Små skarpe on the road: Nyt partnerskab skal skaffe dværge i arbejde
Nyt initiativ går til kamp for en, bogstaveligt talt, overset minoritet, når aktivistgruppe ruller ud i sommerlandet for at gøre opmærksom på dværges udfordringer på arbejdsmarkedet
Aarhus C
”Er det ikke bare en gentagelse af 80’ernes fornedrende dværgkast når man iscenesætter folk med dværgvækst som underholdningsobjekter?” Det er et spørgsmål Christian Sørensen ofte bliver mødt med når han har præsenteret sin idé om Mini Bar. Og ”nej, det er faktisk det stik modsatte” forklarer Christian, der er idémanden bag projektet, der skal skabe fokus på dværges kamp for at komme ind på arbejdsmarkedet.
Mini Bar
Partnerskabet Småt er Godt, der står bag konceptet Mini Bar, ruller ud med servering af drinks og madspecialiteter til firmafester, musikfestivaler og sportsevents for at rejse positiv debat om små mennesker med store udfordringer. Mini Bar er udelukkende betjent af dværge, og det er der en særlig grund til. Når vi hygger os, holder fest eller samles om fælles aktiviteter, er vi typisk også åbne over for nye indtryk og tør gå i dialog med folk, der er anderledes. Og dia- log er det overordnede mål for den aktivistiske karavane.
Glad budskab på alvorlig baggrund
Et smil er som bekendt den korteste vej mellem to mennesker, og selv et stivnet et af slagsen får de små skarpe bartendere blødt op når først forlegenheden over hvor små de egentlig er, har lagt sig. Hele happeningen er nemlig iværksat på baggrund af en trist statistik: mange dværge har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
De fleste med dværgvækst er plaget af en lang række følgesygdomme, der gør det svært, at passe et 8-16 job. Og selv de, der har fysik til at arbejde, er udfordret på arbejdspladsen, hvor toiletter, møbler osv. ikke er designet til dværge. ”Men vi har akkurat samme behov for at være en del af et arbejdsfællesskab og føle os værdsat som alle andre” siger initiativtageren, der også går under navnet Lille Christian.
”Det er vores håb, at vi kan bane vejen for at skabe arbejdspladser for en af landets allermindste minoritetsgrupper” siger Christian, der selv har en bachelor i jura og en overbygning fra Journalisthøjskolen, og tilføjer ”øverste etage fejler absolut ingenting selvom vi er åbenlyst fysisk udfordrede.”
Miniaturevogne byder på topkvalitet i små doser
De små streetfoodvogne, der er udviklet i partnerskab med Tiny Office, som er specialiseret i kreative, mobile kontor og madvogne, er bevidst udført i miniatureudgave. ”Herved tvinger vi gæsterne ned i øjenhøjde med personalet” fortæller Jonas Hallberg, medstifter af Småt er Godt. Men det er ikke kun vognene, der er små – alt er i miniature. Drinks og specialiteter leder alt sammen de besøgendes tanker hen på, at selvom noget er småt kan det bestemt godt være godt. På sigt er ambitionen at brede konceptet ud med andre streetfood kategorier som kaffe, sliders, forårsruller og is i samarbjede med brands og partnere, serveret af endnu flere minoritetsgrupper bag disken.
Ingen medlidenhed, tak
”Vil du ændre noget så må du selv gå forrest i stedet for at forvente, at omverdenen gør det for dig” lyder det kontant fra Christian. En livsfilosofi han har haft siden han var lille… eller rettere; endnu mindre. ”Jeg nægter at lade mig begrænse af min fysik” tilføjer han, og beretter om masser af succes i underholdningsbranchen som både koncertarrangør, natklubejer, medvirkende i Klovn og nu altså også bannerfører for en undseelig minoritet, der hverken vilhave medlidenhed eller medynk, ”vi vil bare gerne behandles med værdighed og ligeværd, og det kan en åbning af arbejdsmarkedet hjælpe med til” slutter Christian.
Folkemødet på Bornholm er et erklæret mål for sommerens aktiviteter, men i første omgang håber initiativgruppen blot på, at komme i kontakt med firmaer og koncertarrangører der vil støtte op om projektet og være med til at byg- ge bro.
Se mere på småtergodt.dk – en lille rullende historie, der smager godt og har noget på hjertet.