Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Her er julegaven, vi ønsker os: Aarhusiansk vinhandel finder gammel portvin

Af Line Ingwar Karlsen

Her er gaven, som enhver portvinselsker gerne vil have liggende under juletræet. Den oplagte julegave er en Vintage Port fra Quinta do Infantado, årgang 1985 til den helt vilde lave pris på 550 kroner. Årgang 1992 koster også 550 kroner. Det er blot for at komme med nogle eksempler. Til prisen er det et fund, som man sjældent ser. Kvaliteten på vinene er skyhøje. De er stoflige og karakterfulde, og så gør det lavere sødmeniveau vinene meget velegnede i gastronomisk sammenhæng. Du kan købe portvin fra Quinta do Infantado helt ned til 120 kroner for en flaske.

 

Man har vel lov til at være heldig

Bichel er meget flittige. Det er dog ikke altid kun flid, men også held, der giver resultaterne. Bichel har aldrig arbejdet meget i portvin, ganske enkelt fordi det ikke interesserede grundlægger Gunnar Steen Jakobsen. Sådan var det.

 

Portvin er en del af julen, og de gode folk hos Bichel Vine har ledt og søgt efter god Portvin. Men det har ikke været nemt. En sand horde af alt fra politimænd til rigmænd sidder på stort set alle agenturer. Sådan er det, og det er svært at finde et agentur, som er til salg. Men det er lykkes for Bichel Vine.

 

Biodynamisk Portvin

Quinta do Infantado blev introduceret til Danmark af en mand ved navn Henning Schneider, der nu er oppe i alderen. Portvinshuset er noget så sjældent som foregangsmand på produktion af biodynamisk portvin, så stilen passer til Bichel Vine.

Under forhandlingerne med at videreføre agenturet sukker Henning Schneider lidt og siger, “og hvad så med alt det Vintage Port jeg gennem årene har samlet privat. Vil I også købe det?”

Som sendt fra himlen først i december. Det ville vi gerne, fortæller direktøren for Bichel Vine, Lars Bo Henriksen. Og det ender med, at Bichel Vine køber lageret og får agenturet af Quinta do Infantado. Så du kan nu få et væld af Vintage Port tilbage til årgang 1985 hos Bichel. Men ikke nok med det, du kan smage portvinene i Bichels vinforretninger. Også årgang 2011, som ellers er svær at finde andre steder, er der. Gaven til manden er fundet, hvis du vil give ham noget, som er svært at finde.

 

Quinta do Infantado 200 år med Grand Cru Portvine

Quinta do Infantado blev grundlagt i 1816 af den portugisiske kronprins Pedro IV. De seneste ca. 100 år har quintaen været ejet af familien Roseira. I dag er den drevet af Joao og hans svigerinde Catherine. Samtlige af de godt 40 ha vinmarker har A-klassifikation. Alle marker til portvin får point for en række forskellige faktorer – markens højde over havet, jordbund, beliggenhed, opbindingsmetode, hældning, soleksponering, beplantningstæthed, jordens beskaffenhed, vinstokkenes alder, læforhold, druesorter – og det samlede pointantal klassificerer markerne mellem A og F. A-marker kan således sammenlignes med Grand Cru marker.

 

Kun ædle sorter

Der er 76 tilladte druesorter til fremstillingen af portvin. Det er dog kun 29 sorter, der anbefales, og så er der fem sorter, der betegnes som ædle. På Quinta do Infantado udgøres 90% af vinstokkene af de tre ædle sorter Tinta Roriz, Touriga Nacional og Touriga Franca.

Her er julegaven, vi ønsker os: Aarhusiansk vinhandel finder gammel portvin

Gammeldags produktionsmetoder

Alle druer høstes i hånden, og fremstillingen er meget traditionel; druerne trædes med fødderne i lave cementkar, de såkaldte “lagares”, hvilket giver en blid, men hurtig ekstraktion af farve, tanniner og smagsstoffer. Hos Quinta do Infantado gærer man vinen til et højere alkoholniveau, inden man forstærker den. Det giver en mere vinøs, mere stoflig og mindre sød portvin. A-klassificerede marker og den traditionelle fremstilling vil hos de fleste portvinshuse være reserveret til Vintage-Port, men på Quinta do Infantado er det alle vinene – fra almindelig Ruby til Vintage.

 

Indtil 1986 skulle alt portvin flaskes i Vila Nova de Gaia, hvilket forhindrede små producenter i at flaske deres egen vin, da det var for dyrt at have to lokationer. På Quinta do Infantado har man dog selv flasket vine siden 1979, og huset er dermed en af pionererne inden for Quinta-flaskede vine.

 

Portvinen kan købes her:

 

Del artikel

Andre læser også