Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rasmus Klump i hjertet – Pandekager i lange baner

Af Freja Dumont

Marianne Hald fra Hadsund er egentlig uddannet sygeplejerske, og hendes mand, Poul Hald, er landmand, men en pandekage-elskende lille gut ændrede deres levevej. Rasmus Klump er navnet. I 1998 åbnede de et pandekagehus på Hals Havn, der hed Rasmus Klump, og siden udvidede de det til et familiekoncept, som ligger i Aarhus N. Rettighederne fik de i 2007 hos Egmont, og Rasmus Klump kunne åbne d. 17. november 2008. Siden da har den lille restaurant, huseret i den nederste etage på Storcenter Nord, hvor de har udviklet deres koncept fra almindelige pandekager over til de mere eksklusive og sundere varianter.

Pandekager på Rasmus Klump restauranten i Aarhus

Børn skal lære at gå på restaurant

Marianne er hovedmanden bag konceptet. Målet er, at familier kan gå i byen og spise i trygge rammer. Børnene skal lære restaurantverdenen at kende. De skal føle sig hjemme, samtidig med, at de skal kende til begreber som bestilling, ventetid, at sidde samme ved et bord og være nærværende. Mor og far har samtidig et fristed, hvor de ikke behøver bekymre sig om, at barnet larmer eller ikke kan sidde stille under hele middagen. I dag er der en forventning om, at man skal underholdes, når man er på restaurant. På Rasmus Klump er det nærheden og opdragelsen i at gå på restaurant, der er i fokus. I starten var der hverken tv eller computer på stedet. Elektronikken har dog stille og roligt sneget sig ind.

Gang i pandekagerne på Rasmus Klump restauranten i Aarhus

Living-room som derhjemme

Meningen er, at familien skal være sammen, og der skal være nærvær og dansk hygge. Dagligstuen skal bringes ind i restauranten, og det skal være et sted, man lever. Børnenes naturlige leg og natur vægtes højt, og spildes der, eller får et barn lyst til at kravle på gulvet, så er det det, der sker. Marianne Halds rolige og blide væsen skinner igennem i restauranten, og stemningen er nede på jorden og uden den store larm, som man ellers kunne forestille sig på en familierestaurant.

 

D´Angleterres pandekageopskrift

Opskriften på de søde pandekager er en gave fra en gæst i 1998, som ønskede is- og pandekagehuset det allerbedste. Den stammer fra 1925 og fra D’Angleterre. Utroligt, at de kan laves på franske crêpjern anno 2015.

Dessertpanderkage på Rasmus Klump restauranten i Aarhus

Restaurant Rasmus Klump har tre slags pandekagedej: en sund, og to søde varianter. De er alle hjemmelavede. For en måned siden ændrede Marianne pandekagedejen. En sundere variation, der er gluten- og laktosereduceret er nu i spil. Hvedemelet er skiftet ud med rismel, og der bruges havre, havreklid, grønkålspulver og rismælk. Selv de søde amerikanske pandekager – eller børnepandekager, som Marianne kalder dem, er lavet af rismel, havre og rismælk. Må sige jeg var positiv overrasket over smagen. Cirka hver 3. måned kommer der ændringer i menukortet. De søde pandekager bliver dog, hvor de er.

 

Rasmus Klump tilgodeser børn og forældre

Til de helt små børn serveres en børnetallerken, som børn fra 10 måneder selv kan spise. De lidt større børn kan vælge en særlig skattekiste med burger eller tre børnepandekager, dessert, drikkevarer og en oplevelse i. Barnets behov og alder er tænkt ind i menuerne. Hos Rasmus Klump findes der både børnestole, plads til barnevogn, lift og en pusleplads. De varmer også gerne mos og mælk, hvis det er nødvendigt. I restauranten er der et lille legehjørne med tv til de mindste. Udenfor findes et 8 meter langt tog, som de lidt større børn elsker at kravle og lege i. Rasmus Klump – himself – dukker op om søndagen, hvor der er pandekageflip.

Rasmus Klump restauranten i Storcenter Nord_

Sundhed med Rasmus Klump

Ud over den nye pandekage har tiden gjort, at restauranten har fokus på sundere mad. Salatbaren er kommet til, og brødet er nu økologisk. Alt er, efter ejerens mening, sundt i restauranten. Mad skal nydes med måde, og livet leves balanceret. Det skal være en madoplevelse, hvor der ikke behøver være for mange kalorier, der skal være vitaminer, proteiner og fibre.

 

Restaurant for alle

Alle er velkomne i restauranten, og familien rammes bredt. Der ses børn under 10 år, voksne og ældre. Hele paletten af de sociale lag er repræsenteret, og alle kulturer. Gruppen, der mangler, er teenagerne. De er desværre blevet for gamle til Rasmus Klump.

Der er en særlig ånd på stedet. I Rasmus Klumps verden handler alt om nysgerrighed, hjælpsomhed, omsorg samt eventyrlyst, fantasi og ufattelige mængder af energi. Det er de samme værdier, der er grundstenene i restauranten. Åbenhed, ærlighed og respekt. På Rasmus Klump løfter de i flok og hjælper hinanden.

Eftermiddagsgæster på Rasmus Klump restauranten i Aarhus

Fremtidens Rasmus Klump

Der er ingen tvivl om, at Marianne Hald elsker Rasmus Klump og pandekager. Centerplaceringen er ikke ideel, men restauranten er som ønsket. Med 107 siddepladser kræver det et personale, der har overblik og overskud. På Rasmus Klump skal der være tid til hver gæst, og til at børnene også føler, de bliver set. De to Rasmus Klump-elskere er i gang med at tænke fremad, og yoghurt-is er næste projekt.

Toget foran Rasmus Klump restauranten i Storcenter Nord_

 

Åbningstider

Eftersom Rasmus Klump ligger i Storcenter Nord følger åbningstiderne centret. Hver dag klokken 10 åbnes der, og køkkenet lukker klokken 19.30. Gæsterne skal forlade restauranten klokken 20. Der er lukket i helligdagene. Ærgerligt, da det er med til at begrænse indtjeningen.

 

Rasmus Klump Familierestaurant
Finlandsgade 17
8200 Aarhus N
Telefon +4586101910

 

 

Del artikel

Andre læser også