Reportage: Skønne naturoplevelser hos Det Grønne Museum på Djursland
Digital bondegårdstur og store landbrugsmaskiner. Udstoppede kronhjorte, levende husdyr og bistader. På Det Grønne Museum dyrkes landbrug, jagt, skov og fødevarer i naturskønne omgivelser og skaber unikke oplevelser for hele familien.
Blandt Djurslands skove og marker ligger den smukke Gammel Estrup. I gamle dage fungerede den røde murstensbygning som Herregård for fine folk. I dag er den et herregårdsmuseum og ligger side om side med Danmarks Nationale Museum for Jagten, Skoven, Landbruget og Maden, nemlig Det Grønne Museum. Det levende, statsejede museum opstod i 2017 som følge af en fusion med det tidligere Jagt- og Skovbrugsmuseum, og samlingen rummer mere end 70.000 genstande. Gennemsnitligt lægger 100.000 gæster vejen forbi hvert år, hvor særligt familier i flere generationer nyder godt af stedet.
Landbrugsmaskiner, udstoppede dyr og Bigården
Alt ånder fred og idyl på gårdspladsen til den smukke herregård ved ankomst. Herfra har vi adgang til de mange aktiviteter, kulturinstitutionen udbyder. Vi indleder med en rundtur blandt de store landbrugsmaskiner i Det Gamle Ridehus fra 1722. Gamle og nye traktorer i alle størrelser og farver er udstillet her. Mejetærskere, hestevogne fra helt gammel tid og motorer. Fascinerende og stort for de mange børn. ´Jeg vil køre den, må jeg hoppe op i den´? Det må man desværre ikke. I jagtafsnittet ser vi udstoppede trofæer med fugle og pattedyr. ´Har de været levende´? Nysgerrigheden er stor. Vi lægger vejen forbi Bigården, hvor bierne summer ind og ud af deres stader.
Digital bondegårdstur og besøg hos dyrene
Vi får udleveret en aktivitetspose, så vi kan deltage i den digitale bondegårdstur. Forskellige poster er sat op på ruten blandt husdyrene, hvor man hvert sted får en fortælling om dyrene. Der arbejdes i aktivitetsbogen, vi fodrer dyrene med gulerødder, der quizzes og spises lækkerier fra posen. En god kombination af leg, læring og hygge for hele familien. Der snakkes med og om de søde kreaturer, mens der motioneres i det grønne.
Vi gør holdt på naturlegepladsen, hvor begejstrede børn klatrer rundt med køer, høns, geder, får og kaniner omkring sig. Vi spiser hvide og røde ribs fra en bærbusk.
´Det Danske Køkken´ og ´Mejerigtigt´
Vi går ind i bygningen med museumsudstillinger. Køber en slikkepind i butikken og hilser på skovens største dyr; en udstoppet, gryntende kronhjort. Vi passerer ´Det danske køkken fra 1950-2010´ og lærer om køkkenets udvikling gennem tiden. Infoskærme, små filmklip og lydeffekter bringer alle sanser i spil. Spændende udstilling, særligt for de voksne, hvor barndomsminderne myldrer frem. Vi forlader Madam Blå, passerer to ikoniske røde køer fra Karolines Køkken og træder ind i ´Mejerigtigt´.
En stor udstoppet ko på lad minder os om, at det skal handle om mælk. Det larmer og støjer fra den enorme ostecentrifuge i mejeriet, og vi kan følge processen fra mælk til ost. På væggen hænger skærm og høretelefoner, så vi kan lytte til alt om mælk.
