Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gør indtog i danske hjem: Skadedyr spreder sig med lynets hast

Af Nathalia Hentze Nielsen

Hvis du har spottet en lille sølvfarvet fisk, der til forveksling ligner en sølvfisk, men er noget større, så har du med al sandsynlighed set et skægkræ.

De små skadedyr har spredt sig med lynets hast i de danske hjem og ulig sølvfisk holder de sig ikke kun til badeværelser.

“Der er slet ingen tvivl om, at det er gået ret stærkt med, at den har bredt sig, og i dag findes den virkelig vidt udbredt i Danmark,” udtaler Thomas Pape, der er insektforsker og lektor ved Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet, til DR.

Forskellen på sølvfisk og skægkræ er, at skægkræet ikke kun behøver et fugtigt badeværelse for at trives, men kan klare sig i langt større del af boligen. Dette er fordi, de bedre kan håndtere lavere fugtighed og temperaturer.

Thomas Pape forklarer, at den på sigt vil udkonkurrere sølvfisken, fordi den er mere tilpasningsdygtig, spiser mere, er større og hurtigere og så reproducerer den sig endda hurtigere.

Pap og emballage er perfekt for skægkræet

Hvordan har de så pludselig gjort deres indtog i de danske hjem?

Videncentret Bolius har skrevet om emnet, og de forklarer, at det kan være den stigende internethandel over årene, der ligger til grund for spredningen.

Skægkræene elsker nemlig især det rillede bølgepap, hvor de kan ligge og tygge på pappets overflade og yngle, og når mange pakker sendes over land og rige, spredes de meget hurtigt.

De helt store spørgsmål er: Er de skadelige? Og hvad kan man gøre ved dem?

Svaret er nej til det første spørgsmål. De gør ikke mennesker syge, men de er bestemt meget irriterende.

Vil du meget gerne af med dem, gælder det om at holde din bolig relativt tør, så de trives dårligt, men heller ikke for tørt, da det kan skade ens slimhinder.

Dernæst kan du tjekke pap, emballage og anden indpakning inden, du tager det med ind i hjemmet.

Sidst, men ikke mindst er det også muligt at tilkalde en skadedyrsbekæmper.

Del artikel

Andre læser også