Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

7 gode råd: Sådan undgår du kæmpe elregning i julen

Af Jonathan Sten Drivsholm

“Julen varer længe, koster mange penge.”

Sådan synger de fleste, når der danses rundt om juletræet – og nok er der gået næsten 200 år, siden ‘Højt fra træets grønne top’ blev skrevet, men sangens afsluttende linje holder stadig vand den dag i dag.

For det løber hurtigt op, når der skal købes julegaver til hele familien, og strømforbruget i det lille hjem samtidig stikker helt af.

Men heldigvis er der råd at hente, hvis man gerne vil spare penge her i juletiden.

Kan blive en rigtig dyr fornøjelse

Elregningen er en af de poster, der kan gøre julen til en markant dyrere fornøjelse end forventet.

Julen er forbundet med masser af lys og madlavning – og så har vi slet ikke nævnte alle de mørke vinteraftener, hvor vi opholder os indenfor og får elforbruget til at stige.

Men du kan sagtens have en hyggelig juletid, selvom elforbruget holdes i skak.

Sådan lyder det fra Bo Halm Andersen, der er energikonsulent hos energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi.

“Julen er uden tvivl en tid, hvor hyggen ofte går hånd i hånd med et højere elforbrug. Mange danskere tænder ekstra lys, bruger mere tid i køkkenet og tænder oftere for elektronik som fjernsyn, computere og spilkonsoller.

Men med enkle tiltag og god planlægning kan man være med til at holde elforbruget nede, så julen ikke fører til en unødig høj elregning,” siger Bo Halm Andersen i en pressemeddelelse fra NRGi.

Her er de gode råd

Energieksperten giver her sine 7 bedste tips til at reducere strømforbruget og samtidig bevare den gode julestemning:

1. Tilpas madlavning til de billigste timer: Julen byder på mange timers madlavning, hvor ovnen ofte er i brug. Har du en variabel elaftale, der følger timepriserne, kan du planlægge dele af madlavningen til de billigste timer – f.eks. forberedelse af småkager eller enkelte retter – typisk sent om aftenen eller tidligt om morgenen. På den måde kan du både bage småkager og forberede julefrokosten uden at belaste elregningen unødigt.

2. Lys op med LED og omtanke: Skab hyggelig julebelysning uden store omkostninger ved at skifte til LED-lyskæder, der bruger op til 80% mindre strøm og holder længere. Kombinér dem med en timer, så de kun lyser i de mørke timer. Tænk også over, om én velplaceret lyskæde kan skabe samme julestemning som flere. Hvis du har en variabel elaftale, kan du tænde lysene, når strømmen er billigst. Ifølge Sparenergi kan du reducere eludgifterne med op til 70% ved kun at have lyset tændt fra kl. 16 til 23.

3. Udnyt eftervarmen: Når ovnen kører på fuldt tryk til julemiddagen, kan du spare energi ved at slukke den lidt før tid. Ovnen holder varmen længe nok til at færdiggøre maden, og det reducerer strømforbruget uden at gå på kompromis med smagen. Det samme gælder, hvis du har gang i gryderne på komfuret. Du kan også se, om du kan lave flere retter på én gang og dermed forkorte tiden, hvorpå din ovn er tændt.

4. Tænk koldt til julefrokosten: Julefrokosten behøver ikke altid kræve ovn eller komfur. Retter som sild, røget laks og salater er nemme at forberede uden brug af strøm. Hvis vintervejret tillader det, kan du også opbevare mad udenfor og aflaste køleskabet eller fryseren – en helt enkel måde at spare energi på.

5. Husk at slukke: Julen kan være en tid, hvor vi bruger mere elektronik end normalt – alt fra fjernsyn til spillekonsoller. Overvej at tage en pause fra elektronikken og i stedet samles om brætspil, hyggelige samtaler eller en gåtur i de julepyntede gader. Sluk for elektronikken helt, når den ikke bruges – det mindsker standby-forbruget og gavner både elregningen og julestemningen.

6. Brug små apparater til små opgaver: Skal du klare små opgaver i køkkenet, så overvej at bruge mere energieffektive alternativer. Brug brødristeren til at varme brød i stedet for ovnen, og varm vand i elkedlen fremfor på komfuret. Skal leverpostejen varmes, eller har du andre småretter, der skal tilberedes, kan du give ovnen en pause og bruge en mikrobølgeovn eller airfryer for at spare strøm.

7. Fyld maskinerne helt op: Vent med at starte vaskemaskinen eller opvaskemaskinen, til de er helt fyldt – det sparer både strøm og vand. Vælg økoprogrammer, og tjek elpriserne for at starte maskinerne, når prisen er lav, hvis din elaftale følger timepriserne. Det kan hurtigt mærkes på elregningen.

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

Mest læste historier i dag




 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien