Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Usædvanlig scenekunst: Forestilling om Tourettes syndrom

Af Freja Dumont
Foto: Ilt Festival
Foto: Ilt Festival

ILT Festival 2021 og Aarhus Teater viser den 27. og 28. maj en helt usædvanlig forestilling om Tourettes syndrom med mennesker, der har diagnosen, på scenen.

Forestil dig, at du aldrig kan gå i biografen, teatret eller ud at spise. Ikke på grund af Covid-19, men fordi de bevægelser og lyde, som du ikke kan kontrollere, vil forstyrre alle andre. Sådan er det for spillerne i forestillingen ”Chinchilla Arsehole, eyey”.

De råber bandeord, siger dyrelyde og bevæger sig ukontrolleret. Det betyder, at de næsten aldrig går ud i offentligheden, men under ILT Festival er det anderledes.

Christian Hempel, Bijan Kaffenberger og Benjamin Jürgens, der alle har Tourette, indtager scenen på Aarhus Teater under ILT festival 2021 og viser en helt særlig forestilling om Tourettes syndrom.

Teater, som du ikke plejer at opleve det

”Chinchilla Arsehole, eyey” er produceret af det tyske kompagni Rimini Protokoll, der er bredt anerkendt for at være doku-teatrets fornyende mestre, for at eksperimentere med scenekunstformatet og for at være én af vor tids mest interessante kunstnergrupper.

Chefdramaturg Hanne Lund Joensen fra Aarhus Teater ser ekstra meget frem til denne forestilling af Rimini Protokoll under ILT Festival 2021:

“Jeg er sikker på, at jeg kommer til at opleve noget, jeg aldrig har oplevet før, når tre performere med Tourette går på scenen sammen med en musiker.

Det virker jo ret umuligt at skabe en forestilling med folk, der ikke kan kontrollere deres udbrud, og de her performere skal leve med det ukontrollerbare hver eneste dag.

Jeg er sikker på, det bliver perspektiverende for mit eget relativt kontrollerede liv at være i selskab med det ukontrollerbare denne aften”.

Teaterforberedelser med udfordringer

Det er ikke nemt at skabe et teaterstykke om Tourette med mennesker, der er diagnosticeret med lidelsen på scenen: Man kan ikke holde sig til et manuskript, bevægelser kan ikke gentages, og der er store krav til diverse sikkerhedsforanstaltninger.

Det kræver også helt særlige forhold for indlogering og rejse. Kollektiv transport er ikke en mulighed, og dér hvor spillerne skal bo, skal de ikke kunne komme til skade, derfor skal alt med skarpe hjørner pakkes ind i skum, og alt, der kan ødelægges af pludselige slag og spark, skal sikres. Omgivelserne skal også orienteres, så de ikke bliver chokerede.

Det handler om os selv

Men ”Chinchilla Arsehole, eyey” er ikke et freakshow og meget mere end en forestilling om en diagnose. Efter klapsalverne forstummer, bliver det nemlig tydeligt, at forestillingen slet ikke handler om Tourettes syndrom, men om os selv og vores alle sammens frygt for at tabe kontrollen. 

ILT Festival arrangeres af Aarhus TeaterTeatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38 i samarbejde med Bora-Bora, Teater Katapult, Teater Refleksion, Musikhuset Aarhus, Åbne Scene/Godsbanen, Teaterhuset Filuren og andre lokale samarbejdspartnere.

Festivalen finder sted for syvende gang d. 27. – 30. maj 2021 og præsenterer alt fra fysisk teater til installationer, dans, dukketeater, musik- og teaterkoncerter og storslåede udendørs gadeforestillinger.

Hvad: Forestillingen ”Chinchilla Arsehole, eyey”.
Hvor: Aarhus Teater, Scala
Hvornår: Den27. – 30. maj 2021
Pris:0-350 kr. inkl. gebyrer. Armbånd 100 kr. Køb dine billetter her. 

Del artikel

Andre læser også