ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rykker nærmere: Kæmpestort parkeringshus flytter ind på Sydhavnen

Af Freja Dumont
Visualisering: Nordland Arkitekter.
Visualisering: Nordland Arkitekter.

Uanset, om du besøger Sydhavnen i bil eller på gåben, bliver kvarterets nye parkeringshus – Kulhuset – et besøg værd.

Med sin unikke placering, hvor by møder havn, bliver Kulhuset en ny, unik destination i Aarhus, der udover muligheden for publikumsorienterede funktioner også rummer op til 800 parkeringspladser fordelt på husets knap 24.500 kvadratmeter med seks etager.

Nu rykker projektet, som forventes at stå klart i 2025, endnu tættere på. En ny lokalplan, som snart forventes at komme i offentlig høring, skal nemlig bringe parkeringshuset tættere på realisering.

Kulhuset, som Nordland Arkitekter står bag, er en unik blanding af ny infrastruktur og rekreativ byhave, der skaber en platform for fællesskaber i byen til sport, kultur, leg og rekreation.

Kulhuset forbinder by og vand

Parkeringshuset får indkørsel fra Sydhavnsgade og bliver bygget med direkte forbindelse til Kulkransporet, hvorfra man hurtigt kan komme videre til Aarhus Hovedbanegård. Og så skal der også kunne køre et tog igennem huset. 

Kommer man fra banegården og mod Sydhavnen, skaber Kulhuset med sin indretning af tagetagerne som grønne byrum en helt ny mulighed for at bevæge sig via taget hen over skinnerne på Havnesporet, så der skabes en ny forbindelse mellem Sydhavnskvarteret og havnen.

Dette særlige sted skaber et direkte bindeled for husets pendlere til Aarhus Hovedbanegård.

Oplevelseslandskab på taget

I parkeringshusets stueetage bliver der mulighed for at udvikle forskellige udadvendte funktioner som eksempelvis fødevarefællesskaber, lokalt iværksætteri og udstillingsarealer.

På Kulhusets tag etableres et sammenhængende oplevelseslandskab, der skaber en ny forbindelse mellem by og havn. I det daglige tilbyder taget en oplevelsesrig vandring mellem køkkenhaver, amfiscener, udsigtspunkter og træningsområder, men taget kan også bruges til større arrangementer, som koncerter, markedsdage og sportsaktiviteter.

Parkeringshusets facade er opbygget efter bæredygtighedsprincippet Design for Disassembly. Facaden består af upcyclede plader i feks. aluminium, sinus eller trapez og genbrugsmaterialer fra eksisterende bygninger, anlæg og containere fra de nære havnearealer.

Del artikel