Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ingen ende på Restaurant ET

Af Jan L. Pedersen

Restaurant ET – ligger der stadigvæk. Måske er det først nu, det starter. Et af Jyllands bedste brasserier ligger godt gemt på kanten af en efterhånden stor byggeplads. Et ordsprog siger, at det skal gøre ondt, før det gør godt. Det fornemmer man, når man sidder i de hyggelige lokaler på Restaurant ET ved Europaplads i Aarhus.

 

Udenfor er det meste gravet helt op. Man blotlægger åen det sidste stykke ud i havet. Om relativ kort tid, får Restaurant ET en af byens absolut bedste placeringer, åben vand – lige uden for døren, et nyt stort mediehus som nabo og et hav af nye virksomheder. Knudepunktet for den nye letbane vil ligge 100 meter væk. Ja, det er svært at få øje på noget negativt ved restaurantens placering. Det skulle da lige være ventetiden, indtil byggerierne er færdige, og de støvede sko – man fik på vej hen over gruset og gangbroen til Restaurant ET.

 

Ikke så meget nynordisk

Stedet er enkel i sin indretning, hyggelig på en ordentlig måde. Ikke den franske boheme-stil, ikke minimalistisk, men enkelt og stilfuldt. Kort sagt, så er Restaurant ET et sted, hvor autentisk fransk mad og vinkultur møder dansk håndværk i et smagfuldt mix.

 

Hvis du går efter stabilitet og stil, uden det bliver for stift, er Restaurant ET et godt valg. Et brasserie i sin egen klasse. Vi har altid oplevet, at der er styr på tingene. Hvis der er nogle, som altid holder det samme niveau i Aarhus, så er det Restaurant ET.

 

Indretning på Restaurant ET

Opvisning i klassiske franske retter

På brasseriets menukort er der blandt andet østers, dampede blåmuslinger, marvpiber, fiskesuppe, foie gras, snegle, salade Gourmandise, Michel Michauds rørte oksetatar, Confit de Canard, farseret vagtel, klassisk Creme Brulée med videre. Et godt sted at blive introduceret til fransk velsmag i sin grundform.

 

Efter plus ti besøg har vi stadigvæk ikke lavet en skreven anmeldelse af Restaurant ET. Jo, det er for dårligt, men her er den. Når man er kommet en del gange på Restaurant ET, så har man naturligvis været gennem hele det faste menukort. Men da Restaurant ET har en treretters menu, som køkkenet selv vælger og som skifter med årstiden, er der også mulighed for at få noget nyt. Så helt så konservative er de nu ikke.

 

Dagens brødkurv på Restaurant ET

Sabina – jyden, smilet og vinen

Vores tjener denne tirsdag aften var Sabina Drachmann Sunne. Hun er rent faktisk uddannet sommelier, og har vundet Årets Gericke 2012 i kategorien ’Betjening’ og en tredjeplads i Årets tjener 2013. Men ud over det, så er Sabina Drachmann Sunne en af vores absolutte yndlingstjenere. Hvad kan man mere forlange, end en ydmyg, smilende, opmærksom, professionel, pædagogisk og behagelig betjening med en kæmpe viden om vin. Hun er nok det nærmeste, vi kommer på en perfekt og fejlfri betjening.

 

Sabina Drachmann Sunne i øjenhøjde på Restaurant ET

Både ny og klassisk start

Vi bestilte maden, uden hjælp fra Sabina Drachmann Sunne. Vinen bad vi hende om at ordne, i fuld tillid til hun havde styr på vores præferencer og prisniveau. Min yngre kvindelige makker den aften fik et glas Crement fra Jura, mens jeg fik et klassisk glas Champagne fra en lille elitær producent, Diebolt – Vallois. Flot, fint cremet og sprængfyldt med friske frugter. Den var lavet på alle tre druer fra Champagne: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Den får vores absolutte bedste anbefaling.

 

Crement fra Jura som velkomst på Restaurant ET

Diebolt - Callois som velkomst på Restaurant ET

Til vores appetizer fik vi sprøde hjemmelavede kartoffelchips, trøffelmayo og salte mandler. Fin start.

Snack på Restaurant ET i Aarhus

Laks au four

På Restaurant ET er det næsten altid kokkene, der kommer ind med maden – og præsenterer den. Ved vores bord var det den ene ejer, Lars Eiskjær, som kom og præsenterede maden. Det blevet gjort på den lidt ydmyge, behagelige og jyske facon – som alle kan forstå. Ros for det. Min makkers ret var laks au four (ovnbagt laks) med sommergrønt estragonsmør, is lavet på peberrod, gulerødder, karse og røde æbler. Prisen for denne forret var 118 kroner. Retten blev serveret i en lille kobbergryde, klassisk fransk og smukt. Det var en af de større forretter, med både smag og bid. Laksen var bagt perfekt – og ikke for meget. Ros for det. I glasset var der en Pouilly-Fuissé, Domaine du Roure de Paulin i Bourgogne. Smuk strågul vin med noter af ananas, fersken og vanilje.

