Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Trondheim i dag: Michelin-guiden 2020 – og én ting er sikker: De fleste bliver skuffede

Af Line Ingwar Karlsen

I dag, mandag den 17. februar, bliver det afsløret, hvilke restauranter der får stjerner og anerkendelser, når Michelin afslører Michelin Guide Nordic Countries 2020 i Trondheim i Norge.

 

Køen med eksperter, som gerne vil udtale sig, er lang. De fleste ser sit snit til at få lidt opmærksomhed. Sådan er det. Men faktum er, at ingen ud over guidens bagmænd ved noget som helst på forhånd. 

 

Aarhus Update er til stede i Trondheim for at dække uddelingen af dækgiganten Michelins nordiske guide, og vi har ledt med lys og lygte efter køkkenchefer fra det østjyske. Det er endnu ikke lykkedes. Byen er på den anden ende, og i forhold til Stockholm, København og Aarhus er opmærksomheden om Michelins tilstedeværelse i byen til at få øje på. Aarhus var lidt af et flop sidste år, set med Michelin-øjne.

 

En god dag er en forudsætning

Hvis man skal have noget som helst af den franske dækguide, kræver det en god dag for kok og køkkenchef. En af de dage, hvor alt spiller max. At gøre sit ypperste er i hvert fald en rettesnor, men er selvsagt langtfra komplet. Niveauet spiller klart nok også ind, men ikke mindst handler det om, at inspektørerne fra Michelin overhovedet kommer og besøger en restaurant. Og her er et af de store problemer, da det koster penge at anmelde restauranter, og guiden må økonomisere med sine besøg og genbesøg af de restauranter, som har fået en anerkendelse.

 

Ikke en komplet guide

Til uddelingen i Stockholm for tre år siden talte vi med den daværende direktør for Michelin-guiden, Michael Ellis, om, hvorfor så få jyske restauranter var omtalt. Her svarede han, at den nordiske guide var relativt ny, og at det var et spørgsmål om ressourcer. Guiden har ganske enkelt ikke penge til at teste samtlige restauranter, og derfor udvælger man nogle få, som bliver testet. Denne vinkel er det værd at have med, når vi taler om den gamle og hæderkronede Michelin-guide. Michelin-guiden har fortsat en særlig status blandt restauranter og madinteresserede, også selv om guiden langtfra er fyldestgørende. 

 

Alt kan ske

Det giver ingen mening at kloge sig på, hvordan det går i år. