Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rejsegigant kollapset: Spies stopper salget

Af anders@sommersangdigital.dk

Nattens konkursbegæring mod den britiske rejsegigant Thomas Cook rammer nu også Danmarks største rejseselskab, Spies.

 

Mandag formiddag måtte Spies stoppe for salget af rejser, indtil der er fundet en løsning.

 

“Vi arbejder intenst på, at alle gæster flyves hjem på den bedst tænkelige måde. Vi beklager dybt de problemer og besvær, det medfører for vores gæster,” oplyste Spies mandag.

 

Spies, der ellers i sig selv er en god forretning, er ejet af Thomas Cooks britiske moderselskab og benytter Thomas Cooks fly til 80 procent af sine rejser. Med nattens konkursbegæring i London er alle flyvninger med selskabet indstillet.

 

1.400 Spies-kunder berørt

Lige nu er flere end en halv million turister strandet på deres ferie. Blandt dem er 1.400 Spies-kunder, som skal have alternativ transport hjem.

 

Alle flyvninger mandag med Thomas Cook Airlines er aflyst, også til og fra Danmark, og Spies erkender, at man ikke med et snuptag kan nå at finde alternative løsninger for strandede gæster.

 

Spies-rejser med rutefly er derimod ikke berørt af dagens kollaps, oplyser Spies.

 

Alle pakkerejser med Spies er omfattet af pakkerejseloven, og det betyder, at selskabet refunderer hele rejsens pris for berørte kunder.

 

Mangler 1,4 milliarder kroner

Det var et akut problem med at finde ca. 1,4 milliard kroner, der betød, at intense forhandlinger mellem Thomas Cook og myndighederne fandt sted hele søndag.

 

I nat kom så meldingen fra de britiske myndigheder, Civil Aviation Authority (CAA): Thomas Cook er kollapset.

 

Søndagens forhandlinger handlede bl.a. om at finde et godt tidspunkt til at erklære en konkurs – nemlig et tidspunkt, hvor man havde sørget for at hente så mange som muligt af de strandede kunder hjem, inden selskabet måtte lukke.

 

Største evakuering i fredstid

Det drejer sig lige nu om ca. 600.000 mennesker. Og der er tale om den største evakuering i fredstid i nyere tid, rapporterer britiske medier.

 

Thomas Cook har i længere tid forsøgt at skaffe ny kapital, bl.a. hos kinesiske Fosun Tourism, men hullet i kassen på 1,4 milliard kroner fik en mulig aftale til at falde på gulvet.

 

Ubehagelige situationer

Imens må feriegæster over hele verden væbne sig med tålmodighed – og krydse fingre for en løsning. Ifølge BBC er der på flere feriesteder opstået ubehagelige situationer, hvor hoteller afkræver kontant betaling fra gæster af frygt for at miste penge fra rejseselskabet. 

 

Enkelte steder rapporteres om deciderede gidsel-situationer, hvor gæster tilbageholdes på hoteller, som kræver betaling på stedet.

 

Spies er en god forretning

Spies forsøgte søndag at berolige sine gæster og understreger, at Spies i sig selv er en god forretning, der i flere år har givet overskud.

 

Men mandag måtte man altså stoppe for salget af nye rejser.

 

Spies er en del af Thomas Cooks nordiske forretning og ventes at blive videresolgt for at skaffe penge til konkursboets kreditorer.

 

Lang historie

Thomas Cook har 22.000 ansatte og er tilknyttet 3.000 hoteller i 16 lande. Selskabet, hvis historie går helt tilbage til 1841, har en årlig omsætning på 9 milliarder britiske pund og betjener 19 millioner gæster om året.

 

Det var rejsekongen og excentrikeren Simon Spies, der sendte de første danske charterturister til Mallorca i 1956, først med tog og færge, siden med propelfly. I 1989 købte Spies konkurrenten Tjæreborg, og i 2009 blev det hele lagt ind under den britiske rejsekoncern Thomas Cook.

 

Simon Spies giftede sig i 1983 med den dengang 20-årige Janni Brodersen, som overtog hele imperiet, da hendes mand døde året efter. I 1996 solgte hun Spies til det, der nu hedder Thomas Cook Group.

 

 

Del artikel

Andre læser også