Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Reportage: Kunst for hjertet og for hjernen hos ARoS

Af anders@sommersangdigital.dk

´Rainbow Panorama´, ´Boy´ og ´ARoS Marked´. Idylliske landskabsmalerier og international installationskunst. Hos Skandinaviens mest besøgte kunstmuseum åbner der sig en verden for oplevelse, indsigt og relevans, hvor socialt samvær og nye perspektiver er i højsædet, både for de store og de små.

 

 

I hjertet af Aarhus ligger den store, firkantede, røde bygning med den ikoniske regnbue på toppen. Med sine 20.700 kvm fordelt på 10 etager er ARoS ét af Nordeuropas største kunstmuseer, og omkring 1 million besøgende lægger hvert år vejen forbi for at se såvel national som international kunst i verdensklasse. Muséet er konstant i udvikling og ser sig selv som værende meget mere end et kunstmuseum. Ambitionen er at være mentor for lokalsamfundet og bringe mennesker sammen, og netop denne vision har dannet rammerne for åbningen af de to afsnit ´ARoS Public´ og ´ARoS Marked´.

 

Reportage: Kunst for hjertet og for hjernen hos ARoS

 

 

Installationskunst – en verden af lys og lyd

Vi indleder besøget på niveau 0, der er et ´Gallery in Progress´ og reserveret til international lys-, video- og installationskunst. Omgivet af totalt mørke og til tonerne af klavermusik betragter vi det store lærred, hvor hænder flygtigt løber hen over tangenterne. Længere fremme er vi øjenvidner til ´Daggrystime i naboens hus´, hvor et væld af visuelle effekter fylder en stue. Forbi den små-hypnotiserende Mariko Moris-skulptur, der skaber et mødested mellem himmel og jord, mens lyden af opera opererer et sted bag os.

 

I ´Too Late´ får en spejleffekt os til at føle, at vi kan falde ned i det uendelige, og et biograflærred spiller for fuld hammer. Vi ender i et loungeområde prydet af tomme flasker. Vi kaster os i den røde sofa og lytter til musikken, der synes at gå i tomgang. Diskokuglen, neon-farverne fra ´The Mirror´ og DJ-pulten fuldender autenticiteten. Vi er på natklub i de tidlige morgentimer. Velstimulerede på lys og lyd bevæger vi os videre til tops i det store museum.

 

 

´Valkyrie Rán´- en utraditionel og farverig udstilling     

På niveau 1 og 2 er der midlertidig lukket, så vi fortsætter opstigningen. Vores blikke falder hurtigt på den finurlige og farverige portugisiske tekstilinstallation, Valkyrie Rán, der svæver over hovedet på os alle, og hvis ´arme´ omfavner og fæstner sig på adskillige etager. Detaljerne på skulpturen synes uendelige, og den har et nærmest kongeligt udtryk med sine mange pailletter og lys. Utrolig skulptur, højt hævet over os besøgende, som Valkyrie-gudinderne hævede sig over slagmarken og bestemte krigernes skæbne i Nordisk Mytologi. Uden tvivl et mesterværk udstillet på en anderledes og utraditionel måde, hvilket også er ARoS helt store ambition.                 

Reportage: Kunst for hjertet og for hjernen hos ARoS

 

 

´Mythologies – The Beginning and End of Civilizations´

Vi går gennem skydedørene på niveau 5. Vi træder ind i et stille tusmørke, og malerierne gør deres indpas. Væggene prydes af fakta om tro, håb, kriser og revolution. Om samfund og historisk vigtige fortællinger, der rækker helt tilbage til de græske myter, og som slutter med dagens velfærdssamfund. Malerierne understøtter de mange fakta; de illustrerer alt fra dommedag, til undergang til verdens begyndelse. Sanserne stimuleres af de mange skiftende farver fra rum til rum. Bordeaux bliver til lyseblå, som bliver til mørkeblå, som bliver til gul. Stille baggrundsmusik og sagte, konverserende stemmer fylder rummet. Stilstand afbrydes af det noget makabre visuelle indspark, ´Head On My Deer´, som kommer noget overraskende blandt de historiske fortællinger.

 

Reportage: Kunst for hjertet og for hjernen hos ARoS

 

Vi betragter de smukke ´Guldhornene fra Gallehus´, der helt majestætisk står midt i et rum, hvor også et par opslugte børn får fortællingen om en vigtig dansk kulturarv. Udstillingen slutter noget uventet ved et transportbånd, hvor en taske cirkulerer. Vi har været på en rejse i tid og været vidne til store eksistentielle spørgsmål, som har givet stof til eftertanke. Er vi landet eller skal vi rejse videre? Vi sendes ud med et budskab bøjet i neon; velkommen til ´The Welfare Show´.          

