Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

Af anders@sommersangdigital.dk

De søde vine er svære at sælge til danskerne, det gælder både på restaurant og i vinhandlen. Af uransagelige årsager er børneslik populært iblandt voksne imens voksenslikket, de søde vine, bliver glemt. Det er synd, for det er en kategori med ekstremt flotte vine.

 

De søde vine findes i en bred vifte af typer: fra den tunge og kraftige portvin til den elegante halvsøde riesling, der med sin friske balance kan snyde. Citronen er sødere end bananen, men sådan opfatter vi det ikke, fordi citronens syrlighed er overvældende. Syren er altafgørende i de søde vine. Syren er rygraden i vinene, som holder dem i balance ved at danne modvægt til sødme og frugt. Det er syren, som gør at en kvalmende høj sødme, kan blive balanceret eller ligefrem frisk.

 

Søde vine til desserter

Når man sætter vin til desserter, er der en grundregel, som skal overholdes, vinen skal være sødere end desserten. Hvis man også tænker på desserten som let, middel eller tung kan man tilsvarende matche dessertvinen således. Jeg inddeler ofte desserter i farver: mørk chokolade smager godt med tunge og mørke dessertvine imens lette bærdesserter kræver noget lysere og friskere vine. Så længe vinen er sødest, går det ikke helt galt – så prøv dig frem.

 

Søde vine kan være åbne længe

Det bedste ved de søde vine er at sukkeret holder dem friske. Selv en eiswein, som den jeg roser i det følgende, kan holde sig i ugevis, selvom den kun har 8,5 procent alkohol. Hjemme hos mig står den svalt og udgør en flydende dessert klar til servering. De bedste søde vine er så komplekse, intense og lange i smagen at de kan helt for sig selv!

 

Koncentreret af is

Eiswein laves ved at vinbonden lader de modne druer hænge på planten. Hvis han er heldig, vil frosten komme – men det hænder at druerne går til spilde eller bliver plukket uden frost. Frost skal der til: minus 7 grader før man kan høste. Fidusen er at vandet i vindruerne fryser til is og dermed bliver til krystaller. Når druerne presses, bliver is-krystallerne tilbage og kun den koncentrerede most løber fra. Det er denne is-koncentrering der er årsagen til at Eiswein er super koncentreret og intenst.

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

2017 Johanneshof Reinisch, Eiswein Rosé, Thermenregionen, Østrig

Vinoble: 199 pr. fl. á 37,5 cl

I flasken ligner den en flaske med alder, men i glasset træder det smukke rosé skær frem. Vinen dufter skønt af røde frugter med rabarber som den dominerende frugt. Solbær, abrikos og hindbær for at nævne et par stykker af de frugter, der tilsammen giver en kompleks duft. Vinen føles let og elegant i munden. Sødmen balanceres fint af den friske rabarbersyre og de 8,5% alkohol, som er hovedårsagen til vinens lethed. Et godt valg til når den danske sommer byder på et vælg af bær. Her i huset er dette fremragende glas blevet nydt langsomt – den står nemt 14 dage i køleskabet, hvis man kan holde sig fra den.

6 stjerner

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

 

2017 Joseph Drouhin, Mâcon-Bussières, ”Les Clos”, Bourgogne, Frankrig

Vinspecialisten: 145 pr. fl.

Denne hvide bourgogne dufter intenst af gule æbler, smør og fad. Den har en god fylde i munden, med syre nok til at give balance. Fadet er en anelse for tungt til min smag, men kvaliteten er god og prisen bestemt rimelig.

5 stjerner

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

2013 Arnaldo Rivera, Undicicomuni, Barolo, Italien

Philipson wine: 195 pr. fl. eller på tilbud til 140 pr. fl. v køb af 12

Duften er klassisk for Barolo med tranebær og kirsebær, som blandes med bagerens bedste trøfler. I munden er den let med mindre tannin end Nebbiolo normalt byder på. Det giver en elegant vin og viser hvorfor Nebbiolo kan minde om Pinot Noir.

5 stjerner

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

2016 Weingut Ö Rebholz, Riesling Trocken, Pfalz, Tyskland

Laudrup vin: 200 pr. fl. på tilbud til 160 pr. fl. v. køb af 6

En tør riesling med nerve og lav alkohol. Den dufter af citroner, grapefrugt, grønne æbler og rieslings særkende: petroleum. Syren gør den frisk med let fylde og lav alkohol. Eftersmagen er lang og frisk. Prøv den til kylling med citron og persille.

5 stjerner

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

2016 Crémant, Riesling Brut, Schmitges, Mosel, Tyskland

Propperiet: 249 pr. fl. eller 200 v. køb af 3 fl.

De mange bobler danner en flot mousse. Vinen dufter af modne citroner, gule æbler og våd flint. Udtrykket er et sted imellem Champagne og tør Mosel riesling, uden helt at kunne bestemme sig. Den høje (citron)syre balanceres af let sødme og fylde. I munden smager den mere udviklet af ristet brød og valnødder, der tilføjes duftens frugter. Et flot glas, der desværre prismæssigt kæmper med de billigste champagner. 

5 stjerner

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

2015 Clos st. Antonin, Côtes du Rhône, Frankrig

Jysk vin: 119 pr. fl. eller på tilbud til 99 pr. fl. v. køb af 6 fl. 

Vinen dufter af mælk med røde frugter, særligt blomme og kirsebær. Den smager som den dufter, men med dessertkøkkenets krydderier og timian. Friskkværnet sort peber giver vinen en vis hårdhed, der klæder den. Syren og tannin er middel.

4 stjerner

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

Tjek vinen: Skift børneslikket ud med voksenslik

 

 

 

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også