 

Laks au four på Restaurant ET

Krabbesalat

Jeg fik en krabbesalat med vilde asparges fra Loire. Der var forskellige urter og salater i, samt en citronconfit. Over salaten kom der brændt, eller brunet smør med hasselnødder. Selv folk, der ikke bryder sig om salat, vil elske denne krabbesalat.

 

Krabbesalat med vilde asparges fra Loire på Restaurant ET

I mit glas røg vi til Loire til et lidt overset område, et glas Menetou Salon fra Domaine Jean Paul Picard. En frisk vin med noter af stikkelsbær, hyldeblomst, citron og honning. Rigtig god syrebalance. Et godt match, som jeg ikke selv ville have valgt, men ikke desto mindre ros til Sabina Drachmann Sunne for det valg.

Menetou Salon fra Domaine Jean Paul Picard på Restaurant ET

Rålækker foie gras som mellemret

Stegt foie gras med gastrique-sauce og danske syltede rabarber, peber, selleri og kørvel. Det er lidt ligesom om, at stegt foie gras og størrelse hænger sammen. Det har Morten Sandvej og Lars Eiskjær på Restaurant ET allerede luret. Glade gæster kommer igen. Hvad kan gøre en gæst mere glad, end et stort stykke velstegt foie gras? Det stykke jeg fik var i stort, og stegt til perfektion. Ikke noget blæver her. Den var fast i det – og stadigvæk lyst rød, men ikke tør. Smukt, når man serverer nye danske rabarber til. Det, som jeg syntes løftede den stegte foie gras og skilte sig lidt ud, var den søde og karamelagtige gastrique-sauce. Jeg kan ikke få for meget foie gras, og slet ikke den stegte man får på ET. Prisen var i øvrigt 148 kroner.

 

Stegt foie gras med gastrique-sauce og danske syltede rabarber, peber, selleri og kørvel på Restaurant ET

Til min foie gras serverede den relative unge dame en iskold Maury fra Domaine de la Coume du Roy. Huset ligger i det nordvestlige hjørne af Roussillon. Vinen er vel en frugtrig dessertvin, men bruges også ofte til foie gras. Der var noter af moden sorte bær og chokolade, men også med en fin syrebalance. Et godt match som jeg kun har roser over. Hvis man synes, den iskolde vin er for kold, kan man jo bare lade den stå i fem minutter. Sabina har med garanti styr på, at temperaturen er den rigtige.

Maury fra Domaine de la Coume du Roy på Restaurant ET

Entrecote med smag

Den ene hovedret var en klassisk entrecote med fedtkant, håndskårne pomme frites, hjemmelavet bearnaisesauce og salat. Prisen var 248 kroner. Fritterne var mørke, sprøde yderst, bløde inderst, som de skal være. Kødet var mørt og med smag. Størrelsen på bøffen er størrelse jysk. Den var nok mellem 250 og 300 gram. De er ikke fedterøve på ET. Entrecoten har os bekendt altid været på menukortet – og det bliver den forhåbentligt ved med.

Entrecote på Restaurant ET

I glasset til entrecoten var vi i Rhone, Gigondas, mere præcis på Domaine la Bouïssiere. Farven var dyb rubinrød. Der var markant duft af fuldmoden frugt. Vi fornemmede en fedmefuld og mineralsk smag. En flot og kraftig vin, som holder 15% alkohol, men det fornemmer man ikke.

 

Domaine la Bouïssiere 2010 på Restaurant ET

Fra fransk okse til en dansk gravko

Hovedretten fra aftens treretters menu var rosastegt fransk okse med nye sommergrøntsager, herunder gulerod, forårsløg, hvide asparges, en let kartoffelmos og en klassisk fransk sauce supreme. Kødet var mørt, der var intet at komme efter. Saucen sad i skabet, og grøntsagerne var tilberedt til perfektion. Alt i alt en meget billig og mættende hovedret.

 

Rosastegt fransk okse med nye sommergrøntsager på Restaurant ET

 

Pudsigt nok, da jeg havde rost kødet fra den fransk okse, vendte jeg mig om, og så en stor dansk gravko uden for vinduet på ET – dog stod den stille. Men tankerne om det smukke franske charolaiskvæg stoppede prompte. Når man sidder på ET, tænker man slet ikke på udsigt. Det er maden og vinen, som tager den fulde opmærksomhed. Vi observerede ikke, at nogle i den fyldte restaurant var generet af byggepladsen udenfor. Opmærksomheden er i restauranten.

