen lynoperation, som vi laver, hvor alt står færdigt efter få dage. Mange trafikanter kommer til at skulle ændre vaner, men vi kan allerede nu se at de ændringer, der er foretaget i området herunder busslusen ved torvets ændring har vundet indpas hos trafikanterne,” siger Morten Skou Nicolaisen, afdelingsleder, Teknik og Miljø.

Projektet har også fokus på nødvendig klimatilpasning i området. Aarhus Vand indgår derfor i arbejdet og medvirker i projektet fra idéoplæg til udførelse.

Teknik og Miljø forventer, at sagen skal drøftes i Magistraten i næste uge, inden den behandles i byrådet.

Indstillingen er det sidste politiske skridt, der skal til for at sætte anlægget i gang. Herefter skal entreprenøropgaven i udbud, så opbygningen af det nye Vesterbro Torv kan gå i gang i løbet af foråret 2025.

Del artikel


Mest læste historier i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien