Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Svalegangen: 6 stjerner for “En lille smule ubehag” – en fantastisk historie om noget forfærdeligt

Af Freja Dumont
Photo by Morten Fauerby // Montgomery
Photo by Morten Fauerby // Montgomery

Monologen, “En lille smule ubehag”, der spiller på Svalegangen, tager os med på en gribende og autentisk livsrejse om at leve livet med prostatakræft. Med enkle midler og en særdeles velspillende Holger Østergaard lever vi os ind i en rørende forestilling belagt med et tykt lag humor.

 

Svalegangen: 6 stjerner for “En lille smule ubehag” - en fantastisk historie om noget forfærdeligt

 

Det er den prisbelønnede amerikanske dramatiker Jeff Metcalf, der følsomt og humoristisk har skrevet om sin egen rejse gennem kræften. Om at skjule sandheden for dem man har allermest kær, fordi man tror, det er det bedste for alle parter, indtil det går op for dig, at det er den dummeste handling i livet.

 

Mænd og sygdom

Den 55-årige professor, Frank Fjordby, får konstateret den hyppigste cancerform blandt mænd, prostatakræft. I starten overhører han sine sygdomssymptomer, og laver overspringshandlinger. Undskylder det med travlhed pga. manglende skabsplads og dermed køb af nyt hus. Frustrationer, afmagt, dødsangst, bivirkninger og angstprovokerende venteværelser er situationer, vi møder hovedpersonen i.

 

Overbevisende høj klasse

Holger Østergaard er alene på scenen. I en overbevisende præstation spiller han alle roller lige fra Frank og hans lukkemuskel, som ikke vil parere ordre, til Døden, Franks penis og lægerne i sundhedssystemet. Han dribler, som Messi på fodboldbanen, mellem de forskellige roller.

Svalegangen: 6 stjerner for “En lille smule ubehag” - en fantastisk historie om noget forfærdeligt

Med stor nærvær, ser han publikum i øjnene, bruger scenen og de få rekvisitter godt og kommer under huden på os. Mimikken og gestikken er eminent. De udtrykker den smerte, angsten, håbet, glæden og skylden hovedpersonen oplever.

 

Enkelthed der virker

Scenografien er minimalistisk. Et bord, tre stole, en skærmvæg i baggrunden, en kande med vand samt dagbøger er alt, hvad der er på scenen. Instruktør, Per Smedegaard, får det til at virke optimalt, og det tager ikke opmærksomheden fra emnet. Enkelte virkemidler, som en jakke og trøje der tages af og på, samt stole der bruges i bestemte sammenhænge, fungerer godt.

Svalegangen: 6 stjerner for “En lille smule ubehag” - en fantastisk historie om noget forfærdeligt
Photo by Morten Fauerby // Montgomery

 

Sammen med Henrik Sloths skiftende belysninger, er vi ikke i tvivl, om vi er i stuen hos familien, hos lægen, på restaurant eller midt i et mareridt. Dertil er tilsat Anton Basts lyddesign med bl.a musik som Keld og Hildas “Mirakler” og The Carpenters “Top of the world”, der understreger Franks humør.  

 

Stop op og reflekter

Flere gange henvender hovedpersonen sig direkte til publikum. Træder ud af rollen og lader publikum reflektere over de følelser og tanker, der kører rundt i Franks hoved. Referencer til kendte tekster og personer sørger sammen med sammenligninger for at skabe levende billeder i vores hoveder. Det fungerer godt!

 

Det rammer os

Publikum er med. Mændene i salen kan tydeligvis identificere sig med situationen. Specielt om at holde sygdommen for sig selv og episoden hos lægen, hvor prostata skal tjekkes. Rundt omkring i Svalegangens nye sal udbrydes spontant “Ja”, eller “Det kender jeg”. Også situationen, hvor Frank har kateter i urinrøret, hvilket en sygeplejerske udnytter, og da Frank glemmer at få kateterposen med sig, får mændene i salen til at udstøde smerte.

 

Opråb!

“En lille smule ubehag” er en empatisk, varmt, rørende og morsom forestilling. Forestillingen har en klar opfordring: Gå nu til lægen, samt få talt om kræft med dine nærmeste. Frank ser frygten og sårbarheden i øjnene i forestillingen om at vælge tilværelsen til, selv når det ser sort ud. Det kan vi alle lære af.

 

Værd at se

At tage et emne som kræft op i en monolog på Svalegangen indgyder til ubetinget respekt. Tilmed kommer de så flot afsted med det, at det er en stor anbefaling værd.

 

“En lille smule ubehag” er skruet godt sammen. Få elementer får forestillingens indhold til at stå knivskarpt. Holger Østergaard imponerer i sin første monolog. Med stort overskud, nærvær og indlevelse fastholder han os, de 95 minutter forestillingen varer.

 

I genren monolog formår holdet bag “En lille smule ubehag” at gøre alt det rigtige. Vi tager hatten af og giver topkarakteren 6 stjerner for et svært emne, der rører os, har et klart budskab og tilmed har en humoriske tone. Et helt igennem velspillet stykke, som bør ses.

 

Svalegangen: 6 stjerner for “En lille smule ubehag” - en fantastisk historie om noget forfærdeligt

 

Spilleperiode: 23. marts til 13. april 2019

Sted: Svalegangen – Scene Ny Sal

Varighed: 95 minutter

Tid: 19.30, lørdag 16.00

Pris: 195 kroner

Medvirkende: Holger Østergaard

Tekst: Jeff Metcalf

Instruktion: Per Smedegaard

Oversættelse: ABC Sprog

Lyddesign: Anton Bast

Lysdesign: Henrik Sloth

Produceret af Teatret Svalegangen

Køb billet her:

 

Del artikel


Mest læste historier i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien