ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Den nye Aarhus øl: Særdeles vellykket bryg fra Kissmeyer i ølkælderen hos MALT

Af Line Ingwar Karlsen

MALT, restauranten som ligger i de gamle Ceres Bryggerierne, dannede i går rammen om lanceringen af Aarhus’ nye øl. Den har fået navnet Sofamania, opkaldt efter Jacob Haugaards hedengangne band, hvilket Haugaard syntes var en god idé. Lokalerne hos MALT er i sin egen klasse. Der er brygget øl i lokalerne fra 1856 til 2008. Nu bliver der “kun” serveret øl, men det skal jeg love for, at rammerne er skabt til, faktisk er de bedre som restaurant, lounge, ølbar og festlokaler, end de var som bryggeri. Sofamania-øllen er lavet på opfordring af folkene på MALT, der savnede en øl, som kun kunne købes i Aarhus.

 

Hjem til Aarhus

Det er måske at stramme den. Men Kissmeyer kommer fra Aarhus. Han er student fra Aarhus Katedralskole, og flyttede som 20-årig til København for at studere til kemiingeniør og senere til brygmester på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole. Efter en del år som bryggerichef på forskellige bryggerier, startede han Nørrebro Bryghus, som blev landskendt og landsdækkende med deres øl. Efter Nørrebro Bryghus stiftede han Kissmeyer Brewing, hvor han sådan cirka brygger en ny øl om måneden. Anders Kissmeyer er en international kendt brygger, som de fleste, som går op i øl, ved hvem er.

 

Ros fra de aarhusianske kolleger

Kissmeyer fik opbakning fra de aarhusianske bryggerkolleger, herunder Michael Alhof fra aarhusianske Humleland, Peder Zacho fra Ebeltoft Gårdbryggeri og Niels Buchwald fra Aarhus Bryghus, som fysisk har brygget øllet på sit eget bryggeri, Aarhus Bryghus. Men der var ros hele vejen rundt om bordet hos MALT, da brygmestrene smagte øllet for første gang. Der var ingen tvivl om, at de professionelle ølfolk, syntes om øllet.

 

Tankerne bag byens nye øl

Tuborg Guldøl, eller Den gyldne Dame, var øllen, man drak som ung i Aarhus i 70’erne. Det var en øl, som de fleste kunne lide. Den havde en bredde, men den var på ingen måde speciel. Men tanken med den nye øl er, at det skal være en øl, som både kan drikkes på grund af tørst, på stadion, men også som madøl. Anders Kissmeyer gik i øvrigt i gymnasieklasse med Claus Carlsen, som var saxofonist i Sofamania, og Kissmeyer var selv til flere koncerter med det hedengangne band. Så der er også minder i navnet på den nye øl.

Den nye Aarhus øl: Særdeles vellykket bryg fra Kissmeyer i ølkælderen hos MALT

MALT – Aarhus’ flotteste øl-restaurant

I de næste tre måneder vil Aarhus-øllet, Sofamania, være på hanerne hos MALT. Både i deres ølbar og i restauranten. Den kan kun fås hos MALT de næste tre måneder. Efter tre måneder vil Sofamania-øllet også være at finde andre steder i Aarhus. Men da MALT er Kissmeyers “flagship-restaurant”, hvis man kan sige det, så vil den altid være på ølhanerne.

Den nye Aarhus øl: Særdeles vellykket bryg fra Kissmeyer i ølkælderen hos MALT

En fællesnævner

Det er en øl, som har en stor bredde og ikke en smal øl, som Anders Kissmeyer plejer at lave, fortæller Niels Buchwald fra Aarhus Bryghus, hvor øllet er brygget. Anders Kissmeyer vil gerne ramme dem, som drikker craft beer, og er hardcore øldrikkende, og dem som er til den typiske pilsnerøl. Så det er en øl med ambition. En øl for alle. En øl som skal samle de fleste i Aarhus.

Den nye Aarhus øl: Særdeles vellykket bryg fra Kissmeyer i ølkælderen hos MALT

Hvordan smager Sofamania så?

Det er en lys, gylden øl, klar i udseendet med en maltpræget smag. Men den afløses af en markant frugtig humlesmag. Den er svag bitter, men det er en rund og blød bitterhed. Øllet er forfriskende og utrolig let at drikke. Men det har fylde og karakter, og jeg kan let forestille mig, det vil passe til en del mad, herunder en del dansk smørrebrød og flere af de danske middagsretter. Det er en nordisk inspireret øl, hvor stikkelsbær og citronverbena indgår i brygningen. Øllet holder en alkoholprocent på 5,7%.

 

Sofamania smager ganske enkelt godt og er en værdig afløser eller supplement til Ceres Top. Faktisk slår Sofamania Top med flere længder. Sofamania har den rette støbning og klart potentiale til at blive den nye Aarhus øl. Det kan smages på MALT.

 

Se mere her:

 

Del artikel