The Bird & The Churchkey: Succesfuld Gin Crawl i godt selskab
Lørdag aften inviterede The Bird & The Churchkey, der ligger i Skolegade, på ginsmagning, gincrawl og foredrag med temaet Skandinavien. Vi blev ført igennem fire af Skandinaviens bedste gin på et udvalg af Aarhus’ gode barer. Det er første gang, et sådan arrangement finder sted i Aarhus, og der har været rift om de 35 pladser.
Velkomst af barchefen
Sidsel Wittig, der er barchef på The Bird & The Churchkey, står klar til at tage imod os og tager sig af os hele aftenen. I det bagerste lokale er der dækket op med fire shotsglas fyldt med gin, et vandglas og stearinlys. Det er hyggeligt. På bordet ligger planen over aftenens gang, og ved velkomsten anbefaler værten at tage planen med rundt på ruten.
Skøn stemning
Vi tager plads i det varierede møblement. Sofagrupper, lænestole, spisestuestole og hylder med flasker og fotografier, plakater samt ryatæpper på det ternede tapet. Charmerende! Det er en stemningsfuld gruppe, der er samlet. Alderen er mellem 20 og 55 år. Det summer af god stemning, og snakken går lystigt allerede fra start. Nogle er erfarne ginkendere. Andre har aldrig drukket gin rent. Men fælles for alle er, at de gerne vil drikke og hygge sig.
Gin-ekspert fra Nordic Gin House
Rasmus Juul fra Nordic Gin House er eksperten denne aften. Han introducerer os for de fire gin, som vi skal lære at kende, i ren form, inden vi præsenteres for ginnene i form af en cocktail ude på barerne. Ruten er valgt ud fra beliggenhed og fede steder.
Fire prisvindende gin
Første gin i glasset er svenske Bergslagens Organic Gin på 45,7%. Rasmus fortæller om ginnen, og at tyttebær er det svenske element. Ellers er det en krydret smag af citrus, og en anelse lakrids der smages.
Anden gin er København Klassisk på 46%. Den er fremstillet på nogle af de bedste enebær i verden, og lakridsroden kan smages.
Så tager vi til Norge med Oslo Gin på 45,8%. En skarpere og kompleks gin, der fremstilles af friske urter og vand fra byens lokalområde. Rasmus Juul fremhæver fennikel, enebær, kvan og siger den smager som de norske fjelde på en dejlig sommerdag. Kigger du igennem o´et på flasken ses et historisk billede.
Fjerde og sidste gin er fra Nordfinland. Arctic Blue Gin er navnet. 46,9%. Den er mere fed i smagen og meget intens. Et hybrid af blåbær, der spiller godt sammen med duften af grannåle. Undervejs kommer Rasmus ned til bordene og samtaler om ginnene.
Grace er første stop
De fire gin er nu smagt og vurderet, og vi går videre til den næste bar på ruten. Grace er navnet på baren, der tidligere husede Billabong Bar i Skolegade. Cocktails med Bergslagens Organic Gin er linet op på baren, og uden den store præsentation skåler selskabet. Grace er en lille og hyggelig bar med meget dæmpet belysning og blå veloursofaer i halvmåne. På væggene, der er tapetseret forskelligt fra væg til væg, er der portrætter. Lokalet inde bagved er med discokugle, og der er plads til tæt dans. Efter en halv time samler Sidsel selskabet, og vi går fælles videre til næste bar.
BarStart med agerende bartender
Tredje stop er BarStart i Fiskergade. Indgangspartiet er ikke noget særligt. Men stemningen indenfor er hyggelig. Cocktailene er ved at blive lavet. Det tager ikke lang tid. Bartenderen tager ordet og fortæller meget levende om ginnen og om, hvordan den spiller sammen med de øvrige ingredienser. Det er et lille og intimt sted. Filmplakater pryder væggene. Baren fylder i rummet. Musikken er lav. Det er snakken, der skaber stemningen.
Bar Platas grønne cocktail
Vi holder tidsplanen, og snart efter er vi afsted igen. Denne gang er det Bar Plata på Klostertorvet, der venter. Her er stilfuldt, man sidder godt, og de gule mursten skaber lidt rå hygge. De grønne drinks fanger straks øjet. Det er stedets signaturdrink. En cocktail med persille, selleri og en smule citrus. Sundt, blev gæsterne straks enige om, og den smagte forrygende. Bartenderen Vince har opfundet og præsenterer den. På Bar Plata har de også mad, der tilpasses cocktail. Endnu en halv time er gået, og vi sætter kurs mod MasVino, der er sidste stop på ruten.
MasVino var sidste stop
MasVino er placeret i en baggårds baggård i Klosterport 4B. Lokalet har tidligere været en maskinfabrik og en chokoladefabrik. Her er hyggeligt, meget uformelt og med en særlig stemning. Melder sulten sig, laver MasVino glimrende mad, der serveres i små portioner, der er lige til at dele. Gin-selskabet sætter sig på bænkene ved langborde. Drinken bliver serveret ved bordet af Sidsel Wittig. Alkoholen har fået de fleste gæster i en løssluppen stemning. Det emmer af godt humør.
Værten Sidsel Wittig informerer om at festen fortsætter for de interesserede på The Bird & The Churchkey, hvor det hele startede. Endda med 25% på regningen. De fleste går med tilbage og får rundet aftenen af.
Perfekt timing, god stemning og værd at gentage
Ginaftenen var velorganiseret og godt opbygget. Først en gennemgang af de fire gin, og derefter smagning af ginnen i cocktails på de forskellige barer kun afbrudt af et par bartenderes præsentation af deres drink. Sidsel Wittig var en engageret vært. Hun sørgede for alle var med hele vejen rundt, hyggede sig og omhyggelig med aftenens gang. Tidsplanen blev overholdt, og det var et meget passende antal barer, vi besøgte.
Vi anbefaler lignende arrangementer i fremtiden. Det var en skøn aften med god præsentation og værtskab, dejlige gin, hyggelige barer og en flok åbne mennesker, der konverserede på kryds og tværs og havde en sjov aften.