Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

BERNTH & CO – Sandwich og smag uden for kategori

Af anders@sommersangdigital.dk

Nogle gange ser man ikke, hvad der sker foran en. Det er sådan, jeg har haft det med Bernth & Co. Den tog vores smagsløg og hjerter med storm. En stamcafé er kommet på listen. Den relativ lille café og takeaway drives af Sara Bernth med hjælp fra sin mand, Bo Marcussen. Den lille og hyggelige café på kanten af Latinerkvarteret var en drøm for Sara Bernth. Hun er født og opvokset i Latinerkvarteret og føler, at det er som at komme hjem igen, selv om familien bor uden for Aarhus. Drømmen om en forretning i Latinerkvarteret har altid været der, og da muligheden bød sig, var der ingen tvivl om, at det var nu.

Det bedste af det bedste

Hvad får en tidligere topkok til at kaste sig over sandwich. Det svar satte vi os for at finde ud af. Der sker noget, når sandwich bliver en lidenskab. Kampen for at bryde traditionen og skabe en ny dille omkring et produkt har været en af bevæggrundene for Sara Bernth og Bo Marcussen. De forstod ikke, hvorfor man ikke kunne lave nogle ordentlige sandwich af de bedste råvarer. Det kan også være svært at forstå. Enig med dem. Det skulle være de bedste råvarer, de kunne finde. Intet mindre. Målet var at lave den ultimative sandwich. De forsøgte og forsøgte, og blev ved med det. Først mange forskellige råvarer som de smagte på og kasserede så dem, som ikke var gode nok. Det betød, at de kun har de absolut bedste leverandører og råvarer. Alt er nøje udvalgt og overvejende økologisk. Kvaliteten er det vigtigste, længere er den ikke.

Friskbagt brød hos Bernth & CoIkke noget stort menukort

Der er seks sandwich på menukortet. Det er umiddelbart ikke mange, men nok, især når du har smagt dem. Prisen er henholdsvis 50 og 60 kroner. Dog er der en enkelt, som koster 95 kroner, men den er også uden for kategori. Priserne er fair og helt igennem i orden. Kvaliteten at råvarerne har vi ikke set på det niveau tidligere. Grunden til, at der ikke er flere sandwich på menukortet er for at holde kvaliteten og standarden så højt.

Her er tunsalat noget helt andet end set før

Der er mange meninger om tunfisk. Fint nok. Men hvis du en gang har smagt den her første klasses Albacore tun fra Spanien, er du solgt. Du milde kineser, den smager godt. Tunen er fanget med fiskestang, sådan som en rigtig mand gør. Det er sgu da klasse, og enhver sammenligning med massefremstillet konserves tun ville være en fornærmelse af den her Albacore tun. Ud over tunen er der æg, engelsk cheddar, spidskål, jalapenos, lidt rødløg og saltede agurker. Alt sammen med så præcis en smag, man tror, det er løgn.

Sandwich med tunDansk udgave af en vietnamesisk Banh Mi

Nu er vi jo i Danmark og oven i købet i provinsen. Her er ordet Banh Mi ikke rigtig slået an, endnu! Men det er en vietnamesisk sandwich med luftigt brød og med meget kødfyld i. Det er også kødet, som giver smagen. Her spiste vi en med braiseret frilandsgris, hjemmelavet satay sauce, frisk koriander, som tydeligt kan smages og lidt frisk spidskål. En god og kødfyldt sandwich, som blev serveret varm.

Lun Banh Mi sandwich hos Bernth & CoRigtig kylling med smag

Krydret supreme-kylling med hjemmelavet humus, lidt frisk fintsnittet spidskål og en udvalgt japansk soya. Der er en tilfredsstillelse i at spise et stykke ordentligt kylling. Smagen er anderledes, og det samme er strukturen i kødet. En skarp sandwich som kan spises døgnet rundt. Et lille hint kunne være en pose gourmetchips med trøffelsmag. Uha, den kombi smager godt.

Et fad af det hele

Hvis du nu af en eller anden grund ikke vil have sandwich, så har du også muligheden for en smage tallerkenen. Ordet er ikke retvisende. Det er ikke smagsprøver, du får her. Det er en slags tapas-tallerken. Der var en tunsalat af Albacore tun, en specieludvalgt skinke fra Bologna, provolone ost, hjemmelavet pesto, hjemmelavet humus, krydret, fritgående supreme-kylling og alt det friskbagte brød, som du kan spise. Prisen var 95 kroner og hver en krone værd.

