Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Af Søren Holm-Hansen

Karruseller og rutschebaner. Candyfloss, tivoli-stænger og gammeldags isvafler. Miniputter med bedsteforældre, store og små skolebørn og et hav af medarbejdere med og uden spritflasker monteret på deres unge rygge. Skrigene fra Frihedens nye trækplaster, Himmelrum. Traditioner søges bibeholdt og lykkes langt hen ad vejen, da Aarhus Update i selskab med en flok 16- årige skoleelever gæster den 117 år gamle forlystelsespark i hjertet af Aarhus, som lover omsorg til alle i en anderledes tid.

 

Kø, kaos og krummede tæer. Det er torsdag, klokken er 14. Tivoli Friheden har netop lukket dørene op til en ny ´omsorgsfuld åbning´. Den ellers farverige og smukke entré har forvandlet sig til et virvar af lallende børn, store som små, voksne, der med bekymrede miner forsøger at få styr på deres flok, og Tivolis Crew, der med pegepind og stok i roligt tempo og med smil på læben får guidet folk igennem hovedindgangen. Det, der ved første øjekast synes uoverskueligt og – ja, kaotisk – viser sig at være det stik modsatte. Et veloplagt og velforberedt, tålmodigt personale afvikler køen i én bevægelse, og vupti er vi inde.

 

Corona-tid synes ovre for mange, men i Tivoli har man sikkerhed som første prioritet, og man er fuldt ud bevidst om, at smittespredning er oplagt på et sted som dette, hvor det netop handler om samvær og fællesskab, håndtryk og knus. 

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

´Der skal sprittes hænder før og efter alle forlystelser´, smiler en medarbejder, der trisser rundt ved indgangen. De unge mennesker, vi har med, nikker og iler trofast og loyalt hen til den nærmeste spritdunk. 

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

´Sådan, så er vi klar. Hvem skal med ned og se Himmelrum? Den skulle være megafed!´ råber en dreng, og hurtigt har han resten af klassen i hælene. 

 

Glæden hænger i luften

Man kan mærke glæden, der hænger overalt i luften på denne dejlige sommerdag sidst i juni. Tivoli skulle efter planen have åbnet dørene d. 4. april, men det satte Pandemien en stopper for. Man har ventet længselsfuldt og savnet livet i parken, der i 2018 satte rekord-år med hele 600.000 besøgende.

 

Normalvis fyldes Friheden med børn og voksne til events som Fed Fredag og besøg fra Ramasjang-stjernerne på Friluftsscenen sæsonen igennem, men i år har man siddet i venteposition og ikke vidst, hvad sæsonen skulle bringe – hverken hvad kunder eller økonomi angår. Med det in mente er det ikke desto mindre endnu større og fantastisk at sidde i den ikoniske, gamle karrusel ved hovedindgangen og i sneglefart vidne det liv, der stille og roligt opstår i Parken.

 

Vi er i gang igen!

 

´Kom nu, vi skal ned til Den Røde Baron´, hviner Eigil på 4 år. ´Jeg skal se, om jeg kan få lige så mange point som sidste gang´. Han sætter ivrigt i løb mod børneområdet efterfulgt af lillebror, Verner på 3. Der er stadig god plads at boltre sig på kort efter kl. 14, hvor det mest er pensionister og teenagere med alternative skoledage, der har gjort deres entre. Der er ingen kø, hverken ved isboderne eller forlystelserne, solen skinner, og parken står smuk med blomster i flor til højre og til venstre. Måske hænger det sammen med den kommende Blomsterfestival, som afholdes hele juli måned.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Madduften fra restauranterne er begyndt at brede sig, og candyflossmaskinerne er sat i gang. Lyden af musik brager ud af højtalerne ved radiobilerne, og små barnenumser står og vrikker til lyden af ´Bananer, i pyjamas´. En hurtig tur i Den Røde Baron, desværre ingen rekord denne gang! En skuffet mine hos Eigil, men til gengæld er der glæde at spore hos en lidt ældre dreng, der også har prøvet de farverige flyvemaskiner.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