 

Vinen til min okse var fra Rhone. Sabina kunne nok spotte, at den nok ville tage kegler. Det gjorde den. En Saint Joseph Offerus fra 2007. Dejligt med en vin med mere end to år i kælderen. En smuk og elegant vin med noter af solbær og brombær, og en krydret duft i næsen. Heldigvis for mig blev der skænket godt op i glasset – tak for det. Den passede perfekt til retten, men også til rigtig meget andet mad.

 

Saint Joseph Offerus fra 2007 på Restaurant ET

En halv osteplanke

Osteplanken på ET er et motionscenter værdig. Den er så tung, at der kommer to mand med den. Inden desserten blev det til fem oste. Egentlig var tre nok, men Sabina pressede lidt på. Der var over 40 oste at vælge mellem, så der er noget for enhver smag. Stykkerne var store – ikke noget fedteri her. Jeg vil fremhæve tre af de oste, vi fik, og det er Le petit Gaugry au marc de Bourgogne, Mimolette og Roquefort. Man får brød til ost på ET.

 

De fem oste den aften på Restaurant ET

Osteplanken på Restaurant ET

 

Til ostene var der ikke mindre end to vine. En Pinot Gris Trottacker fra Jean Sipp i Ribeauville til de blå oste. Flot strågul i farven. Elegant og frugtrig, med fin sødme. Den anden var en mere syrerig fætter, en Vouvray,  Domaine de la Fontainerie i Loire-dalen. Der var noter af æbler og citrus. En frisk vin og anderledes men super god til de faste oste.

 

Pinot Gris Trottacker fra Jean Sipp i Ribeauville på Restaurant ET

Vouvray, Domaine de la Fontainerie i Loire-dalen på Restaurant ET

Rabarberdessert i størrelse XL

Som afslutning, inden det næsten obligatoriske på-vej-hjem glas cognac fik vi desserten i treretters menuen. Det var med franske rabarber, hvid chokolade, hvide violer, frysetørrede jordbær, yoghurt, sorbet og karamel. Smuk, frisk dessert, med både sødme og syre. Prisen er kun 98 kroner, hvis den ikke indgår i aftens treretters menu. Billigt. Her er tale om en dessert, man kan få øje på – der er intet petit over denne afslutning.

 

Franske rabarber, hvid chokolade, hvide violer, frysetørrede jordbær, yoghurt, sorbet og karamel på Restaurant ET

 

I glasset valgte Sabina, at servere en lys mousserne vin fra Clairette de Die, mere specifik fra Domaine Poulet & Fils. Et forfriskende glas, aromatisk med citrus og behersket sødme.

 

Clairette de Die på Restaurant ET

God stil – og nede på jorden

I det hele taget er pris/kvalitetsforholdet imponerende flot, eftersom såvel stedets charmerende og flotte indretning, betjeningens og madens kvalitet er på niveau med væsentligt dyrere steder. Vinkortet er suverænt, og ikke overraskende er det udelukkende fransk. Ja, sådan skal det jo også være på et brasserie. Der var stille og rolig baggrundsmusik under hele middagen,  ikke for højt – igen god stil.

 

Godt med gæster kl. 18.30 på Restaurant ET

Fransk brasseriemad på højt niveau – og til en rimelige pris

Maden er veltilberedt hver gang – det slår aldrig fejl. Priserne er ganske rimelige. Friske råvarer og kvalitet koster penge. Du kan få en treretters menu til 338 kroner. Det er på ingen måde dyrt, når man ser hvilke kvalitet og størrelse portioner, der bliver serveret. Det kostede små 2000 kroner, for to personer, denne aften på Restaurant ET. Men vi sparede heller ikke på noget. Prisen var også inklusiv kaffe og cognac. Det er ikke billigt, men vi syntes, at der var value for money.

 

Cognachylden på Restaurant ET

Sikker plads, blandt byens bedste spisesteder

Smukke og hyggelige omgivelser med autentisk fransk atmosfære, en underspillet ydmyghed, kompetent og venlig betjening samt sidst – men ikke mindst – flotte og velsmagende franske køkkenklassikere til penge, man kan betale. Byens Spiseguide anbefaler, nok ikke uventet, Restaurant ET som et af landets bedste og mest stabile brasserier.

 

Restaurant ET

Åboulevarden 7
8000 Århus C
Telefon: +45 86 13 88 00 
Mail: velkommen@restaurant-et.dk
www.restaurant-et.dk

Del artikel

Andre læser også