Reportage: Tivoli Friheden rækker op efter stjernerne
Ny sæson, nye attraktioner og nye mål kendetegner et velsmurt Tivoli Friheden. Tårnhøj udsigt over Aarhus med tilhørende sug i maven skal trække endnu flere gæster til. Vi tog en tur i haven med to piger i målgruppen.
Unge og gamle og ikke mindst et mylder af børn og barnevogne i kø til Tivoli Frihedens harlekin-udsmykkede hovedindgang: Så kender vi den gamle have igen. Tivoli Friheden fra 1958 slog i år portene op i forbindelse med påskeferien, og tidspunktet faldt i så mange gæsters smag, at man allerede efter den første weekend turde tale om mulig besøgsrekord.
Det forstår man godt. Med to forventningsfulde kusiner på henholdsvis 10 og 11 år følte vi os i god form til at teste Frihedens form i sæsonen 2019, og pigerne fik næsten alle deres forventninger indfriet.
Trods virvaret på hjørnet Skovbrynet/Stadion Allé var vi igennem billetslusen allerede efter 15 minutter; en beskeden ventetid, ikke mindst i betragtning af de mange gæster foran os, som skulle igennem rutinen med at forny deres sæsonkort.
Adgang med fordele
Ret hurtigt stod det i øvrigt klart for os, at man med fordel kan benytte sig af enten sæsonkort eller en såkaldt All Inclusive-pakke, der gælder på dagen. Udskrivningen er hurtigt vundet ind igen, hvis man påtænker mere end ét besøg i forlystelsesparken i år. Selv med vores All Inclusive-pakke til 370 kr. pr. gæst var beløbet ikke urimeligt i forhold til parkens almindelige prisniveau.
Kort efter indgangen, montering af turbånd og den rutinemæssige opmagasinering af tasker i en bagegeboks skinnede forårssolen på en af Frihedens nye attraktioner, der forbinder miljøbevidsthed, fysik og energiløsninger med noget så simpelt som barnlig glæde over et nyt, smukt og interaktivt springvand.
På Det Grønne Torv springer vandet fra installationen Den Blå Skulptur, drevet af energi fra en stor og ganske kunstnerisk udført vindmølle. Børn og voksne kan desuden lægge kræfterne i på store drejehåndtag og således styre kraften i springvandets midterste stråle. Interessant, lærerigt, smukt og stemningsfuldt.
Nostalgi og fuld gas
En indledende tur i den smukke, gamle karrusel ved indgangen vækkede nok lidt nostalgi hos pigerne, men imponere kan den ikke med sit snegletempo. Så hellere videre til en rundtur af en helt anden kaliber: Svinggyngerne. Børn og voksne sidder i stole, der hænger fra loftet på den enorme karrusel. Og snart går det otte meter op i luften for fulde gardiner, imens taget både roterer og skifter hældning undervejs. Et klart hit, i hvert fald hos 10-årige Astrid, som (næsten) ikke kan få det vildt nok. Denne anmelder blev dog på jorden; nogen skulle jo holde på løsøre og tage billeder imens.
Efter en sondering rundt i parken og mindst seks ture i Græshoppen, hvor man langsomt hejses i vejret og så bliver kastet op og ned, var pigerne sultne. Det var de voksne ikke, så valget faldt på Pizza-Karrusellens buffet med frisk pizza, lasagne, pasta og salatbar. Det viste sig at være en succes for pigerne – og en succes, som de voksne senere fortrød, at de ikke sprang på.
Insisterende sælgertyper
Friheden er rig på spillemaskiner. Det er listigt, det er godt tænkt som forretningsidé, og det flår kontanter op af lommen på en mor eller far med blot en snert af dårlig samvittighed over hvad som helst. Ansvarligt er det ikke.
Et par timer senere var vi 250 kroner fattigere, efter at Astrid og Frieda havde prøvet lykken i henholdsvis “Lykkehjulet”, som var bemandet af en charmerende og ualmindeligt insisterende sælgertype, samt en bod, hvor de færreste kan ramme nettet med en basketbold (formedelst 30 kr. pr. kast – “skal I ikke have to kast for en 50’er?”) – samt diverse spillemaskiner. Det samlede udbytte af indsatsen i Frihedens spilleunivers blev en plasticbold med Smiley-face og en regnbuefarvet plasticspiral, der skulle have kunnet gå på trapper. Den gik hurtigt i stykker.
“Gevinst hver gang!”
