Skaldyrsfestival på Badehotellet: Mekka for fisk og skaldyr er flyttet til Kaløvig

Blot en nøgtern konstatering. For oplevelsen på Badehotellet var helt forrygende og overraskende god. Det er køkkenchefen på Restaurant Royal, Jack Cramer, som er rykket ud til Kaløvig Badehotel. Dog ikke permanent, men under den igangværende facaderenovering på byens gamle, smukke Hotel. Det kan ses og ikke mindst smages. Jack Cramer har en fortid på Brøndums Hotel i Skagen, så forventningerne var store.
En gang om måneden holder Kaløvig Badehotel fiske- og skaldyrsfest. Det er den første fredag i hver måned.
Her arbejder man med fisken og skaldyrene
Ofte forbinder man fisk og skaldyr med et plateau med lidt pil-selv-rejer, 4 hele jomfruhummere, lidt blåmuslinger, et par østers (hvis man er heldig), et par krabbeklør og en masse aioli og brød til. Der er intet, absolut intet i vejen med det. Men det kræver ikke særligt meget at lave for et godt og ambitiøst køkken. Hvis fiskene og skaldyrene er friske, og de ikke har fået for meget, ja, så smager det godt. Men Kaløvig Badehotel er mere nytænkende og har for alvor arbejdet med råvarerne.
En god jysk pris
Fisk og skaldyr er ikke billigt i Danmark. Men alligevel er prisen fair. 495 kroner per snude. Det var en overraskende god pris. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad en lignende oplevelse vil koste i Nordsjælland. Udover det, så er der en opmærksom betjening. Ingen ventetid. Der var en mindre hær af personale. Servicen var i et gear, jeg yderst sjælden ser.
Småt er godt og frisk
Idéen er, at der kommer mange små og veltilberedte serveringer. Et bud er, at der var et sted mellem 20 til 25 forskellige, hvis man tæller Skagen rejer med aioli, lyngrillet tun med sesam og teriyaki, og varmrøget laks med rygeost og urte pesto med, selv om de ikke var portionsanrettet.
Af de små serveringer kan nævnes rispapirs-forårsrulle med jomfruhummer, røget kuller i cremet selleri, tuncreme med asparges crudité og toast melba eller deres opvisning med taskekrabber på hjertesalat.
Hvidvinsdampede blåmuslinger i kold frikassé, friskrøget laks som roulade med spinat og friskost.
Ceviche af helleflynder med avocado, agurk og forårsløg. Gravede torsk med ramsløg og citronskal, lakserilette med urter og kapers.
I den mere asiatiske afdeling kan nævnes hosomaki med tun og laks og sashimi med forskellig fisk på ris med ponzu sauce og wasabi.
Alt var pivfrisk, og der var generelt arbejdet med smagen. Bredden i udvalget gjorde også, at der var plads til et stort spænd rent smagsmæssigt.
Verdens bedste østers
Den franske østers Gillardeau vurderes af eksperter til at være en af de bedste i verden. Og der er jeg enig. De findes på nogle af verdens bedste restauranter. Jeg elsker østers og har smagt de fleste, men Gillardeau er, og har altid været stor klasse. På Badehotellet koster fire styk 100 kroner, hvilket er ren foræring.
Sidst jeg købte dem, kostede de 30 kroner stykket, og det var ikke på nogen restaurant. De smagte som ind i himlen – jeg spiste dem natural, hvilket jeg synes er bedst.
Sol over Kaløvig
En havn kan noget. Havet, molen, de mange både skaber en særlig stemning. Kaløvig Badehotel ligger fantastisk. Og på en god solskinsdag slår den det meste. Her er plads til omkring 150 gæster indendørs og en 50 – 60 stykker ude på terrassen, hvor der er solskin det meste af dagen – hvis solen altså skinner.
Betjeningen var oppe i gear. Der var fuldt hus den aften, vi var forbi, men det kunne vi ikke mærke på betjeningen. De var søde, smilende og tog opgaven som tjenere seriøse. Vi manglede på intet tidspunkt noget, og ventede heller ikke på noget. Befriende og glædeligt når man møder arrangeret betjening. Ros til Kaløvig for det!
Vurdering
Den bedste fiskeoplevelse i meget lang tid. Jack Cramer formår smagsmæssigt at nytænke den måde, vi tænker fisk og skaldyr på. Tak for det. Der var tænkt over tingene her. Det var tydeligt. Stort set alle serveringer var tilberedt, dog med undtagelse af de søkogte rejer. Det gjorde oplevelsen blev løftet i mine øjne. Klart. Der var arbejdet og kræset om smagen. Og smag var der meget af. Udover det var de små serveringer mere indbydende, og der kom hele tiden nye og friske til.
Nu er Restauranten på Kaløvig Badehotel jo ikke en ren fiskerestaurant, men fisk og skaldyr er altid på menukortet. Så det vil være forkert at kåre dem som den bedste fiskerestaurant i Aarhus, selvom de i min karakterbog leverede den bedste og mest overraskende smagsoplevelse, jeg har fået, og langt bedre end byens fiskerestauranter kan præstere. Derfor er det kun på sin plads, at Kaløvig modtager vores bedste anbefaling. De gør det godt på alle områder, og så er der ro, god udsigt og betjening plus et hav af gratis parkeringspladser.
PS: 1. juni klokken 18 er der igen skaldyrsfestival med efterfølgende livemusik.
Kaløvig Badehotel og Brasserie
Åstrup Strandvej 68 A
8541 Skødstrup
Mail: info@kalovigbadehotel.dk
Telefon: +45 39 39 02 60