Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Teaterhuset Filuren: Inviterer aarhusianerne til nyt og anderledes improshow

Af anders@sommersangdigital.dk

”Jeg mangler ord” er titlen på et nyt og uformelt pop-up event, hvor et sprødt team bestående af 3 dramatikere og 2-3 skuespillere live producerer  et helt stykke. Modsat traditionel impro-comedy, hvor skuespilleren skal improvisere, er det her dramatikeren, der bliver sat i den varme stol.  

 

Dramatik på tid

Der er ingen tid til rewrites og ingen kære mor, når konceptet, der oprindeligt er importeret fra England, skriver sig henover de skrå brædder. Lige der, for næsen af publikum.

 

Konceptet består af fem runder med forskellige benspænd, der bevirker at tempoet løbende skrues i vejret til det punkt, hvor dramatikerne måske ikke længere kan følge med,og  i stedet må ty til publikums bunker af nød-replikker for at sikre historiens fortsatte overlevelse. 

 

Et sprødt team 

Gruppen bag konceptet består af en løs gruppering af professionelle skuespillere og dramatikere, der sammensætter forskellige hold fra event til event. “På den måde sikrer vi at konceptet ikke kommer til at sidde fast i en rille, og at dramatikerne og skuespillerne ikke bliver for magelige i en bestemt form, eller ved en bestemt medspiller”, siger Louise Christiansen, der er en af tovholderne på projektet.       

  

Ud af komfortzonen 

”Men far…..far…Det er jo ju…”, lyder det fra skuespiller Ashok Peter Pramanik, imens han utålmodigt og uden at bryde rolle, rækker hånden bagud mod replikbunken på bordet, hvor de tre dramatikere sidder og sveder om kap med tiden, for at levere den næste replik til hans karakter.  

 

Ashok har været med siden konceptet første gang spyttede replikker hen over scenegulvet i Aarhus i 2017. Han beskriver oplevelsen som et ”ultimativt, men også befriende kontroltab”, – der ligger langt fra hans dagligdag som lige nu foregår på Teater Svalegangen i forestillingen ”Troen og Ingen”. Her er alt på scenen gennemtænkt, undersøgt og afprøvet ned til mindste bevægelse, – en luksus som ”Jeg mangler ord” – konceptet bevidst tager fra ham.

 

Alligevel tiltrækker det løsslupne ham:      

”Det er et fedt adrenalinsus”, når man får stukket et manus i hånden man aldrig har set, – ikke ved, hvordan udvikler sig, og så i øvrigt lige skal liveopføre på stedet for op til 100 publikummer”. Han uddyber: ”Når du ikke kan tage dig af, om det du laver bliver godt, åbner det for andre og anderledes magiske øjeblikke, fordi du som skuespiller tvinges til at stole på, at alt den træning du har fået igennem årene er nok til, at du kan arbejde dig ind i karakteren, fornemme stemningen i manus og sætte situationen på spidsen- lynhurtigt!” 

 

Uformel Cafestemning 

Ingen ved, hvad der kommer til at ske, når det udvalgte team trækker en titel op af publikumshatten. Aftenens forestilling tager nemlig ofte farve, stemning og form alt efter, hvilket publikum og hvilken scene, der spilles på. ”Projektet egner sig til alle typer scener og publikum, så længe, der kan skabes en uformel cafestemning”, siger Louise og fortsætter – ”Vi har spillet på mange forskellige scener lige fra Fair Bar midt i en fredagsfadølstemning, i Aarhus Teaters lobby hvor vi faktisk fik lavet en ret seriøs historie om sorgbearbejdelse, til en sprød julestue på Teater Svalegangens Off the Record, hvor en far og en søn måtte se julens skjulte dæmoner i øjnene. Da vi spillede på Teaterhuset Filuren buldrede Pridefestivalen løs udenfor scenevæggen, så det brugte vi naturligvis bare i forestillingen.

 

Eksperimenterende proces 

Det engelske koncept har en ret stram form, men vi er fortsat ved at undersøge, hvor langt formen kan strækkes ud, så vi får mest mulig publikumsinteraktion, samtidig med, at vi som dramatikere giver os selv de bedste rammer for at skrive en god historie, der går i hjertet eller lattermusklerne på publikum.

 

Eksempelvis har vi netop tilføjet et nyt impro-indslag til eventet, der tager udgangspunkt i publikums replikker, mens dramatikerne skriver stykkets første scene. 

 

Spilletider: 

26/10 – 30/11 – 25/1 – 28/3 – 25/4 

Alle dage fra 17.00 -19.00 på Teaterhuset Filuren 

Billletter købes på filuren.dk

Pris: 65 kroner inkl. gebyr 

 

 

Teaterhuset Filuren 

Thomas Jensens Allé 2

8000 Aarhus

 

 

Del artikel

Andre læser også