Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Svalegangen: Ubehagelig godt skuespil i “The Nether – Din underverden”

Af Pernille Søborg
Foto: Montgomery
Foto: Montgomery

“Nej Sims, jeg har aldrig kneppet en elver?” “Vil du hellere bruge øksen?” Citater som disse er fra forestilling “The Nether – din underverden”, der spiller på Svalegangen i Aarhus. En velskreven dystopisk krimi-thriller om forbudte drifter i et skjult digitalt univers. Snart kan vi alt, men må vi alt?  Forestillingen er skræmmende, giver stof til eftertanke og er værd at se og forholde sig til.

 

Svalegangen: Ubehagelig godt skuespil i “The Nether - Din underverden”

 

Den kvindelige efterforsker, Morris, undersøger en række forbrydelser, der leder hende på sporet af et mørkt wonderland. En opslugende digital platform hvor forbudte drifter er tilladt, og skellet mellem simuleret og reel virkelighed er udvisket. En verden, hvor mange drømmer om at kunne udleve sine fantasier, der i den virkelige verden er forkastelige og strafbare. Replikkerne er skarpe og forestillingen stiller komplekse og vigtige spørgsmål. 

 

Zapper mellem to verdener

Publikum er placeret på hver sin side af scenen. Siggi Óli Pálmasons scenografi er enkel og effektiv. Her demonstreres to verdener. Den farverige og eventyrlige virtuelle verden, The Nether, hvor smuk musik spiller, fuglene synger og græsset er grønt. På den anden side er der den kedelige, sorte og nøgne virkelighed i form af et afhøringslokale. De to verdener fletter sig ind og ud af hinanden godt demonstreret af låger, der klappes op og i, når der skiftes mellem de to verdener. I takt med det bliver karaktererne mere og mere infiltreret i den visuelle verden. Lyset understøtter dette med præcise farveskift.  

 

Overbevisende skuespil!

Skuespillerne gør det virkelig godt. De holder tekstens nerve og har stor indlevelse. Bolette Engstrøm Bjerre spiller barnet, Iris, så realistisk, at vi tror på hende. Iført sin blomstrede kjole gynger, hopper, griner, leger og laver piruetter, som kun et barn kan. Hun veksler dygtigt mellem det glade og skræmmende.

 

Mikael Helmuth er fremragende i dobbeltrollen som den kontrollerede Sims i den virkelige verden og kyniske Sims i online versionen som “legeonkel”. Kaja Kamuk er stram og selvtilfreds som efterforsker. Også Morten Kjær der spiller den unge gæst, Thomas Woodnut, i ”The Nether” står stærkt og med skarpe replikker. Holger Østergaard formår at fremstille sin sølle karakter, så vi næsten får medlidenhed og samtidig græmmes ved ham. Det er ubehagelig godt skuespil!

 

Vurdering

“The Nether – din underverden” er skræmmende, betagende, intelligent og på en og samme tid virkelig og uvirkelig. Svalegangen sætter her fokus på spørgsmålet om, hvad den virtuelle verden betyder for os. Snart kan vi alt. Men må vi alt? Den skaber debat blandt publikum, og tanker om etik og moral bør følge efter.

 

Opsætningen er god, skuespillerne fremragende og replikkerne skarpe. Der er dog lovlig lange pauser mellem replikkerne i starten af forestillingen, der trækker ned. Men vi giver fem flotte stjerner til en velspillet forestilling, og for at holde os op på nogle af virkelighedens vigtige spørgsmål. 

 

Svalegangen: Ubehagelig godt skuespil i “The Nether - Din underverden”

 

Spilleperiode: 9. november – 7. december 2019

Sted: Svalegangen, Scene Store Sal

Varighed: ca. 90 min.

Tid:  19.30, lørdag 16.00

Pris: 195 kroner

Køb billetter her:

 

Medvirkende: Bolette Engstrøm Bjerre, Kaja Kamuk, Mikael Helmuth, Morten Kjær og Holger Østergaard

Tekst: Jennifer Haley

Instruktion: Madeleine Rønn Juul

Scenografi: Siggi Óli Pálmason

Lyddesign: Anton Bast

Lysdesign: Henrik Sloth

Rekvisitter: Naja Brimer

Grafisk arbejde: Gísli Dúa

Forestillingsledelse: Signe Albeck Lausen 

Oversættelse: Abcsprog

Teaterforlag: Nordiska Aps

 

Produceret af: Teatret Svalegangen

 

Del artikel

Andre læser også