The Book of Mormon i Musikhuset: Politisk ukorrekt, pokkers sjov og slet ikke hellig
Lad dine fordomme og politiske korrekthed blive hjemme, så får du en morsom aften i Musikhuset Aarhus´ Store Sal, hvor den originale Broadway-produktion med originalt cast til The Book of Mormon spiller frem til den 6. december. Musicalen er skrevet af skaberne bag kultserien South Park og emmer af sort humor og stand-up. Det er grænseoverskridende satire om religion og kultursammenstød, der får dig til at skraldgrine og ryste på hovedet. Den er smudsig, stupid og ja, den gør grin med mormoner og afrikanere. Men den kan mere end det.
Forventningerne til “The Book of Mormon” var tårnhøje. Allerede fra starten blev der hujet og klappet. Musicalen starter med et humoristisk historisk tilbageblik om Mormon bogens tilblivelse. Det følges op af flere “Ding dongs” og sangen “Hello”, mens mormonerne ringer dørklokker.
Overbevises med løgn
To mormonske drenge, den selvoptagede Elder Price og den usikre Elder Cunningham, sendes på mission til Uganda. Ikke deres foretrukne sted. Men snart efter sidder de på Airfrica Airline og er på vej til deres forestilling om et Disney-Afrika, hvor alt er fryd og gammen. Men virkeligheden er helt anderledes. Budskabet om mormonerne og deres religion skal udbredes til afrikanerne, som er AIDS-ramte, voldtager spædbørn, skyder hinanden og synger Hasa Diga Eebowai, der betyder, Fuck dig, Gud! Med løgn og figurer fra Ringenes Herre og Star Wars får Elder Cunningham overbevist de naive afrikanere til at tro.
Musik med referencer
Parker, Stone og Avenue Qs Robert Lopez har skrevet musikken. Deres satiriske stil og genkendelig musikalske riffs leder tankerne hen på “The Lion King”, “Annie” og “De syv små dværge”. Referencerne er sjove at lede efter. Musikken er fængende, iørefaldende og rigtig musicalagtig med enderim så enkle, at publikum kan fuldende sætningerne. Teksterne er med humoristisk tilgang, men dog ondskabsfulde og hæmningsløse, men også med alvor og morale.
Fuld fart over skuespillerne
Rollebesætningen er talentfuld. Skuespillerne leverede karaktererne professionelt og uden, det blev rutinepræget, selv om Kevin Clay, som spiller Elder Price, og Conner Peirson, som spiller Elder Cunningham, har spillet stykket i en årrække. De to skuespillere har energi og komisk talent. De supplerer hinanden godt. Nicole-Lily Baisden bakker som Nabulungi de to op. Hun synger smukt, og hverken hun eller de øvrige sangere rammer en tone ved siden af. De to mandlige hovedpersoners sangtekster blev dog et par gange overdøvet af andet på scenen. Stemmerne er karikerede og skingre, nærmest som i en tegnefilm. Meget god gimmick. Hele ensemblet synger, danser og giver den fuld gas. Når afrikanerne danser og synger, bliver man blæst omkuld af deres store stemmer og imponerende klang.
Elegante sceneskift
Scenen er rammet ind i en mosaikport. Den forbliver der under hele forestillingen, mens skærme illustrerer, hvor vi er. Kulisserne er imponerende. Sceneskiftene er elegante og sker nærmest uden, man opdager det. Lyset skifter farve, styrke og slukkes, og i et splitsekund er skuespillerne iført glimmertøj.
Sjove koreografier
Dansescenerne var meget typisk Broadway, hvor de store scener fyldes ud af en stor gruppe dygtige dansere. Koreografierne var sjove og vel indstuderede. Aftenens flotteste nummer var “Spooky Mormon Hell Dream” med god rockmusik. I ”Turn it off” viser dansere, hvad de kan. Der er fart på og step undervejs.
Vurdering
De kan noget på Broadway – ingen tvivl om det. Det regnede jeg som også med. En pokkers morsom og spektakulær forestilling med flot scenografi, karikerede danse og bevægelser samt replikker og sange, der ikke går i glemmebogen foreløbig. Og ja, der var platte replikker og temaer undervejs. Men igen var det forventeligt med South Park holdet bag musicalen.
Den 9 gange Tony Award-vindende musical er af flere kåret til århundredets bedste musical. Så langt vil jeg ikke gå. Men “The Book of Mormon” er en underholdende forestilling, og den lykkes med flere ting på en gang: Satiren skyder i alle retninger og gør grin med alt og alle, men samtidig oplever vi mennesker, vi holder af og med. Fem store stjerner til “The Book of Mormon”, der helt sikkert er værd at se.
Medvirkende: Kevin Clay, Conner Peirson, Nicole-Lily Baisden, William Hawksworth, Ewen Cummins, Johnathan Tweedie og Thomas Vernal
Ensemblet består af: Sanchia Amber Clarke, Jed Berry, David Brewis, Melissa Brown-Taylor, Chinasa, Tre Copeland-Williams, George Crawford, Jordan Lee Davies, Jemal Felix, Patrick George, Isaac Hesketh, M-Jae Cleopatra Isaac, Evan James, Alex James-Hatton, Nicole Louise, Fergal McGoff, Jesus Reyes Ortiz, Lawrence Rowe, Lukin Simmonds, Chomba S Taulo, Brad Veitch, Tommy Wade-Smith, Sharon Wattis og Jacob Yarlett.
Du kan købe billet her:
Manuskript, musik og lyrik: Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone
Instrueret af: Casey Nicholaw og Trey Parker
Koreografi af: Casey Nicholaw
Scenografi: Scott Pask
Kostumedesign: af Ann Roth
Lysdesign: Brian MacDevitt,
Lyddesign: Brian Ronan
Arrangementer: Larry Hovhman
Musikalsk vejledning samt vokalarrangementer: Stephen Oremus
The Book of Mormon er produceret af: Anne Garefino, Scott Rudin, Important Musicals og Sonia Friedman Productions.
Praktisk information:
The Book of Mormon bliver spillet på engelsk.
Spillested:
Store Sal – Musikhuset Aarhus
Varighed:
2 timer og 30 minutter inkl. pause. Sluttidspunktet kan variere.
Arrangør: Musikhuset