Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

St. Pauls Apothek: Laver de stadig byens bedste cocktails?

Af anders@sommersangdigital.dk
Foto af Montgomery
Foto af Montgomery

St. Pauls Apothek har længe været Aarhus’ bedste cocktailbar, derfor er der store forventninger til besøget. Hasse Bank Johansen, der tidligere har vundet danmarksmesterskaberne i cocktails startede apoteket i 2012. Lokalerne har siden været samlingspunkt i branchen og afholdt et ton af smagninger og masterclasses.

 

Bygningen i Jægergårdsgade har siden 1899 skænket miksturer, dengang imod sygdom i dag til fornøjelse. Stemningen fra det gamle apotek er bevaret. Bagvæggen viser stedets imponerende udvalg af spiritus og man føler sig hensat til cocktailens guldalder som i Mad Men.

St. Pauls Apothek: Laver de stadig byens bedste cocktails?
Hasse Bank Johansen fotograferet af Montgomery

 

Snack-sulten

Det er godt vi har bestilt et bord, for der er fyldt på apoteket denne fredag aften. Vi bliver sat i hjørnet ved et bord sammen med et par, der sikkert har en aften med barnepige på. De venter på deres dessert synliggjort af bestikket. St. Pauls er et af de få steder i Aarhus, der sætter cocktails til deres menu.

 

Vi får saltmandler og vand på bordet sammen med menuen, hvilket er god skik og hører sig til på højeste niveau.

 

Klokken ringer 22 og snack-sulten melder sig ved synet af spisende gæster. Vi spørger derfor efter snacks ved første bestilling. Desværre må vi holde os til saltmandlerne på husets regning for køkkenet serverer ikke snacks til cocktail-gæster.

 

Stirred, never shaken

I bartendernes verden er der en række klassikere som enhver bartender forventes at mestre. Det bliver ofte refereret til som ’off-menu’ – det er samme princip, der gør at James Bond kan lirer en opskrift af som bestilling.

 

Da vi bestiller en Martini spørger tjeneren rutineret om vi vil have en vodka- eller gin-Martini? Skal den være Dry? Og efter at have afgivet ordren til sin bartender vender hun tilbage med spørgsmålet om den skal serveres med oliven eller et twist, her betyder et twist med citron-skal. En Martini består kun af gin, vermouth og vand, derfor er balancen alfa omega og en perfekt test af en bartenders håndværk.

 

I modsætningen til James Bond giver vi ikke instruksen om den skal være ”shaken, not stirred” for i dag vil man røre sin Martini for at ramme den rette balance og derfor er instruksen underordnet. Martinien er udemærket, men ikke rørt til perfektion. Den er balanceret til den tunge side, der fremhæver alkoholens sprittede side.

 

Ligeledes fra off-menuen bestiller vi en Cosmopolitan. Den er til den tunge side og vækker forundring, med sin atypiske smag og dybe røde farve. Det er bartenderen, der i mangel på tranebærjuice har været kreativ med tranebær puré. Der er point for at opfylde vores ønske, men cocktailen rammer ikke helt det bestilte og det kunne man godt have gjort os opmærksomme på.

 

Tilbage til kortet

Fra kortet bestiller vi stedets egen kreation: El Macho. En cocktail med chili-infuseret tequila. Vi bestiller den fordi netop denne cocktail på papiret ser svær ud. Chilien skal balanceres perfekt for at de mere sarte smage som the og havtorn ikke drukner i chili og Mezcalens røgede toner. Vores forudsigelse viser sig desværre at holde stik, idet resultatet er domineret af chili og røg fra Mezcal.

 

Vi bestiller to klassikere på kortet: for når de er på kortet kan man forvente at de sidder i skabet. Whiskey Sour fremstår kedelig både æstetisk og i smagen. Den er rystet for længe og for slattent, hvilket giver den en vandet tekstur og smag. En sour skal rystes kort og kraftigt for ikke at vande cocktailen for meget ned og samtidig give cremet tekstur og flot skum. Cocktailen er lavet med Buffalo Trace, der må siges at være over standarden imens udførelsen denne aften desværre var under standard.

 

Bobby Burns er en rørt whiskey-cocktail, som imponerer ved at være udført til perfektion. Det er klart aftenens bedste cocktail – så god at vi lige må spørge efter opskriften som apoteket heldigvis gerne vil dele med os her.

 

Apoteket har valgt at lave den med den japanske whiskey Nikka From The Barrel, der giver et lettere og mere elegant udtryk. Det her kan ikke blive bedre!

 

St. Pauls Apothek: Laver de stadig byens bedste cocktails?
Bobby Burns fotograferet af Montgomery

 

Dommen

Stemningen på apoteket er i top. Det er hyggeligt i den varmglødede apoteker-stue, servicen spiller og vi manglede på intet tidspunkt noget som helst. Apotekets cocktails er sammensat af udsøgte ingredienser og yderst rimeligt prissat idet vores cocktails koster fra 90-110 kroner. Desværre er alle cocktails ikke helt skarpe denne aften ved vores bord.

 

Det ærgrer os at køkkenet ikke servere snacks til cocktails-gæsterne, for mon ikke vi kunne have bestilt en omgang mere hvis vi fik lidt at spise?

 

Stedet er gennemført lækkert og derfor ville det være her James Bond drak sin Martini hvis han besøgte Aarhus.

 

 

Del artikel

Andre læser også