Frokost på Aarhus’ smukkeste sted – forførende smørrebrød til priser, man tror, er løgn
Den gamle Sjette Frederiks Kro er smukkere end nogensinde før. Også selvom de store træer er nøgne for tiden. Beliggenheden er noget af det bedste, vi har i Aarhus, og indretningen er hyggelig, smuk og afslappende. Kroen i skoven står aldrig stille. De er ikke kendt for at følge strømmen, men derimod at gå forrest.
Sjette Frederiks Kro har, måske som de første i Aarhus, retænkt måden, vi spiser smørrebrød på. Vi kender alle det med, at vi kun kan spise et, eller maksimum to stykker smørrebrød til frokost. Grunden er, at kokkene ikke kan styre sig, og laver alt for store stykker. Det gør, at der jo er en naturlig grænse for, hvad vi kan smage af forskellige stykker. Men på Sjette Frederiks Kro har de lavet en frokost, som i min verden er genial.
200 kroner for alt det smørrebrød du kan spise
Der er intet frokost menukort hos Sjette Frederiks Kro. Mini-smørrebrød med en øl, vand eller vin for 200 kroner er, hvad Sjette Frederiks Kro serverer til frokost. Meget enkelt. Der er syv forskellige stykker at vælge mellem på ta-selv-bordet. Hver uge er der nye varianter. Konceptet startede første weekend i marts, og der er rift om pladserne. Men snart er foråret her, og det fordobler siddepladserne, når terrassen med udsigt over vandet tages i brug.
Frokost i Krostuen
Vand var det første, der kom på bordet. Derefter blev vi fulgt op til højbordet, hvor de syv forskellige stykker smørrebrødene blev gennemgået på bedste vis. Hvilken rækkefølge, og om du er til alle slags, eller hellere vil have flere af samme slags, er helt op til den enkelte. Inden vi satte os, blev vi spurgt til drikkevarer. Det blev til to Klassik fra De Jyske Bryghuse.
De gode sild
At starte med en sild er naturligt. Når det tilmed er en gammeldags modnet sild med saltede agurker, drænet yoghurt og radiser samt salat på toppen, bliver oplevelsen kun bedre. Silden var god og havde meget smag. Brødet havde pænt med kerner, god smag og var smurt med en tilpas mængde smør. Brødet tog ikke smagen fra pålægget men lagde en god bund.
Laks i vodka og rødbede
Det andet stykke var med rødbedegravad laks med ramsløgsmayonnaise og små silderogn. Det smukkeste stykke rent farvemæssigt. Laksen var færøsk og gravad i vodka og rødbeder. Den var mør som smør og smagte lige så godt, som den så ud. Enkelt uden noget som var helt overflødigt.
Saftig og feminin høne
Hønsesalat med gulerødder og friske æbler, sennepskorn og sprødt skind. Dagens bedste. Et frisk stykke, der på ingen måde var fed. Der var godt med kød, og stykket var velkomponeret. Igen, må jeg rose brødet. Forholdet mellem brød og kød var nok noget at det mest præcise, jeg har set længe.
Gris på gaflen
Terrine af gris med løgkompot og bagte tomater. Grisen havde ikke så meget smag i sig selv, men var saftigt. Løgkompotten gjorde det godt. Den sørgede for det søde/syrlige og løftede terrinen. Et overraskende godt stykke, og hvor er det skønt med kokke, som kan finde ud af at retænke det klassiske smørrebrød.
Chorizo kan løfte det meste
Røget kartoffelmad med brændt porremayo og ristet sprød chorizo. Selvsagt var det ikke nye danske kartofler. Kartoflerne var uden den store smag. Men det tog chorizoen sig til gengæld af. Den var perfekt sprød og sparkede stykket godt op i niveau. Det her stykke smørrebrød fortæller i grunden meget godt, hvad køkkenet formår. Stor respekt for, at de får så meget smag og struktur ud af en kartoffel.
Når brødet kommer til sin ret
Roastbeef, estragonmayo, glaskål og sprød skorzonerrod på toppen. Kødet var flot. Det var mørt, og smagte som en drøm. Et vellykket moderne stykke med roastbeef, hvor brødet for en gangs skyld kunne smages.
Smuk kornblomst med nødder
Ingen frokost uden ost. Osten var Blå Kornblomst, som er en forholdsvis mild aromatisk ost med afdæmpet skimmelsmag. Den var med pærepuré og syltede nødder. Flot anrettet. Osten passede til brødet. Intet overraskende der, men det smagte godt.
Kulissen er svær at slå
Udsigten ud over bugten slår det meste på en god dag. Måltidet var godt. Det samme var det, vi drak til, men når det bliver indtaget et smukt, historisk sted, hvor bugten viser sig fra sin bedste side, så bliver det ikke større.
Gennemført smuk indretning
Der var god plads ved bordene, og man følte ikke, at man sad i nakken på hinanden i Krostuen. Tallerkener og bestik blev løbende taget af bordet, og til hvert stykke smørrebrød tog man nyt service. God stil. Det er så ærgerligt, når maden flyder sammen på tallerkenen. Vandet blev fornyet flere gange, men vi købte nu endnu en øl fra De Jyske Bryghuse. Der er cirka 60 siddepladser i restauranten, og når vejret er godt, så er der 120 siddepladser udenfor.
Kroens kaffe og kage
Det var ikke fordi, vi ikke var mætte, men da vi så Mor Annas Othellolagkage og hindbærsnitter blive serveret ved nabobordet, blev vi fristet. Sjette Frederiks Kro har deres eget bageri. Mor Anna hedder det, og ligger i Latinerkvarteret. Det var store stykker, som kom på bordet. Den ene skefuld tog den anden. De smagte simpelthen for godt til at levne, og vi måtte løsne bæltet en anelse. Dertil drak vi et par kopper kaffe.
En særdeles vellykket betjening
Der var styr på tingene. Vi blev modtaget på en rolig og nede på jorden måde. Det fortsatte gennem hele frokosten. Tjeneren var god til at informere, var imødekommende og alt foregik med et smil. Hun var på intet tidspunkt vaklende i sine svar og førte os på en behagelig måde gennem frokosten.
Det mener vi
Sjældent har jeg følt, at jeg har fået så meget god mad til prisen. 200 kroner er jo forbavsende lidt. Størrelserne på smørrebrødet var perfekte. Det med var det muligt at smage flere stykker uden at føle sig stopmæt. Mere af det. En suveræn god smagsoplevelse og samtidig var det smukke stykker. Betjeningen var god, rigtig god – smilende, flittig og opmærksom. Det samme med udsigten.
Kort sagt, var det en gennemført frokost, hvor alt spillede max. Jeg har intet at sætte en finger på og til en uhørt billig pris. Mini-smørrebrød på Sjette Frederiks Kro er allerede en succes, og når terrassen åbner, bliver de en hård konkurrent til øvrige frokoststeder i Aarhus. Og dog, for med mindre andre kopierer Sjette Frederiks Kro, så kan du ganske enkelt ikke få bedre frokost til prisen i Aarhus og omegn. Vi glæder os til at se, hvilke stykker smørrebrød, der er på bordet, næste gang vi kommer forbi. En klar anbefaling herfra.