Moderne bofællesskab i Aarhus: ”Her er virkelig alt, man kan ønske sig”
Plushusene i Lisbjerg kombinerer det bedste fra traditionelle bofællesskaber med det moderne menneskes behov for frihed og individuelle ønsker.
Her kan man både deltage i de mange fællesaktiviteter, bruge alle faciliteterne og trække sig tilbage i den private lejebolig, når man ønsker det.
I det bakkede landskab, kun 200 meter fra skole og dagtilbud og 300 meter fra letbanestop med nem adgang til Aarhus midtby, ligger det nye boligkvarter, som indeholder i alt 226 lejeboliger.
Her er lejligheder i etageejendomme på 3-4 etager med elevator samt 2-plans rækkehuse. Boligerne varierer i størrelse fra ca. 60 til ca. 116 kvm og har 2-5 værelser for at imødekomme forskellige behov og ønsker.
Alle boliger har enten egen terrasse eller altan. Dertil kommer adgang til ekstra fælles uderum på svalegange og/eller tagterrasser. Mellem husene etableres grønne leverum med blandt andet borde-/bænkesæt, orangeri og nyttehaver.
Fællesspisning, vinsmagning og børnedans
Centralt i bebyggelsen ligger det godt 900 m2 store fælleshus, som man som beboer har fri adgang til.
Her er bl.a. spisesal til fællesspisning, hvortil maden tilberedes af beboerne i det tilhørende køkken, lounge til hygge, kaffeslabberas, strikkeklub eller kortspil, børnehule med bordfodbold, legekøkken, sækkestole, spil, boldspilssal/multirum til f.eks. badminton, foredrag og filmaften, fitnessrum, krea-rum, værksted med deleværktøj og gæsteværelser til overnattende besøg.
Grundtanken er, at man måske kan nøjes med lidt færre kvadratmeter i boligen, fordi fælleshuset kan fungere som forlængelse af boligen.
Vært som støtter fællesskabet
Fællesaktiviteterne initieres dels af beboerne selv men også af den fast tilknyttede vært, som sikrer, at der altid er et bredt tilbud af arrangementer.
Det gælder det, der gentager sig ugentligt, som kan være fællesspisning, børnedans, boldspil eller yoga men også enkeltstående arrangementer som f.eks. vinsmagning, ture ud af huset og fejring af mærkedage som halloween, jul og fastelavn.
Tiltagene beror på beboernes interesser og deltagelse er baseret på frivillighed. Fra de 5 åbne Plushusene bofællesskaber rundt om København er der masser af erfaring med at skabe sociale relationer gennem fællesaktiviteter og få fællesskaber i fællesskabet til at spire og gro.
Alt hvad man kan ønske sig
Familien Halbe var de første, der flyttede ind i Plushusene i Aarhus. Sandrine er fra Frankrig, men har de seneste 20 år boet i Tyskland, hvor parrets børn er født.
Da de skulle flytte til et nyt land og få deres hverdag til at fungere både med job (Killian er ingeniør og Sandrine salgskoordinator) og de 2 teenageres skolegang, var der meget der skulle gå op.
Sandrine fortæller:
”Plushusene er helt ideelt for os. Det er så spændende at være her, og vi er glade for at være med fra start, så vi kan lære vores naboer at kende lidt efter lidt.
Sandrine, beboer i Plushusene
Vi har jo ikke vores familie og venner tæt på, så vi ser Plushusene som en fantastisk mulighed for at skabe nye relationer og suge viden til os om kulturen, området og selvfølgelig også lære sproget”.
13-årige Olivia er specielt fan af fælleshusets boldspilssal, hvor hun og broderen Fabian på 15 år bare kan smutte over og spille basket eller bordfodbold.
“Her er virkelig alt, hvad man kan ønske sig,” siger Olivia Halbe, mens hendes mor supplerer:
”Det at have en daglig kontaktperson i form af værten er perfekt. Vi føler os meget velkomne, og vi har mulighed for at få informationer, som vi ellers skulle bruge meget energi på at opsøge”.
Mens Olivia mest glæder sig til, at der flytter flere teenagere ind, ser Sandrine frem til fællesspisning.
”Det bliver sjovt at kunne spise sammen. Jeg har en del opskrifter fra forskellige kulturer, som nogle måske vil synes er spændende at prøve. Ikke at jeg er en særlig god kok – derfor opskrifter,” slutter Sandrine med et stort smil.
Læs mere på plushusene.dk og book tid til en fremvisning på plushusene.dk eller kontakt Plushusene på tlf. 75602010/ info@plushusene.dk.