Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Top 3 i Aarhus: Her får du mest kollegieværelse for pengene i 2018

Af anders@sommersangdigital.dk

Find rundt på kollegiemarkedet

 

Det kan virke uoverskueligt at finde rundt i junglen af kollegier, især hvis du er tilflytter, og ikke kender din kommende studieby på forhånd. Mikonomi.dk har derfor udarbejdet en kollegieundersøgelse, der viser, hvor du som studerende får mest kollegieværelse for din SU i 2018.

 

Hvert år står de danske studerende med en stor udfordring, når de skal begynde på deres studier: Boligmarkedet i de danske studiebyer er presset som aldrig før, og det betyder, at de studerende skriver sig på ventelister til kollegieværelser flere år i forvejen. Resultatet er, at de studerende i god tid skal tage stilling til, hvor de ønsker at bo under studietiden – men hvor kan det egentlig betale sig at bo, hvis du vil have mest ud af sin SU?

 

Et kollegium er ikke bare et kollegium: Der er stor variation i både værelsernes størrelse, kvadratmeterprisen, beliggenheden samt de forskellige faciliteter, der tilbydes. Forskellen på den billigste og dyreste kvadratmeterpris i en stor studieby kan være helt op til 149 kroner. Det er derfor med tiden blevet sværere at finde et sted at bo som både er billigt, men som samtidig også tilgodeser de studerendes behov, da huslejen på flere kollegier nærmer sig en måneds SU.

Klik på kortene herunder for at se, hvilke 20 kollegier der topper i de fire store studiebyer, hhv. København, Aarhus, Odense og Aalborg.

 

Kollegier i Aarhus

Top 3 i Aarhus ser ud som følgende: Mejlgade Kollegiet, Nørreport Kollegiet, KFUM og KFUK Kollegiet.

 


Created by Mikonomi.dk

 

Se resultaterne i København på kortet herunder

 


Created by Mikonomi.dk

 

Kollegier i Aalborg

Top 3 i Aalborg ser ud som følgende: Kennedy Kollegiet, Arbejderbevægelsens Kollegium, Stormgade.

 


Created by Mikonomi.dk

 

Kollegier i Odense

Top 3 i Odense ser ud som følgende: J. B. Winsløwkollegiet, Rasmus Rask Kollegiet og Hans Tausenkollegiet.

 


Created by Mikonomi.dk

 

Fire kriterier

Mikonomi.dks undersøgelse tager udgangspunkt i et pointsystem. Hvert kollegium er blevet tildelt point fra 1-10 på baggrund af fire kriterier. Undersøgelsen omfatter ikke afstand til universiteterne, da udbuddet af uddannelsesinstitutioner er stort, og de ofte ligger spredt ud over studiebyerne. Kollegierne kan maksimalt opnå 40 point.

 

De pointgivende kriterier er:

  • Kvm. pris
  • Afstand til centrum
  • Afstand til offentlig transport
  • Faciliteter

 

Det betyder, at hvert kollegium har modtaget et givent antal point, som angives i beskrivelsen på kortet og i kolonnen med resultater. Faciliteternes værdi er angivet efter, hvor det er muligt at spare mest som studerende – dvs. et vaskeri har højere værdi end et poolbord, da et vaskeri vil kunne lette økonomien for de studerende.

 

Da kun København har et S-togs- og metrosystem, tager undersøgelsen udgangspunkt i, at afstand til nærmeste offentlige transport i København er til nærmeste s-togs- eller metrostation, mens det i de andre byer er afstand til det nærmeste busstoppested.

 

Undersøgelsens data er baseret på de priser, som er angivet på de forskellige kollegier samt ventelisters hjemmesider for 2018. Ved værelsernes pris regnes der med prisen på det værelse, hvor kvadratmeterprisen er lavest.

 

Hvad viser undersøgelsen?

Undersøgelsens data viser hvilket kollegium, der scorer både det laveste og højeste antal point ud fra de opstillede kriterier. I kolonnen med resultater kan det aflæses, hvilket kollegium der økonomisk set bedst kan betale sig, hvis du som studerende leder efter kollegiebolig i en dansk studieby.

 

Resultaterne viser, at prisforskellen på det dyreste og billigste kollegieværelse i København er hele 4.475 kroner, og at kvadratmeterprisen svinger fra 60 til 409 kroner. For Aarhus, Aalborg og Odense er tallene hhv. 2.555, 2.585 og 2.596 kroner. Medregnes det, at flere af de dyrere kollegier ikke tilbyder vask eller internet, løber udgifterne hurtigt op. Vinderkollegierne har derimod det hele – en kvadratmeterpris på omkring 100 kroner, gode faciliteter og centrale beliggenheder, der nedsætter udgifterne til offentlig transport.

 

Derudover viser tallene også, at det ikke nødvendigvis er billigere at bo i den ene studieby frem for den anden – priserne ligger jævnt i hele Danmark, og det er muligt at finde et godt kollegium, uanset hvor man ønsker at tilbringe sin studietid.

 

Undersøgelsens datasæt

For at gøre det så overskueligt som muligt, har vi samlet oplysningerne fra undersøgelsen i et PDF-dokument. Her finder du undersøgelsens samlede mængde data. Se den komplette oversigt her.

 

Del artikel


Mest læste historier i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien