Tjek Vinen: Nytårets bedste bobler 2019
Når dronningen taler til os på årets sidste dag skal der bobler i glasset. Der står vi omkring flimmeren med aftenens første glas. Det kalder på det bedste og det er netop hvad vi anbefaler i vores store test af Champagne og andre mousserende vine.
Vi har kun testet tørre vine og anbefaler derfor at gemme kransekagen til desserten (-:
Som noget nyt har vi i år lavet en kategori til maksimum 100 kroner – her er kvalitet til prisen i højsædet og der er god kvalitet at finde. Læs anmeldelsen her:
NV Cramant, Blancs de Blancs, Extra brut, Dhondt-Grellet, Champagne
Laudrup vin: 449 pr. fl.
Der er gamle vine i næsen og det bekræftes på bagsiden af flasken: 30% reserve-vin. Det dufter af bagte æbler, skovbund, friske hasselnødder og limeskal. Den er knastør, men med en rigdom, der kompenser på fornem vis. Den friske frugt er balanceret af smør, nødder og honning-toner. En kompleks og interessant champagne. Dhondt-Grellet er min personlige favorit.
6 stjerner
2011 L’era del Celdoni, Gran Reserva Brut nature, Carles Andreu, Conca de Barberà
Grapeland: 298 pr. fl.
Der er masser af udvikling i næsen, der byder på brioche, rugbrød, nødder og smør foruden nedfaldsæbler. På trods af intensiteten er der en lethed over duften, der fordrer fordybning. I munden er moussen blid, her er frugten i fokus med æbler, pære og citrus. Det lagrede udtryk er her stadig og bidrager med dybde og kompleksitet.
Det er et spændende glas, der bestemt kan udfordre flere af champagnerne på kvalitet, om end den er helt sin egen. Blide, berusende gode bobler som får min varmest anbefaling!
5 stjerner
2014 Essence Noir, Extra brut, Antica Fratta, Franciacorta, Italien
Mr. Ruby: 349 pr. fl.
Franciacorta er italiens svar på Champagne. Her fokuserer man på samme druer og samme fremstilling, men alligevel blive det aldrig det samme. Ikke nødvendigvis dårligere eller bedre, men anderledes. Her er der masser af gul frugt: gule æbler, gule mirabeller, grapefrugt og bivoks i næsen. I munden er boblerne livlige. Den store modenhed i druerne gør at denne extra brut ikke fremstår spinkel. Her er fylde, frugt og friskhed på en gang. Et mere varmt-frugtet og modent alternativ til champagnes kølige mineralske kanter.
5 stjerner
2007 William Deutz, brut, Deutz, Champagne
Vinspecialisten: 1.095 pr. fl. på tilbud
Vinen har en sart elegant næse med lyse frugter som pære og fersken. Distinkt duft af hvide blomster og lidt tungere som brioche. Lagringen er mere tydelig i smagen, hvor brioche følges af honning og tørret frugt. En højintens og elegant vin. Den er forfriskende og fyldig. En lang eftersmag, hvor citrus og stenfrugt løber om kap for at få det endelige ord. Kun prisen er imod en vin som denne!
5 stjerner
NV Cuvée Comtes de Marne, Brut Grand Cru, Charles Mignon, Champagne
Skjold Burne: 350 pr. fl. på tilbud
Næsen spiller på moden frugt med syltet pære, fersken og marcipan som de første noter. I munden er vægten ikke lagt på champagnes skarpe mineralitet, men på frugt med en flig af sødme, der giver vinen et stort bælle potentiale. Boblerne virker generte, men cremede og er med til at gøre vinen meget let drikkelig.
4 stjerner
NV Blanc de Blancs, Extra brut, Valentine-Leflaive, Champagne
Propperiet: 449 pr. fl.
I næsen er det æble, citrus osv. men det er en distinkt note af ristede hasselnødder der får min opmærksomhed. Vinen har en flot mousse af små fine livlige bobler. Der er gang i syren som får modspil af frugten. På trods af at vinen er extra brut afslutter den med en fin lille honning-sødme, der virkelig klæder den.
4 stjerner
NV Rosé Imperial, Brut, Moët & Chandon, Champagne
Førende vinhandlere*: 449 pr. fl.
En lys rabarberfarve giver forventninger om en elegant rød frugt. I næsen er det hindbær og jordbær, der opfylder forventningerne. Moussen skabes af små bobler, der fører smagen af særligt hindbær frem. Det er populært med rosé og det forstår man godt. Det er som om, at den almindelige Imperial blot er tilført et ekstra lag af sommerbær. Det klæder den!
4 stjerner
*Moët Chandon forhandles af flere supermarkeder og vinhandlere.
Skål og godt nytår!