Propria, en træfyret stenovn og pizza som de bedste i Napoli
Når man kan finde ud af at lave en pizza, som sidder lige i skabet, så er det gudespise. Det er der ikke så mange, der kan i Aarhus. I Åbyhøj ligger en lille italiener, som kan lave gode pizzaer. Ellers er det meste pizza i Aarhus middelmådigt. Men sådan er det ikke mere. Pizza Propria i Jægergårdsgade har sat nye standarder for, hvordan en pizza kan smage. De laver ubetinget byens bedste pizza. Længere er den ikke. Huset, hvor Propria ligger, er lokalerne, hvor den gamle Deli havde til huse før. Et lille sted med plads til 12 spisende gæster.
Tynd er godt – i hvert fald her
Det er ikke politisk korrekt at fremhæve de tynde fremfor de tykke. Men i sandhedens tjeneste smager en tynd pizzabund bare bedre end en tyk pizzabund. Det bør ikke være et diskussionsemne. Men det er det. Alt for mange påstår, de laver tynde italienske pizzaer, hvilket stort set altid er løgn. Pizza Propria siger, de laver tynde bunde, hvilket de rent faktisk gør. Fedt, man gør det, man siger, hvilket mange ikke er vant til.
Brændefyret ovn fra Firenze
I Aarhus har vi ikke haft nogen steder, mig bekendt, som har lavet deres pizza i en brændefyret ovn. Oles Gård gør, når han er på visit i Aarhus, men ellers ikke. Det har vi så nu, for Proprias stenovn er fast inventar i den gamle Deli i Jægergårdsgade. Vi fik at vide, at vi bare kunne gå ud at se ovnen. Ovnen er speciallavet, importeret fra Firenze og muret op bagerst i lokalet. Man kan se den fra restauranten. Ovnen har en temperatur på op til 500 grader, hvor almindelige pizzaovne er omkring 300 grader varme. Det giver en outstanding sprødhed. Der var mere eller mindre en hel italiensk familie i køkkenet. Alle aldre var mere eller mindre repræsenteret og havde hver sit job at gøre.
Et udvalg på 10
Vi bestilte fire pizzaer ud af ti mulige. Dog ikke på grund af sult, men mere af nysgerrighed. Pizzaerne har bogstaver, så vi startede med B. Diavola hed den. Prisen var 90 kroner. Den var ikke stærk, som ellers stod i menukortet. Men den havde en kraftig og god smag. Afrundet styrke i chili og paprika. Lidt mere bål og brænd gjorde ikke noget for min skyld, men min makker syntes, den var spitze. Tomat, mozzarella, salami fra calabria bestod den af. Men igen, bunden satte en fed, fed prik over i’et. Sådan!
Nummer E
Cerú var navnet, og prisen var 90 kroner. Den var med tomat, mozzarella, lufttørret skinke fra Lucca, parmigiano reggiano (parmesan), rucola og olivenolie. Umiddelbart enkelt. Skinken var lidt bleg i det, men lad dig ikke snyde. Den smagte pivgodt. Rucolaen kom i en bakke ved siden af, så vi selv kunne drysse det på, når vi kom hjem. God stil.
F er lig med Bresaola
Tomat, mozzarella, bresaola, taleggio (halvblød ost), hvid trøffelolie og rucola. Trøffelolien var mild. Meget mild, men den var der. Vi kunne fint smage den, men heller ikke mere. Kødet var til gengæld verdensklasse. Mørt som smør og med den vildeste kødsmag. Den tynde bund, den lettere brændte bund – og skorpe var som skabt til kødet. En ny top 5 pizza er kommet til Aarhus. 105 kroner var prisen her. Svinebilligt, og hver en øre værd for en pizza lavet i en brændefyret ovn med de bedste italienske råvarer – og så oven i købet midt i Aarhus.
Calabrese er G – husk det!
Aldrig har jeg fået en bedre pizza med aubergine på. Normalt er det noget sjask på en pizza. Den her med aubergine tog så mange kegler, at man skulle tro, det var løgn, hvor godt den smagte. Igen tomat, mozzarella, mozzarella di bufala, ‘nduja (en stærk, smørbar italiensk pølse), aubergine, pancetta. Aldrig havde jeg troet min favoritpizza skulle være med aubergine. Men min tro blevet punkteret. 105 kroner kostede den. Den bedste pizza den aften, og den bedste jeg har smagt i Aarhus.
Bund, bund og bund
Og nej, det er ikke en Ceres øl, du skal bunde. Alle fire pizzaer var suveræne – ingen tvivl. Bunden var noget af det bedste, jeg har set og smagt i Aarhus. Der var fuldstændig styr på temperatur og tid i det ellers ret hektiske køkken. Men smagen af trækul, flammer og åben ild sad i bunden. Sådan burde alle pizzaer laves. Smuk, tynd og sprød var dommen over bunden.
Egen import
Hos Propria har man valgt at gå sine egne veje. De fleste får og bruger de samme råvarer. I hvert fald indenfor pizzaverdenen. Men her importerer de selv deres råvarer. Ikke danske og lokale, men italienske. Det giver god mening, da deres autencitet jo er deres varemærke – så det ville være kikset at bruge kød fra en gammel økologisk malkeko fra Randers her.
Til at bage pizzaerne er der to uddannede pizzakokke, også kaldt pizzaiolo. Mange pizzabagere påstår, de kommer fra Italien. Men herkomsten er ofte tvivlsom. Men over-pizzabageren hos Propria er fra Napoli og født med en pizza i munden. Han havde for vildt styr på sine pizzaer, det så jeg ved selvsyn.
Hvem sagde populær? Fuldt hus og mere til
Kritik er der ikke rigtig noget af. Og dog. Det eneste, jeg syntes, var underligt var, at man selv skulle huske på, hvad man havde fået, når man skulle betale. Men efter lidt research fandt vi ud af det. Forretningen var fyldt med gæster, så jeg forstår godt, det er svært at holde styr på det. Men alligevel. En anden ting er, at der er ventetid. Der var mange mennesker, og jeg skal love for, der røg nogle pizzaer gennem forretningen den dag. Tankevækkende, at der var så mange mennesker på sådan et relativt lille sted.
Vores mening
På pizza-skalaen er vi helt i toppen. Jeg mindes ikke, jeg nogensinde har fået bedre pizza i Aarhus. Ingen tvivl om pizzabageren fra Napoli kan noget, som ikke så mange andre kan. Enkelheden, de få råvarer og ikke mindst bunden var til perfektion. Der er flere, som laver rigtig gode italienske pizzaer i Aarhus. Men de fire her gik rent ind. Betjeningen var venlig, imødekommende, og ikke mindst smilende og glad. Travlheden kunne vi jo ikke komme udenom, men jeg syntes faktisk, de klarede det fint. Pizza Propria skiller sig ud på flere punkter, men det væsentlige er deres træfyret ovn og de vanvittige gode bunde. At de får vores allerbedste anbefaling er kun på sin plads, for de er hamrende gode – og så har de fornyet pizzascenen i Aarhus. Tak for det!