Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Denne uge: Politiet sætter ind mod stort problem

Af Jonathan Sten Drivsholm
Arkivfoto: Presse-fotos.dk
Arkivfoto: Presse-fotos.dk

Spirituskørsel er stadig et problem på de danske veje. Alt for mange sætter sig bag rattet, selvom de er påvirkede af alkohol eller narkotika.

Dét problem sætter størstedelen af landets politikredse fokus på fra og med i dag – mandag d. 3. april.

Hele påsken – til og med mandag den 10. april – kan du derfor forvente at se ekstra meget politi langs vejene, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Påsken er for mange en højtid, hvor man mødes i festligt lag, og hvor der indtages spiritus. Politiet opfordrer til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl

Spirituskørsel udgør fortsat en alvorlig fare i trafikken. På trods af, at det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er der stadig spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke.

Der er cirka 10 gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille. 

”Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det, er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores indsats er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre.

Vi ved fra undersøgelser, at alt for mange sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl, om deres promille er for høj. Det betyder desværre ulykker på vejene, hvor personer kommer til skade eller mister livet.

Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå,” understreger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Antallet af spiritusulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne har over en årrække været faldende, men de seneste år er den positive udvikling stagneret.

Hvor og hvornår sker ulykkerne?

  • Spiritusulykker sker oftest fredag, lørdag eller søndag – aften eller nat
  • Der er flest spiritusulykker i sommer- og efterårsmånederne
  • Langt de fleste spiritusulykker er solouheld og i langt de fleste tilfælde, hvor ulykken har dødelig udgang er den dræbte den spiritus påvirkede selv
  • Der sker flest spiritusulykker uden for tættere bebyggelse
  • Spirituspåvirkede bilister ses mest blandt unge og midaldrende
  • Det er hyppigst bilister og knallertførere, der er involveret i spiritusulykker

Udover spirituskontroller vil politiet den næste uges tid også kontrollere, om bilisterne er påvirkede af narkotika eller medicin. 

Del artikel

Andre læser også