Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Krydret, smagfuldt og tilberedt fra bunden: Aarhus har fået en ny og ambitiøs vietnamesisk restaurant

“Vi laver god, traditionel vietnamesisk mad, som vi selv godt kan lide den,” siger restauratør Tin Le og sætter ris, oksekød i strimler, langtidstilberedt svinekød og grøntsager på bordet i sin nye restaurant i Nørregade, Tins Vietnamese Food.

 

Tin Le – (T’et udtales som D) – kom til Danmark som 14-årig. I dag er han 34 år og far til to børn. Hans forældre er vietnamesere; i dag bor familien i Silkeborg, og han var egentlig i gang med en kokkeuddannelse. 

 

I stedet steg han op ad karrierestigen hos Q8 gennem 10 år og endte i en lederstilling, før interessen for madlavning tog over.

 

En restaurant efter hjertet

I dag er det blevet til en lys, åben og indbydende restaurant efter hans hjerte. Tins åbnede i maj i Kaffegals tidligere lokaler. Væggene er udsmykket med bl.a. masser af familiefotos.

Tin Le suppleres denne sensommerdag ved bordet af sin storesøster, Trân Le, der fungerer som køkkenchef. Hun er egentlig uddannet sosu-hjælper, men vil hellere stå i køkkenet og tilberede god, krydret og smagfuld mad, der gerne må simre på komfuret i mange timer.

 

“Vi laver alt fra bunden, og det er vi stolte af. Vi laver mad med hjertet,” fastslår hun med et smil og fremhæver svinekødet, som har simret i flere timer.

 

Alt er hjemmelavet

Tins, som den nye restaurant hedder, serverer traditionel og frem for alt hjemmelavet vietnamesisk mad.

 

“Jeg er sindssygt madglad,” forklarer Tin Le og slår en latter op.

 

“Vi ville gerne lave en restaurant, der er præget af hjemlig hygge, afslapning, og plads til børn. Det, synes jeg, er lykkedes her. Og vi har allerede mange stamgæster,” siger den autodidakte restauratør.

 

“Vi holder fast i kvaliteten og et godt produkt. Vi kunne godt klemme flere borde ind, men vi vil gerne have luft omkring os. Vi arbejder, ligesom vi behandler gæster derhjemme. Den eneste forskel er, at her skal man betale for maden,” griner han.

 

De svære navne

På væggen bag bardisken hænger en stor tavle med udvalgte retter. Øverst står skrevet med kridt: “Bánh Mì”, som er en vietnamesisk sandwich.

De øvrige mange retter på menukortet har også vietnamesiske navne, som måske ikke klinger helt velkendt hos alle på aarhusiansk. Prøv f.eks. goi chûn (friske ruller med bl.a. rejer og svinekød), goi bò (spicy oksekødssalat), pho bò (oksekødsuppe), eller bún thit nuóng cha giò (friske nudler med svinekød og forårsruller).

 

“Vi bruger gerne tid på at forklare vores gæster om de forskellige retter, og på menukortet har vi da også danske forklaringer på, hvad der er hvad,” understreger Tin Le.

 

Delemad fra syd

Konceptet er generelt, at der er tale om delemad. Lidt a la tapas: Der kommer et antal skåle og tallerkener på bordet, og så kan man plukke lidt af hvert, imens samtalen kører.

 

Vietnamesisk mad er ikke bare vietnamesisk; der er generelt tre retninger i det asiatiske land, forklarer Trân Le:

 

“Når vi selv besøger Vietnam, spiser vi helst lokalt. Der er selvfølgelig de store turiststeder, men man spiser bedst lokalt, og man kan finde menukort på alle gadehjørner. Madkulturen er typisk opdelt i retter fra Nord-, Midt- og Sydvietnam. Vores menukort består mest af retter fra syd,” siger hun.

 

Limonade og langsom kaffe

Alt på Tins er hjemmelavet, således også en læskende limonade. Kaffen kan man med fordel bestille på forhånd; det tager omtrent 10 minutter at brygge en kop kaffe, som til gengæld er meget koncentreret og meget smagfuld. Også som iskaffe.

 

“Der er meget power i kaffen. Det skyldes, at vandet drypper meget langsomt igennem en tæt, lille si. Det tager tid, men sådan får man rigtig meget smag ud af bønnerne,” forklarer Tin Le.

 

Åben for særønsker

“Vietnamesisk mad består generelt af mange proteiner, suppe og salat,” oplyser Tin Le, som gerne modtager specialbestillinger:

 

“Hvis man gerne vil have kylling, siger man det bare ved bestillingen. Men helst dagen før, så vi kan nå at købe ind og forberede det.”

 

Hvis man derimod forbinder det vietnamesiske køkken med forårsruller, tager man fejl:

 

“Vi spiser kun stegte forårsruller i forbindelse med fester,” siger en smilende Trân Le.

 

Men mon ikke, at Tins også kan levere dét – hvis man altså bestiller på forhånd.

 

En delemenu hos Tins til mindst to personer kan nydes for 149 kroner pr. gæst og består af en blanding af retter sammensat af aktuelle råvarer.

 

 

Tins Vietnamese Food

Nørregade 40
8000 Aarhus C
Tel. 86 19 33 99
www.tins.dk

Åbningstider
Tirsdag – søndag kl. 12-22