´Kød på bordet´ og ´Danmarks bedste konditor´
En virtuel Steff Houlberg-pølsemand formidler pølsevognens historie. I loftet hænger grise, godt nok af træ, og rundt omkring remedier og maskiner, man har brugt til slagtning fra 1900-tallet og frem til i dag. Længere fremme runder vi en original slagterforretning af ældre dato. Flotte autentiske miljøer, som har stor relevans for det liv, vi lever i dag med mælk og kød som centrale fødevarer. Sulten melder sig, da vi går ind i udstillingen med den berømte konditor, Gert Sørensens prangende mesterværker. Et lille udpluk af hans kager er udstillet i glasmontrer. ´Kan de spises, er det rigtige kager´? Spørger børn deres forældre. Rigtige ser de ud.
Autentisk frokost i Restaurant Den Gamle Stald
Vi spiser frokost i restauranten, der engang gjorde sig som en stald, hvilket tydeligt ses på lokalets konstruktion og udsmykning. Stemningen er god og her er mange mennesker. Vi bestiller tre frikadeller med kold kartoffelsalat og salat samt et stykke smørrebrød med hjemmelavet plukhønesalat.
Frikadellerne er varme, sprøde og fulde af smag, kartoflerne nye, stadig med skræl, og kogt al dente og vendt i en mild, hvid dressing med hakkede friske forårs – og rødløg. Plukhønekødet mørt og blødt trevlet kød, ligeledes i hvid dressing med friske krydderurter. På toppen sprødstegt brystskind. Brøndkarse, stegte bacontern samt champignoner som pynt og serveret på nybagt sprødt rugbrød.
En økologisk solbærdrik fra Adelhardt og en Fanta dertil. Et lækkert, rustikt land-måltid serveret i autentiske rammer og til rimelige priser; 210 kr.
STORT – Mennesket og Skoven
Vi besøger særudstillingen, som er en stemningsfuld rejse i skovens danmarkshistorie med gode fortællinger og betydningsfulde genstande. Vi befinder os i en virtuelle skov med svajende træer, blå himmel og fuglefløjt for oven. Til solnedgang i rummet hilser vi på to elge og en farlig tyr. Store arbejdsmaskiner fylder det mørke rum. Fem voksne sidder tilbagelænede i tavshed midt i lokalet og kigger på den smukke nattehimmel til lyden af skovens dyr. ´Her er virkelig dejligt at være, helt afslappende´, siger en mand til sin kone.
Historiebevidsthed og aktivt medborgerskab hos Det Grønne Museum
Dagen er ved at nå sin ende, og vi går mod den smukke gårdsplads igen. Vi runder udstillingen ´Flytningen´, hvor man får indblik i museets flytning på tværs af landet fra Nordsjælland til Djursland i 2017. Børn maler korn og bager boller i Det Historiske Værksted. På Det Grønne Museum fornemmer man historien om landet vi lever i og lever af, og vores sanser har dagen igennem været bragt i spil såvel indendørs som udendørs. Museet ønsker at styrke gæsternes historiebevidsthed og aktive medborgerskab, fordi jagt, skov, landbrug og mad er elementer, der er en del af og har afgørende betydning for vores alle sammens hverdag. En lærerig dag for store og små. Vi kommer helt sikkert tilbage til et nyt besøg.
Fakta
Åbningstider: Åbent året rundt
I perioden 4. april – 18. oktober alle dage åbent kl. 10.00-17.00.
Resten af året varierede åbningstider. Se mere på hjemmesiden her:
Priser: Halv pris grundet regeringens hjælpepakke frem til 9.august
Børn (u.18): GRATIS
Voksne: 50 kr., studerende 37,5 kr., grupperabat (over 20 personer) 42,5 kr. pr. person, kørestolbillet 25 kr.
Billetpris efter 9. august:
Voksne: 100 kr., studerende 75 kr., grupperabat (over 20 personer) 85 kr. pr. person, kørestolbillet 50 kr.
Årskort: 185 kr. For yderligere priser, rabatter og ekstra fordele se mere her:
Parkering:
Der er GRATIS parkering på pladsen foran hovedindgangen til Gammel Estrup Herregård.
Overnatning:
Der kan overnattes i shelters nær Det Grønne Museum. Læs videre her: