Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra trafikkaos til samlingspunkt: Vesterbro Torv kan blive et rigtigt torv

Os, motorlarm og biler i alle retninger. Vesterbro Torv er i dag mere en trafikknude end et egentligt torv, men det skal der laves om på, hvis det står til kommunen.

I over et årti har man haft ambitioner om, at der skal gøres noget ved stedet, men i mobilitetsplanen, der lige nu er i offentlig høring, er Vesterbro Torv fremhævet som et vigtigt indsatsområde i forhold til at skabe et forbedret byrum og komme den gennemkørende trafik i midtbyen til livs.

 

“Vi mener, det er et projekt, som er realistisk at sætte i søen inden for en kortere årrække. Når vi er færdig langs havnen, kunne det her blive det næste store omdannelsesprojekt,” bebuder projektleder Jesper Frandsen. Han har været med til at lave skitsen af, hvordan Vesterbro Torv kan komme til at se ud i fremtiden.

Vesterbro Torv

Illustration: Aarhus Kommune

“Det er vores første bud, som, vi tænker, ikke er helt urealistisk,” siger han og understreger, at der er tale om et oplæg, som skal ses som en del af den store plan. Den gennemkørende trafik – altså bilister, der tager en smutvej gennem byen – er især koncentreret ved banegården, Vesterbro Torv, langs havnen og langs allégaderne. De bilister vil man gerne have ud på Ringgaden, men samtidig give plads til de, der har et ærinde. “De gennemfartsstrømme vil vi gerne sætte en prop i ved at lave nogle ‘forhindringer’, men samtidig gøre det nemmere at køre på Ringgaden. Det bliver langsommeligere at komme igennem. Det er prisen, og det går vi ind i med åbne øjne,” siger Jesper Frandsen.

 

Kan Ringgaden overhovedet klare en øget trafik?

“Ja, det tror vi på, den kan. Større er den her gennemkørende trafik trods alt ikke, og de seneste års forbedringer har gjort den i stand til at klare flere biler.”

For at gøre Vesterbro Torv til et torv, som man gider opholde sig på, vil man inddrage den nordlige vej. Samtidig skal Hjortensgade og Langelandsgade gøres ensrettede, så man kan køre fra nord til midtbyen via Langelandsgade og omvendte vej via Hjortensgade. “Vurderingen er, at den ensretning giver den bedste trafikafvikling,” siger Jesper Frandsen.

Rundt om torvet skal der være træer, mens der kan blive plads til udeserveringsområde og legefaciliteter på torvet. P-pladserne på Vesterbro Torv sløjfes, og det samme gør det lille, underjordiske p-hus. “Det er så gammelt og forsømt, at det ikke er økonomisk rentabelt at renovere. Derudover vil vi ikke kunne lave en ordentlig adgang til den, da trafikken kommer til at gå sydom torvet, hvor der i dag er ind- og udkørsel.”

 

Vi har store, grønne arealer meget tæt på i Mølleparken og Botanisk Have. Er det virkelig nødvendigt med endnu et byrum?

“Det er en overordnet politisk dagsorden, at man vil fremme bylivet og gøre byen grønnere. Det er den præmis, som vi arbejder udfra,” siger Jesper Frandsen.

 

Voxpop: Det synes borgerne

Af Martin Jørgensen

Zahra Islami Alishah, Aarhus Nord

“Jeg ejer ‘Byens Pizza & Sandwich’, og vi har i forvejen svært ved at få vores varer fragtet frem og tilbage, så det lyder til, at det bliver endnu sværere med den nye plan. Men omvendt er det positivt, at man vil lave torvet om til et samlingspunkt for en masse mennesker.”

Anne Grethe Jørgensen, Aarhus Nord

“Nu kommer jeg kun forbi området, når jeg er med offentligt transport, men mit indtryk er, at der er rigtig meget trafik med mange biler, der svinger ind og ud. Det burde der blive gjort noget ved.”

Vivian Nielsen, Aarhus Syd

“Først tænkte jeg, at det lyder som en dårlig idé med nye ændringer, for jeg er aarhusianer og elsker byen, som den er. Men jeg kan sagtens se fornuften i at lave trafikale ændringer og nye pladser til noget mere byliv.”