Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt unikt koncept: Nu åbner Restaurant Novel i Aarhus

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Restaurant Novel
Foto: Restaurant Novel

En gåtur kan føre meget godt med sig – det kan Rikke og Morten Storm Overgaard i hvert fald skrive under på.

For et års tid siden spankulerede parret rundt på Aarhus Ø og betragtede den nye verden, der var og stadig er ved at skyde op på den gamle containerhavn.

Parret, der sammen ejer den anerkendte Restaurant Moment på Djursland, blev hurtigt enige om, at den nye bydel kan noget unikt – noget som man end ikke finder i København.

“Aarhus Ø kan jo i min verden minde om en betonghetto, men samtidig virker den luksuriøs og high end. Der er en masse kontraster i det, som tiltalte os,” fortæller Morten Storm Overgaard til MigogAarhus og tilføjer:

“Vi har ikke set det nogen steder før. Så vi begyndte straks at forelske os i området.”

I morgen fuldbyrdes forelskelsen, når parret åbner Restaurant Novel i SHIP-bygningen. Den nye restaurant bærer Moments principper videre – men på en ny og helt unik måde.

Ny tilgang til bæredygtighed

Siden de startede vegetariske og nu selvforsynende Restaurant Moment i 2016, har Rikke og Morten Storm Overgaard beskæftiget sig med at skabe bæredygtige spiseoplevelser på højt niveau.

Helt unikt koncept: Nu åbner Restaurant Novel i Aarhus
Foto: Restaurant Novel

Netop bæredygtighed som begreb er omdrejningspunktet for Moment og bliver det også for Restaurant Novel, der modsat sin søsterrestaurant har fisk, skaldyr og vildt på menuen.

Det skyldes, at den nye Aarhus Ø-restaurant har en mere global tilgang til bæredygtighed – et nyt og helt unikt koncept, som Rikke og Morten Storm Overgaard har fundet frem til gennem arbejdet med Restaurant Moment.

“Det blev klart for os undervejs, at vi også kan snakke om tingene på en anden måde. Hvis vi skal være det her absurde antal mennesker i verden, hvordan kan vi så overhovedet lave bæredygtige fødevaresystemer uden at bruge flere af jordens ressourcer, end planeten kan bære?

Når man tænker på den måde, er det ikke nødvendigvis den lokale forsyning, der er afgørende. Så det er heller ikke nødvendigvis bedst kun at fokusere på grøntsager,” forklarer Morten Storm Overgaard.

Han peger på blåmuslinger som et godt eksempel på en animalsk fødevare med et CO2-aftryk, der er lavere, end man ser ved mange typer salat.

Helt unikt koncept: Nu åbner Restaurant Novel i Aarhus
Foto: Restaurant Novel

Hvordan sørger man så for løbende at leve op til sin egen høje ambition om at have et positivt klimaaftryk? Det er et uhyre svært spørgsmål, som Novel besvarer på sin helt egen særlige måde; nemlig med en videnskabelig følgegruppe.

Gruppen består af forskere fra Aarhus Universitet, der løbende skal gøre holdet bag restauranten klogere.

Om ejerne af Moment og Novel:

Rikke Storm Overgaard har studeret geologi på Københavns Universitet og har boet i København, indtil hun og Morten flyttede til Djursland i 2003. Rikke har altid opfattet klima og biodiversitet som værende blandt de vigtigste områder at beskæftige sig med. Rikke startede Restaurant Moment på en parkeringsplads i Feldballe og har med Moment opnået en lang række priser og anerkendelser i Michelin samt i andre danske og internationale madguides. I 2020 flyttede hun med Morten til en gård nord for Horsens.

Morten Storm Overgaard arbejder tæt sammen med Rikke om både Moment og Novel og deler Rikkes ambition og ideologi. Morten er også professor i kognitiv neurovidenskab ved Aarhus Universitet.

“De kommer til at fodre os med interessante artikler og ny viden, som de støder på i deres arbejdsliv.

Vi har samtidig mulighed for at stille specifikke spørgsmål til dem, så vi kan være sikre på, at vi gør det rigtige,” fortæller Rikke Storm Overgaard.

Helt unikt koncept: Nu åbner Restaurant Novel i Aarhus
Foto: Restaurant Novel

Det lokale skinner igennem

Novel vil i sin indretning videreføre det visuelle udtryk fra den arkitekttegnede SHIP-bygning, som er opført med brug af kvalitetsmaterialer.

“Man vil opleve en stil, der emmer mere af byluksus hos Novel i forhold til den landlige hygge, som Moment har. Vi har nøje tænkt over indretningen og kigget efter noget, der har en historie, som vi ønsker at fortælle.

Ligesom på Moment vil der være små historier gemt i alle detaljer, så det er helt op til gæsten selv, om de har lyst til at dykke ned i det, eller om bare vil nyde en fantastisk aften,” forklarer Rikke Storm Overgaard.

Helt unikt koncept: Nu åbner Restaurant Novel i Aarhus
Foto: Restaurant Novel

Det lokale er et gennemgående tema, som præger både restaurantens mad og indretningen.

Lamperne er lavet af Glasmuseet Ebeltoft, stolene er fra aarhusianske J. L. Møller og bordene er produceret hos den lokale møbelsnedker Kjeldtoft, som også har hjemme i Aarhus.

“På den måde forsøger vi at vise den lokale forankring, men vi har også nogle elementer fra Moment med – vinrummet er fx bygget af samme slags træ som bygningen på Moment,” supplerer Morten Storm Overgaard.

Helt unikt koncept: Nu åbner Restaurant Novel i Aarhus
Foto: Restaurant Novel

Retterne på kortet er især baseret på råvarer fra de to restauranters egen gård, ligesom svampe dyrket på Pier 2 i Aarhus vil indgå i menuen.

Som gæst på Novel kan du smage enten 10 eller 15 bæredygtige serveringer, og prisen passer lige med, at de koster 100 kroner stykket. Dertil kan du bestille en saft- eller vinmenu med 5 eller 7 glas.

I spidsen for serveringerne står køkkenchef Alexander Johnsen, der har en fortid på Falsled Kro, Treetop og de to aarhusianske restauranter Domestic og Miró.

Hvad: Restaurant Novel åbner
Hvor: Esther Aggerboes Gade 24
Hvornår: Fredag den 14. april

Du kan nærstudere Novels menu og booke bord lige her

Del artikel

Andre læser også