Spillemaskinerne i Tivoli Friheden kræver rygrad og evnen til at sige “nej” til sine børn. Det blinkende eldorado ligger lige inden for indgangen, og ungerne elsker tiltrækkes naturligvis. “Gevinst hver gang!”, “Vind en iPhone!”, og den personlige henvendelse: “Det koster en 20’er, men I kan få seks numre for 100! Jamen, har I ikke lyst til at vinde en kæmpestor æske chokolade? Kom, I kan sagtens nå det!”
Det skæmmer Tivoli Friheden at lade sig omklamre af disse spillemaskiner og smiskende sælgere. Bortset fra de 250 kroner i uforudsete udgifter styrede vi uden om fristelserne, takket være All Inclusive-pakken. Pigerne forstod efterhånden konceptet. Og så fortsatte vi ellers en stærkt fornøjelig dag i parken.
Vilde med radiobiler
Ungerne elskede radiobilerne. Nu er pigerne blevet så store, at de ikke længere er henvist til de små og mere uskyldige radiobiler i den afdeling af Friheden, der bejler til de mindste og deres forældre, der ofte mosler rundt med en kampvogn af en barnevogn og fuldt udstyr til at imødegå enhver tænkelig situation.
Er man mindst 140 cm høj, er der adgang til de voksnes legeplads, hvor man giver den gas til høj musik og i så fuld fart, som man nu kan opnå i en radiobil. Et klart hit.
Som knap 11-årig er tiden løbet fra områderne med forlystelser for de mindste, hvor vi ellers har tilbragt mange fine timer med at teste Kænguru (hoppetur for de mindste), Dragen (en lille rutschebane), Pariserhjulet (“det kører altså bare for langsomt, far!”), Pegasus (endnu en kaste-rundt-tur i moderat tempo), og det kæmpestore legeland ved søen.
Cobraen lokkede – men…
Cobraen, den største rutchebane i Friheden med sin 400 meter lange bane, fristede igen i år Astrid på snart 11 år. Nu er hun faktisk høj nok (mindst 140 cm) til at tage turen selv. Men den hæsblæsende tur, hvor man på få minutter bliver kastet rundt på hovedet og i høj fart, ville hun alligevel ikke tage alene, og denne anmelder – og far – havde bestemt ikke selv lyst, uanset at det ser sjovt ud. Fra jorden.
Vores far/datter-kompromis blev en fælles tur i Tyfonen. Her sidder man i en balje, fastspændt med en metalbøjle, som truede med at brække mine lange ben, og så blev vi ellers slynget op og ned, frem og tilbage og rundt om egen akse over 420 meter med op mod 50 km/t. Min datter elskede Tyfonen. Far var glad for, at det var overstået.
Nu går man efter stjernerne
Når Friheden åbner sæsonen for alvor, sker det ikke bare med den første af en lang række “Fed Fredag”-koncerter, men i løbet af maj også med dét, der er udset til at blive årets nye attraktion: Et 65 meter højt tårn, hvor man siddende i en stol lader sig hejse langsomt op til en fantastisk udsigt over Aarhus – hvorpå den enorme kraft giver slip, og man styrter mod jorden med hæsblæsende fart.
Den nye attraktion, der hedder “Hjertekig”, løfter gæsterne op i 60 meters højde, inden den slipper og lader skrigende mennesker falde frit mod jorden med op mod 80 km/t. Det skulle give en såkaldt 5G-påvirkning af kroppen. Men bare rolig; det hele er overstået på 60 sekunder.
Der er dog også mulighed for at tage en mere moderat op- og især nedtur. Det voldsomme kast ned mod jorden suppleres af rolige op- og nedture for mindre bungyjump-interesserede gæster.
“Hjertekig” var endnu ikke opført, da vi besøgte Tivoli Friheden i påsken, men den ventes at åbne i maj med en kapacitet på 320 gæster i timen.
En rolig tur på søen
Denne anmelder havde set frem til igen at tage en stille og rolig tur på søen i de såkaldte motorbåde; fred og ro og glade minder om barndommen. Minderne holder vand: Køen var den længste noget sted under vores besøg i Friheden, og bådene sejler stadig lige så langsomt som i gamle dage. Det skal de også. Det er ren terapi og velvære at hilse på en af de herboende ænder, at støde sammen med de samme både syv gange i spadseretempo, og inden lampen lyser: “Du skal ind nu…”. Vi tager vores tid. Også i år.
En velsmurt maskine
Tivoli Friheden er et skønt sted at tilbringe en eftermiddag, især i solskin og i selskab med sine børn. Kusinerne var glade; forældrene trætte og en del fattigere. Den gamle have synes at fungere som en velsmurt maskine, hvor utallige smilende og tålmodige medarbejdere hele tiden sørger for, at alt er trygt og pænt og rent og foregår i en behagelig atmosfære. Selv toiletterne er pæne og rene.
