ANNONCE
Spøgelserne vågner: Kom til Allehelgensaften på Gl. Estrup Herregård
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spøgelserne vågner: Kom til Allehelgensaften på Gl. Estrup Herregård

Af Freja Dumont

Den 31. oktober er det som bekendt Halloween, og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som ligger 45 minutters kørsel fra Aarhus, inviterer derfor til en (u)hyggelig aften på den gamle herregård.

Her kan man høre alle historierne om spøgelserne på Gammel Estrup og måske ovenikøbet møde nogle af herregårdens tidligere beboere.

Slottet er kun oplyst af stearinlys, og indenfor i Gammel Estrups stuer og sale kan man høre spøgelseshistorierne fortalt, mens de modige kan opleve gengangere og sagnvæsner på egen krop i kælderen og haven. Aldersgrænse i kælderen er 10 år.

Spøgelserne vågner: Kom til Allehelgensaften på Gl. Estrup Herregård

”Halloween er jo blevet en folkelig tradition i Danmark i løbet af de seneste 20 år. Det er derfor oplagt for os at fortælle om spøgelserne på Gammel Estrup og sagnvæsner fra den danske folketro på netop denne aften.

Vi slipper spøgelserne og de overnaturlige væsner fri, og publikum kan på den måde få en fornemmelse af, hvordan det må have føltes at leve på herregården før i tiden.

Dengang var der jo bælgmørkt i vinterhalvåret, og spøgelser, åmænd og elvere fik skylden for de uforklarlige fænomener og begivenheder, der opstod i folks hverdag”, fortæller Marie Kirstine Elkjær, som er museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Gammel kirkelig tradition og ny festdag

Halloween eller Allehelgen fyldte ikke meget i folkekulturen i Danmark før i tiden.

Allehelgen var først og fremmest en kirkelig begivenhed, og den moderne halloween, som vi kender i dag med græskar, udklædning og gys, er opstået indenfor de seneste 20-25 år efter amerikansk forbillede.

Halloween er en amerikansk fest, som har sin oprindelse i keltisk folketro, som kom til USA med irske emigranter i 1800-tallet. Efterfølgende er den så via populærkulturen blev eksporteret tilbage til Europa og har også vundet indpas i Danmark de senere år.

“Halloweens popularitet herhjemme kan skyldes mange ting, men en af grundene kan være, at der historisk set ikke er så mange festdage i efteråret.

Desuden passer gys og gru-temaet rigtig godt med årstidens mørke, og vi ved, at man også for omkring 100 år siden i Sønderjylland holdt lygteoptog, ligesom man flere steder rundt om i landet i 1900-tallet har lavet lygter af forskellige grøntsager.

Både for at holde mørket og overnaturlige væsner på afstand, og nogle steder også for at skræmme hinanden”, forklarer Marie Kirstine Elkjær.

Tilmelding er nødvendigt og skal ske på  telefon 8648 3001.

Hvor: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Randersvej 2, 8963 Auning
Hvornår: Søndag d. 31. oktober kl. 17, 19 og 21
Pris: Voksne 75 kr. og børn 25 kr.

Del artikel