Smagetallerken hos Bernth & CoBrødet er altafgørende

Tror de fleste vil være enige med mig i, at det er brødet, som kan løfte en sandwich. Ak jo, selvfølgelig betyder indholdet noget, men uden det rigtige brød er det lige meget. Bo Marcussen har jo haft en fortid i Emmerys, så det siger lidt sig selv, at brødet skal være i orden. Det er også tilfældet. Det er rigtig madbrød, som kan få en fransk bleg baguette til at ligne noget, man fodrer hønsene med. Vi spurgte Bo Marcussen en dag, vi var forbi om, hvad hemmeligheden ved brødet var. Hans lidt ydmyge svar var, godt så enkelt som håndværk og præcision. Det skal lige siges, at Bo Marcussen har brugt snart et halvt arbejdsliv på at finde frem til de perfekte brød. Hans holdning er, at 80 % af en sandwich er brød, så hvorfor satser man så ikke alt på det perfekte brød? Hos Bernth og Co er det tydeligvis lykkes.

Klassebrød hos Bernth & CoØkologisk og INGEN tilsætningsstoffer

En del af idéen er, at man bager frisk brød hele dagen. Intet frosset bake off eller noget, som er bagt klokken meget tidligt om morgenen. Dejen laves en dag i forvejen, og så foregår det hver dag. Det gør, at smagen bliver en anden. Den modnes. Brødet bages af biodynamisk mel fra Arion, italiensk tipo 00 og en grov durummel fra Molino del Borgo. Melet er uden tilsætningsstoffer og andre fantasifulde kemikalier. Det lyder sgu til at være enkelt! Smagen er uden sidestykke, og fokus har været at lave det bedste af det bedste. Vi må sige, det lykkes.

Noget af udvalget hos Bernth & CoLuscombe saft

Fedt at have noget, som så mange andre ikke har. Hos Bernth & Co har man fundet et lille engelsk familiefirma, som laver nogle helt fantastiske, økologiske drikke,  hvor koncentrater og tilsætningsstoffer er ukendte og bandlyste ord. Her kan de danske producenter desværre langt fra være med. Hold op, hvor smager det godt. Prisen er kun 25 kroner for en flaske. Ud over det kan du også købe forskellige økologiske øl fra Gudenådalens bryggere, men også vin.

Luscombe hos Bernth & CoKaffen er værd at drikke og til en pris, man kan betale

Ud over byens bedste sandwich er der også en masse kaffe. Gode bønner og den er friskmalet. Vi har vist nok smagt dem alle. Både americano og en dobbelt espresso, latté, og cappuccino med videre. I afdelingen uden mælk koster de kun 25 kroner, mens dem med mælk i løber op i 30 kroner. Det er priser, som er i orden for god kaffe. Fair trade må man sige.

Indretning hos Bernth & CoEn betjening man skal lede længe efter

Selv om vi er  på en café med fokus på sandwich, oplever vi en helt igennem god betjening. Det er for det meste Sara Bernth selv, som er i caféen. Hun er der stort set hele tiden. Hendes mand, Bo Marcussen, er også at finde i Borggade, men mest i køkkenet. De gange vi har været der, er der altid et smil, effektiv betjening og en sjældent set venlighed. Nogle menneske er bare bedre til at få gæster til at føle sig hjemme end andre. Sara Bernth og Bo Marcussen hører til den første kategori. Det spiller da tydeligvis også ind på de mange stamkunder, for dem er der mange af. Det er ikke usædvanligt, at der er kø ud på fortovet ved frokosttid. Men selv om der er det, så føler man ikke, man er til besvær. Der er god tid til den enkelte, sådan føles det i hvert fald, selv om der ryger noget mad over disken. Det moderne ord for den disciplin er vist multitasking.

Sara Bernth og Bo MarcussenBedste sandwich i Aarhus – Respekt!

Nu er vi kommet til karakterbogen. Den opgave er let i dag. Alt andet end en topkarakter ville være forkert. En helt igennem flot præstation. Ros for både indretningen, maden, kvaliteten af råvarerne, brødet, drikkevarerne og ikke mindst en betjening, som ikke fås bedre. Til de priser de har hos Bernth & Co, er der ingen andre, som kan være med her. Desværre, må vi nøgtern konstatere.

Vi spiser eller henter ofte mad på Bernth & Co, måske lidt for ofte vil nogle nok sige. Men vi faldt for deres smag og deres helt enestående måde at tænke  sandwich på. Vi tøver ikke i vores vurdering. Det er den bedste sandwich i Aarhus, intet mindre. Hvis nogle er uenige i det, så må de fortælle os, hvor den så er. Men vi har indtil nu ikke smagt bedre. Som en ekstra bonusinfo kan vi fortælle dig, at du også kan købe brød med hjem.

BERNTH & CO

Borggade 12
8000 Aarhus C
Mail: sara@bernthogco.dk
Hjemmeside; http://bernthogco.dk
Telefon 86 20 20 80
 
Åbningstider:
Mandag – lørdag fra 10.00 – 16.00, men reelt låses døren ikke før 17.00

[mappress mapid=”275″]

Del artikel

Andre læser også