Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tidsrejse til vikingetiden: Gå i vikingernes fodspor på Samsø

Af Freja Dumont

Snart kan du komme fra storbyliv i Aarhus til vikingetid på Samsø.

Tidsrejsen tager kun 60 minutter med hurtigfærgen Lilleøre, som siden maj har forbundet Aarhus og Samsø med afgang til og fra DOKK1 i Aarhus og Sælvig på Samsø.

Det er til og med helt gratis at benytte sig af færgeovergangen i hele august og september, så der er ingen undskyldninger for ikke at lege viking for en dag på Samsø.

Gratis aktiviteter for hele familien 

Lørdag den 4. september fra klokken 12.00 til 16.00 forvandles det grønne område omkring shelterpladsen ved SamBiosen til vikingernes verden Midgård.

Dagen står på lege, som vikingerne legede, og der vil være mulighed for at lære om kampteknikker, lytte til vikingernes toner ved orkestret Krauka, se spændende fund fra vikingetiden ved arkæolog Michael Vinther fra Moesgaard Museum og meget mere.

Alle aktiviteter er gratis, og tilmelding er ikke nødvendig. Det vil også være muligt at købe frokost tilberedt over bål ved kok Jacob Raunsgaard.

Tidsrejse til vikingetiden: Gå i vikingernes fodspor på Samsø

Foredrag med museumsinspektør ved Nationalmuseet

Kunne du godt tænke dig at vide mere om vikingetiden, kan du også opleve en vaskeægte ekspert indenfor området.

Nemlig Jeanette Varberg, som er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet. Hun er også en af Danmarks førende formidlere af vikingetiden og er blandt andet kendt fra DR’s serie ’Historien om Danmark’. Derudover er hun lige nu aktuel med bogen ’Viking – Ran, ild og sværd’.

Tidsrejse til vikingetiden: Gå i vikingernes fodspor på Samsø
Jeanette Varberg. Foto: De Dios

Foredraget afholdes lørdag den 4. september klokken 16.00 i Kultursalen i SamBiosen. Billetprisen er 50 kr. og er inklusiv en vand, øl eller et glas vin. Billetter kan købes her.

Du kan også deltage i konkurrencen om 2 billetter til foredraget og Jeanette Varbergs bog ‘VIKING – Ran, ild og sværd’ lige her.

Samsø spillede central rolle i vikingetiden

Det er ikke tilfældigt, at netop Samsø sætter rammerne for det kommende vikinge-arrangement.

Samsøs centrale beliggenhed for sejlads mellem landsdelene og til og fra Østersøen gjorde nemlig øen kendt i omverdenen under vikingetiden.

I de islandske sagaer omtales den gode naturhavn i Stavns Fjord også som Munarvágr – ”længslens bugt”.

Tidsrejse til vikingetiden: Gå i vikingernes fodspor på Samsø
Kanhavekanalen. Fotograf:Jeanette Philipsen

Samsø lå midt i Danmark og rejsen rundt om øen tog tid. Stavns Fjord var allerede gennem århundreder blevet benyttet som naturhavn og udgjorde den ideelle flådebase.

Derfor var det for vikingerne oplagt at gøre transporttiden gennem landet hurtigere – og de gravede således ved Kanhave en kanal, der forbandt fjorden med havet vest for Samsø.

Med adgang til havet både øst og vest for Samsø kunne en base i Stavns Fjord kontrollere skibsfarten gennem både Store- og Lillebælt. Vikingerne havde kontrollen og Samsø var centrum i landet.

Tidsrejse til vikingetiden: Gå i vikingernes fodspor på Samsø
Stauns Havn. Foto: Jacques Rahr

Ved landsbyen Stauns ligger også den gamle havn, som i dag er bådeplads med fortøjede småbåde i lange rækker.

En række sten går ud i vandet og lige nord for denne, er der fundet rester af et moleanlæg, som er dateret til 700-tallet – formentligt er der tidsmæssigt sammenfald mellem denne vikingehavn og Kanhavekanalen.

Hvis du også synes, det lyder spændende, så er det bare med at pakke tasken og gå på opdagelse i vikingernes fodspor på Samsø!

Del artikel

Andre læser også