“Det er bare så fedt at være i Tivoli. Forlystelserne er bare så gode. Jeg elsker at skyde og at slå min rekord. Jeg elsker høj fart, og græshoppen er bare den fedeste”, skraldgriner Mathias på 8 år. “Nej, ikke alligevel, det er jo Hjertekig, der er den fedeste nu”, fortsætter han, men den langsomme version. Jeg har kun prøvet den hurtige én gang´. ´Og det gør han ikke igen foreløbig´, tilføjer hans far med et skævt smil. 

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Klokken er rundet 15, og Pjerrot har åbnet sin have og høres i det fjerne. Legepladsen er afprøvet og godkendt, ligesom svanerne blev cyklet en tur ud på den lille sø. Vi skal have is!

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Vi bevæger os ud af børneområdet og mærker hurtigt, at atmosfæren ændrer sig. Stilhed erstattes af skrig og hvin. Stilstand overtages af tempo og fart, ungdomsmusikken brager ud af højtalerne. Tyfonen, Copraen, Piraten, Hjertekig og Himmelrum ligger side om side omkranset af unge mennesker.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Køerne er nu lange, tålmodigheden sat på prøve hos de unge mennesker, det ses tydeligt i deres ansigter. Man forstår godt hvorfor. De mange restriktioner og smitteforebyggende tiltag gør det hårdt at være ung en dag som i dag, hvor hver forlystelse kun tager ganske få med ad gangen. Og det gør ventetiden lang.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

´Vi har lige prøvet Copraen. Den var da sjov nok, men vi ventede 45 minutter på en tur, der måske varede 30 sekunder!´, siger Mikkel, mens han lidt frustreret slår med armene og kigger på sine 5-6 kammerater, der utålmodigt venter sammen med ham i en ny kø.

 

´Nu skal vi prøve den nye Himmelrum, det glæder vi os til, for den er jo HELT ny fra i år´, smiler han. Han fortæller, at han normalvis ikke er så meget til fart og forlystelser, men denne dag er helt speciel, fordi han snart afslutter 9. klasse på Rundhøjskolen i Højbjerg og i den forbindelse er i Tivoli med sine gode klassekammerater for at få en god afslutning på et noget turbulent skoleforløb de sidste par måneder.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

´Det er en fed afslutning, at vi kan gøre dette sammen. Når de andre skal prøve, så skal jeg da også, og jeg finder jo også ud af, at det er vildt sjovt, jeg er blevet positivt overrasket i dag´, siger han og vinker farvel. Det er blevet deres tur. Det nye skud på stammen lever helt og aldeles op til sit navn. Efter et par svingture frem og tilbage er hele vognsættet nu hævet højt over alle, og med hovedet nedad svæver de unge mennesker deroppe på den blå himmel, garanteret med den mest fantastiske udsigt ud over hele Tivoli – måske endda hele Aarhus. Hvis de da når at registrere det, for vognen er i konstant bevægelse og svinger hurtigt alle ned mod jorden – rundt – og op igen. ‘

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Ved siden af Himmelrum ligger Hjertekig, som blev indviet i 2019, og som øjensynligt også er et hit blandt de unge. På toppen får man lov at sidde i vognen og nyde udsigten over hjertet af Aarhus, inden man får sit ´kick´ og rutscher mod jorden i høj fart. Med en højde på 65 meter er det Danmarks højeste frie-fald-forlystelse. Man kigger ned på Sky Tower, som er Tivolis hidtil højeste forlystelse. Så er vi altså højt oppe!

