Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan får du styr på privatøkonomien

Af Annoncør

Det er næppe gået nogens næse forbi, at det er dyre tider, vi lever i for tiden. Og har du generelt altid haft svært ved at undgå de røde tal på lønkontoen måned efter måned, så er det måske en god ide at spidse øre og lytte med. Vi giver dig nemlig gode råd om, hvordan du får rettet op på din økonomi i en udfordrende tid.

Læg et budget

For at gøre det nemmere for dig selv, bør du have flere konti i din netbank – et godt udgangspunkt er:

  • Lønkonto
  • Budgetkonto
  • Madkonto
  • Opsparingskonto

Først og fremmest spreder du dine penge ud til de forskellige konti. Det er for eksempel alle dine faste udgifter såsom A-kasse, forsikringer, internet, husleje, mobil og så videre, som overføres til din budgetkonto. Dit månedlige madbudget overføres til din madkonto, hvor du har tilknyttet et separat debitkort og slutteligt en opsparingskonto, hvor du overfører et beløb hver måned. De resterende penge har du således til sjov og hygge. Dette sikrer dig nemlig, at du får betalt dine faste udgifter hver måned, og det giver dig et bedre overblik over dit forbrug.

En god ide er at følge op på din skatteopgørelse og sikre dig, at du ikke kun betaler den rigtige skat, men at du også får udnyttet de fradrag, du er berettiget til. Det kan for eksempel være kørselsfradraget, der ikke er helt præcist.

Minimer din gæld

Det er de færreste af os, der kan undsige gæld, og det kan i enkelte tilfælde være bedre at have gæld end at købe kontant. Det gælder blandt andet huskøb, hvor du typisk vil få mere ud af at investere de millioner, du vil bruge på at købe huset. Det skyldes, at realkreditlånet er billigere end det afkast, du potentielt kan få ved at investere pengene i stedet. Forbrugslån og andre former for kortfristede lån er derimod ikke nogen god forretning, og denne bør du minimere.

Har du gæld på samvittigheden, bør du fokusere at få denne ud af verden – og gerne før tid, så du både kan spare penge og sikre dig et større rådighedsbeløb. Dermed er du bedre sikret mod overtræk, ligesom du også har mulighed for at spare mere op om måneden.

Køb kontant

For at undgå at optage yderligere gæld, som du skal afdrage på hver måned, bør du altid købe kontant. Det er uanset, om du har brug for en ny computer eller andet elektronik, eller står med en akut regning, der skal betales her og nu. En solid opsparing er dermed også en god beskyttelse mod en dårligere privatøkonomi i fremtiden. Derfor bør du altid prioritere at få sparet godt op. En anden fordel ved at blive god til at spare op er, at du træner din tålmodighed, for det er især impulserne, der kan give anledning til at optage gæld. Hvem har ikke gået forbi en skobutik og købt et par sko, fordi de var på tilbud, og gået derfra med den opfattelse, at man har sparet penge, når man i virkeligheden har brugt penge?

Del artikel

Andre læser også