Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gellerup: Succesforestilling om flygtningekrise kommer til Aarhus

Af anders@sommersangdigital.dk

Når de to anerkendte skuespillere Charlotte Munck og Jesper Hyldegaard indtager EUTOPIA Stage i Gellerup med LAMPEDUSA, er det første gang, at den tankevækkende forestilling spiller i Aarhus. Som noget nyt er publikum med på scenen i den intense forestilling, der skildrer Europas flygtningekrise gennem to personlige fortællinger. Efter forestillingen skabes en samtale mellem skuespillere og publikum, der bliver moderet af Geeti Amiri.

 

LAMPEDUSA spiller på EUTOPIA Stage i Gellerup den 24. og den 25.november 2017

 

LAMPEDUSA tog både anmeldere og publikum med storm, da Husets Teater og AKUT 360 præsenterede den interessante forestilling sidste år i København. Anmelderne kaldte forestillingen ”vedkommende”, ”fremragende” og ”én af de bedste forestillinger herhjemme i flere år”, og Jesper Hyldegaard blev desuden nomineret til årets Reumert for sin præstation i forestillingen.

 Gellerup: Succesforestilling om flygtningekrise kommer til Aarhus

Nu er det århusianerne, der får glæde af forestillingen, der stiller spørgsmål til den vestlige identitet. Hvem er vi? Hvem er vi i mødet med både os selv og med de fremmede? Og hvem vil vi være? Hvilket Europa har vi lyst til at være, når mennesker i nød banker på vores dør?

 Gellerup: Succesforestilling om flygtningekrise kommer til Aarhus

Efter et brag af en succes med EUTOPIA International Festival i sommer er den kunstneriske leder Brigitte Christensen klar til at byde publikum indenfor til en relevant forestilling og en efterfølgende vigtig samtale. ”Jeg er meget begejstret for, at det er lykkes at få LAMPEDUSA her til Gellerup som det eneste sted i Aarhus. Det er en forestilling, der sætter et Europa i forandring til debat – og det er netop, hvad vi også vil på EUTOPIA Stage. Vi vil vække følelser i publikum; følelser, der får dem til at reflektere og tage stilling til de udfordringer, der er i vores samtid – i vores Europa.”

 Gellerup: Succesforestilling om flygtningekrise kommer til Aarhus

Netop derfor involverer EUTOPIA Stage publikum i LAMPEDUSA, når de under forestillingen sidder med på scenen i rundkreds med Charlotte Munck og Jesper Hyldegaard. Det er den rundkreds, der danner rammen for skuespillernes fortællinger og for den efterfølgende samtale mellem netop publikum og skuespillere.

 

Om LAMPEDUSA 

I efteråret 2013 druknede omkring 360 flygtninge, mange af dem kvinder og børn, da en båd, de opholdte sig på, kæntrede få sømil fra den italienske ø Lampedusa. At mennesker forsøger at krydse Middelhavet for at komme til Europa er ikke noget nyt. At mennesker drukner på overfarten, heller ikke. Det har stået på i årtier, og det sker stadigvæk. Hele tiden. Flere tusinde drukner hvert eneste år. Ulykken i 2013 blev imidlertid den fremtrædende engelske dramatiker Anders Lustgartens afsæt til at skrive teaterstykket LAMPEDUSA.

 

LAMPEDUSA skildrer Europas udfordring med migration og flugt gennem to personlige fortællinger fortalt af to mennesker, der, som så mange andre, føler sig pressede af indvandring og de fremmede. I et Europa, hvor fremmedfrygten finder næring, er disse to personer hverken entydigt gode eller onde, men personificerer, at hele problematikken nærmest er provokerende kompleks og kompliceret.

 

Det siger anmelderne

LAMPEDUSA havde premiere på Husets Teater i København den 12.januar 2016. Her er hvad anmelderne blandt andet sagde om forestillingen. 

Information ”…en af de vigtigste teaterforestillinger herhjemme i flere år.”

Jyllands-Posten ★★★★★ ”(…) derfor gør ordene så stærkt indtryk i Andreas Dawes lavmælte iscenesættelse, der hele tiden lader vreden, sorgen og afmægtigheden skinne igennem.”

Scenekanten ★★★★★★ ”Verden virker ufattelig tragikomisk og uvirkelig, når jeg bevæger mig ud af den stille sal. Stadig den dag i dag sidder denne her forestilling i mig.”

Den 4. Væg ★★★★★  ”Skynd dig ind og se den, hvis… du vil opleve velskrevet dramatik, der – uden at være hverken politisk korrekt eller ukorrekt – berører aktuelle politiske problemstillinger om, hvem vi er i Europa og i hvor høj grad vi har en forpligtelse overfor de magtløse og traumatiserede flygtninge, der kommer hertil.”

Kulturkupeen ★★★★★ ”…vedkommende og bevægende teater – og smukt, nedstemt og rørende spille

Gregers Dirckinck-Holmfeld ★★★★ ”…Det er et fremragende lille stykke, enkelt i formen, kompliceret i sin morale.”

 

Praktisk

Forestillingen spiller den 24.november kl.19 og den 25.november kl.16.

Forestillingen varer 1 time og 30 minutter. Efter forestillingen er der samtale med publikum. Samtalen varer 30 minutter – det betyder, at den samlede oplevelse varer 2 timer uden pause.

På scenen: Charlotte Munck og Jesper Hyldegaard

Instruktør: Andreas Dawe

Dramatiker: Anders Lustgarten

Producent: AKUT360, Husets Teater og Forsøgsstationen

Tekniker: Kisser Rosenquist

 

Om EUTOPIA 2017

EUTOPIA 2017 er skabt af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Aarhus Kommune. Formålet er at inkludere kulturelle aktiviteter i udviklingen af boligområderne i Gellerup, som i disse år gennemgår en omfattende forandring gennem Helhedsplan Gellerup.

 

EUTOPIA 2017 er et kulturelt projekt, der vil inkludere mangfoldigheden i et Europa i forandring. I samarbejde med kunstnere fra hele verden og nationale og internationale kulturinstitutioner er det ambitionen og håbet at udvikle Gellerup til et sted, hvor ny europæisk folkekultur udforskes.

Del artikel

Andre læser også