 

Frokost og kaffe i ARoS Marked

Vi spiser frokost i ARoS Marked, der danner rammerne omkring en café, en lounge, en shop og et orangeri. Caféen er hyggelig og stilfuld og byder på alt fra brunch til frokost til aftenanretninger. Vi bestiller stegt øko gris med vilde svampe, beder og soya, dertil hjemmebagt surdejsbrød. 90 kr. Et par lune skiver gris  vendt i soya og en meget olieret dressing. Stegte svampe, der smager dejligt, et par rødbeder med bid og salat for resten. Hjemmerørt smør og to små skiver brød. Ok anretning, men for lille til at blive mæt og med en træls hinde af olie på alle råvarer.

 

Reportage: Kunst for hjertet og for hjernen hos ARoS

 

Vi bestiller også en frokosttallerken med 3 små lokale retter til 125 kr. En kartoffelmos med nye rejer og stegte cherrytomater. Lidt charcuteri bestående af et par strimler enebærnakke lagret på på ARoS´ 9. etage samt tynde slices pølse med paprika og en sennepsfrø-dressing til. To forskellige oste med salte mandler og en tacoskal. Dertil hjemmerørt smør og mayo samt rugbrød og surdejsbrød. Godt og smagfuldt pålæg med tilbehør. Gode oste og friske rejer. Alt i alt ok mad. Vi tager en café latté med hjemmebagt cookie og en dadelbar til dessert, som vi nyder i den fantastiske lounge. 417 kr. samlet for 2 personer.

 

Big ´Boy´ og ´Far From Home´ – hvor har jeg hjemme?

Vi besøger særudstillingen ´Far From Home´ på 6. etage. Værkerne sætter fokus på ordet ´hjemme´ og behandler det ud fra en fysisk og en mental, mellemmenneskelig dimension. I entreen står vi overfor et kæmpe portræt af to teenagere, der tager flugten fra deres hjem med krævende forældre. Tankevækkende situation for unge som forældre.

 

Reportage: Kunst for hjertet og for hjernen hos ARoS

 

Til lyden af fuglefløjt lander vi i ´de norske fjelde´ og 350 år gamle træhytter. De fire årstider er repræsenteret i et ´træ´, bestående af mange dissekerede træer samlet på ny. I mørket er Marilyn Monroe ´blevet væk fra sig selv´ og danser rundt på væggen til lyden af jazz. En campingvogn har været på rejse gennem det amerikanske landskab; ´Welcome to the Fabulous Las Vegas´. Papskilte fra hjemløse verden over er påsat den ene væg. Gruset knitrer under vores fødder, da vi til lyden af glas, der går itu, havner midt i en omgang byggerod, der ´engang har været et smukt hus´. Den ikoniske ´Boy´ sidder på hug og skuer på folk, som hans australske forfædre skuede ud over sletten. Den livagtige og uhyre detaljerede figur er et kæmpe tilløbsstykke, og alle betragter ham indgående. Imponerende kunstværk!

 

Reportage: Kunst for hjertet og for hjernen hos ARoS

 

´Panorama Rainbow´ og ´Human Nature´- fra Guldaldermalerier til kunst i 1990´erne

På 8. etage fordyber vi os i ´Human Nature´, som er kunsthistorie med naturen i fokus. Værkerne deler alle fortællingen om, hvordan mennesker på tværs af tid og sted forholder sig til tilværelsen. Her er musestille, og folk betragter tavst eller hviskende de smukke landskabsmalerier, der indeholder både idyl og brutalitet. Folk fordyber sig i fakta om religion, om samfundet, om filosofi, psykologi, fantasi og drømme. I dette afsnit stimuleres såvel hjerne som hjerte. På 10. etage nyder vi skønne Aarhus gennem blå, gule, lilla og lyserøde nuancer. Mange børn har indfundet sig med sine bedsteforældre og okser rundt i buen. En kæmpe oplevelse at se sin by fra så mange perspektiver, og ikke noget at sige til, at folk valfarter hertil for at mærke den unikke atmosfære. ARoS ønsker at fremstå med appel, relevans og integritet. Det er lige præcis, hvad de gør, og vi glæder os til at komme tilbage til nye, tankevækkende udstillinger.

 

 

 

Fakta

Åbningstider

Mandag: Lukket

Tirsdag-fredag: åbent kl. 10.00-21.00

Weekend: Kl. 10.00-17.00

 

Priser

Voksne: 150 kr. Unge (u.31 år) og studerende: 120 kr. Børn (u.18 år) GRATIS

Gratis adgang til AroS Marked.

Årskort: Med årskort til ARoS får du fri adgang til ARoS inkl. Ledsager et helt år og masser af øvrige fordele. Priser fra 410 kr. Er du under 31 år, kan du blive medlem af ARos30 for kun 220 kr.  Læs mere om årskort her:

 

Parkering

AroS stiller få parkeringspladser til rådighed på ARoS Allé. Busser går lige til døren, ligesom det er nemt at komme til og fra på cykel og til fods, da det ligger helt centralt. 

For yderligere info læs mere her: 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også