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

I 2017 introducerede Tivoli ´Sommerfuglen´, som er en slags karrusel, hvor man kan dreje sig selv rundt 360 grader undervejs på turen, hvis man kan den rette teknik. Med et hurtigt blik derhen ses både smilende, men også blege og udtryksløse børn, der vist har fået for mange rundture. ´Man bestemmer selv, hvor vildt, det skal være, den er i høj grad for alle aldre,´ har direktør Henrik Ragborg Oleson  tidligere udtalt sig. Næste nye forlystelse er allerede sat i værk og skulle snart stå klar. En svævebane gennem Tivoli, har vi hørt rygter om…

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Vi skal have den is. I Tivoli er man i stand til at glemme alt om tid og sted, det er på sin vis jo kun godt. Vi går mod isboden, passerer det svævende piratskib fyldt med skrigende børn, forskrækkes af en voksen, der falder ned fra himlen i et net til venstre for os i Frit Fald. Og så langt om længe en dejlig gammeldags is, som nydes på Det Grønne Torv ved det nye, flotte springvand.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Børnefamilierne er kommet til, og springvandet er fyldt med små piger i badedragt, der hvinende løber igennem de afkølende vandstråler. De har en fest, og hvor er det fedt og forfriskende, at der er plads til det midt i en Tivoli-park. Isene gør godt på denne varme sommerdag, trods de noget pebrede priser. 30 kr. for en enkelt kugle og guf, inklusive rabat, fordi vi har sæsonkort. Og halvvejs igennem kan to af de tre is kasseres og smides i skraldespanden, fordi de ganske enkelt er for store til små børnemavser. Samme vej ryger en candyfloss, som en lille pige ved siden af os har fået af sin bedstemor. Spild af gode sukkersager. Det er vist noget af det eneste, man godt kunne gentænke i Tivoli. Ned i størrelse, ned i pris!

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Et hurtigt besøg på meget velholdte og nydelige toiletter. Vi møder igen Mikkel, som nu står med sit slæng og skal have de så moderne ´Bubble waffles´, som er en nybagt vaffel med is. Godt dufter det, og Anders, 15 år, bekræfter. ´De smager vildt godt. Jeg ser det ikke så tit, de ser indbydende og lækre ud, så de skal selvfølgelig prøves. Is, krymmel, marmelade, lun vaffel, what´s not to like?´, smiler han. 50 kr. pr stk., men tilsyneladende det hele værd. 

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Klokken nærmer sig 17, og der er i høj grad gang i Tivoli nu. Antallet af voksne er steget markant, de har fået fri fra arbejde og kommer dryssende med deres børn. Mange tager plads i restauranterne. Pizza-Karrusellen er åbenbart et hit. De lokker med ´All you can eat´ til 129 kr. – 85 kr. hvis du er under 140 cm og endda gratis, hvis du er under 90 cm.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Selv vælger vi den traditionelle grill, hvor vi tager en menu. Et pitabrød med sprøde fritter og valgfri sodavand samt en burger med samme tilbehør. Og en gang pommes fritter til børnene. 230 kr. med rabat, hvis du er sæsonkort-holder. Ingen kulinarisk oplevelse, men hvis sulten skal stilles, er det ganske fint. Igen må vi levne for meget mad, fordi portionerne er store. Hvis man går op i madspild, så skal man lukke øjnene og prøve at vende den anden kind til. It´s not going to happen! Ønsker man en større smagsoplevelse, er der fx Skovpavillonen, hvor der virkelig bliver kælet for smagsløgene i en mere gourmet-lignende anretning. 

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

´Har I smagt grillens fritter? McDonald´s go home, siger jeg bare!´, siger Smilla på 16, der passerer med tre veninder. Men 36 kroner for en hyldeblomstsodavand….behøves jeg sige mere? Kom, tøser, vi går over til minigolf´.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Vi nærmer os kl. 18, og der anes små gab i mundvierne rundt omkring hos de mindste. En sidste tur i Pariserhjulet, det er bare et must inden lukketid. På vej til tops hører vi lyden af tre unge drenge, der er i skarp konkurrence på minigolf-banen. ´Jeg vinder´, råber den ene og laver thumbs up. ´Glem det!´, griner den anden kækt, der er kun én vinder her!´, og han peger på sig selv.