Tyfonen og Græshoppen var favoritterne denne dag. Til gengæld var pigerne enige om, at Friheden byder på flere ting, som man skal betale for, end forlystelser, som man faktisk kan prøve med sit turbånd. Her må de finansierende forældre give pigerne ret.
Men anmeldelsen fra de yngste, som det handlede om, var klar: Godkendt! Og så var det alligevel det hele værd.
FAKTA OM FRIHEDEN
Åbningstider:
Alle dage i påsken kl. 11.30-19.
Sæsonåbning den 26. april kl. 17-23. Derefter de fleste dage fra kl. 11.30 frem til medio august, og derfra alle weekender frem til 22. september. Desuden åbent til Halloween og jul. Tjek kalenderen på Frihedens hjemmeside.
Ankomst:
Bybus 18 kører lige til døren. Det anbefales generelt at ankomme til fods, på cykel eller med offentlig transport.
Parkering: Der er kun få pladser ved Skovbrynet, og det kan ikke anbefales at parkere ulovligt på villavejene i nærheden. Stadions P-plads er stor og ligger i gå-afstand, og der er flere muligheder for parkering ved Tangkrogen lidt længere væk.
Forplejning:
Klassisk fastfood som pølser & pommes frites, burgere og pizza er godt repræsenteret. Desuden tilbydes bl.a. a la carte i Restaurant Terrassen, buffeter i Restauranten Friheden og Spiseriet, cafémad i Skovpavillonen og gourmetpizza fra Wassim Hallals “Pizza By WH” på “Fed Fredag” ved Friluftsscenen.
Faciliteter:
Smuk og flot vedligeholdt park med masser af bænke, blomsteranlæg og muligheder for at finde en oase. Bagagebokse ved indgangen mod betaling. Mulighed for at leje trækvogn til børn og bagage. Masser af skraldespande, som gæsterne heldigvis bruger. Rygning tilladt udendørs. Mange pæne og rengjorte toiletter.
Adgang og sikkerhed:
Man skelner ved højderne 90 og 140 cm i forhold til, hvem der kan prøve hvilke forlystelser (og i øvrigt ved prissætningen i indgangen og på nogle af spisestederne). En del forlystelser kan man kun prøve i selskab med en voksen, hvis man måler under 140 cm. Indtrykket er, at højden tjekkes og kravet håndhæves.
Prisniveau:
Alt er relativt. Men er man først inde, og har børnene fået turbånd på armen, kan man tilbringe mange gode timer uden at hive flere penge op af lommen. Pak en madkurv, husk drikkevarer, og brug de opstillede grills ved Svanesøen, hvis du skal tilberede aftensmad. Der er penge at spare ved sæsonkort, og hvis du kun skal besøge Friheden én gang i sæsonen, bør du overveje All Inclusive-pakken.
Eksempler:
* Entré: 135 kr. (“Fed Fredag” fra kl. 18: 175 kr.)
* Turbånd: 125 kr. (med sæsonkort: 89 kr.)
* Sæsonkort Sølv (adgang lørdag-torsdag): 299 kr.
* Sæsonkort Platin (adgang alle dage): 399 kr.
* Sæsonkort Deluxe (adgang og turbånd alle dage): 699 kr.
* All Inclusive (over 140 cm): 370 kr. – giver entré, turbånd, buffet med én sodavand eller øl, en kupon til enten en softice, en candyfloss, popcorn eller en kop kaffe, samt 10 kr. til at spille for. Tivoli Friheden udregner selv normalprisen for denne pakke til 494 kr.
* Pita med kylling eller kebab fra Den Runde Kiosk: 64 kr.
* Frihedens Burger: 89 kr.
* Fransk hotdog: 35 kr.
* Sodavand: 35/44/49 kr.
* Fadøl (Classic): 47/57/67 kr.
* Kaffe: 29 kr.
* Buffet i Restaurant Friheden: 169 kr. – børnebuffet: 79 kr. – tillæg for softice: 30 kr.
* Buffet i Restaurant Friheden på “Fed Fredag”: 229 kr.
* Buffet i Pizza-Karrusellen: 119 kr. (82 kr. for børn under 140 cm) – inkl. fri sodavand: 159 kr. – tillæg på “Fed Fredag”: 20 kr.
* Gourmetpizza fra Pizza By WH (kun på “Fed Fredag”): 100 kr.
* Bagageboks: 20 kr.
* Leje af trækvogn: 45 kr.
* Tivoli Friheden samarbejder med Den Gamle By, Aalborg Zoo, Ree Park, Nordsøen Oceanarium, Universe, Randers Regnskov og Bon Bon Land om rabat på entréen, når man har sæsonkort.