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Sidste kik ud over Tivoli fra toppen af Pariserhjulet, hvor vi er standset for en stund for at fylde vogne op. En park, der emmer af liv, glæde, fællesskab, dejligt samvær hos store som små. Stolte traditioner dyrkes med håb om at skabe gode minder sammen – og ikke længere hver for sig!

 

Det har virkelig været en fantastisk dag, på én gang rolig, men også med masser af fart. Det gamle er forbundet med det nye. Et professionelt og seriøst personale, der på ingen måde har mistet pusten midt i en Coronatid, og som bare tager det hele i stiv arm. Deres glæde smitter af på kunderne. Det er fedt! 

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

Vi er nede på jorden igen og slentrer mod udgangen. Vi møder atter Mikkel, der denne gang puster og stønner, mens han slår sig på maven. ´Puha, jeg kan ikke mere. Jeg er bare ved at kaste op´, sukker han og fortsætter, ´slush-ice, is, fritter og for mange svingture, tror jeg.´ ´Tag dig sammen´, siger en ven. De griner alle og er hurtigt videre.

 

Fyldt op med gode indtryk og følelsen af lige at have delt en masse oplevelser med alle andre på kryds og tværs af alder, forlader vi parken og glæder os til næste gang, vi kommer på besøg. Der kan ikke gå lang tid, vi har jo sæsonkort, det kan simpelthen ikke betale sig andet!   

Reportage: Et ´omsorgsfuldt´ og mindeværdigt besøg i Tivoli Friheden

 

 

Fakta:

 

Åbningstider: 

Uge 27-28: Åbner kl. 11.30-20.00 – i weekenderne kl. 10.00-22.00

Uge 29-31: Åbner kl. 10.00-22.00 alle dage

Uge 32: Åbner kl. 11.30-20.00

Uge 33-42: Primært åbent i weekenderne med varierede åbningstider. Se mere på Frihedens hjemmeside her:

 

Priser:

Entré over 90 cm: 140 kr.

Entré under 90 cm: Gratis

Turbånd over 90 cm: 125 kr.

Turbånd under 90 cm: Gratis

Tivoletter: 10 kr. pr. stk.

 

Sæsonkort:

Sæsonkort Sølv: 219 kr. (Giver ikke adgang til Fed Fredag, Halloween og Jul i Friheden)

Sæsonkort Platin: 299 kr. (Entre til parken på alle officielle åbningsdage)

Sæsonkort Deluxe: 599 kr. (Entré og turbånd til parken på alle officielle åbningsdage)

All inclusive over 140 cm: 370kr. (Entré + turbånd, buffét incl. 0,3 l. sodavand/øl og værdikupon til softice, popcorn, candyfloss el. kaffe og værdikupon til spil/boder 10kr.)

All inclusive mellem 90-140 cm: 270kr. (Du får det samme som ovenfor) Læs mere om All inclusive på https://friheden.dk/priser/

 

Parkering:

Begrænsede parkeringspladser lige uden for parken på Skovbrynet. Parkeringspladserne ved stadion på ”Havreballe Skovvej” kan benyttes gratis. Der findes adskillige gratis parkeringsmuligheder omkring Tivoli. Parkeringspladsen ved Ceres-park, som er i gåafstand til Tivoli Friheden anbefales og er gratis.

 

Fed Fredag:

Fed fredag er helt ekstraordinært skubbet til i efteråret, hvor Friheden afvikler koncerter fredag og lørdag. Kunstnere og konkrete tidspunkter er endnu ikke offentliggjort. Følg med på deres hjemmeside.

 

Blomsterfestival og skattejagt:

Der er blomsterfestival og skattejagt hele juli måned i Friheden.

 

Vennedag: 

Der er vennedag hele juni og hver onsdag resten af sæsonen, hvor man kan få en ven med ind gratis. Turbånd skal tilkøbes.

 

 

 

Del artikel

Andre læser også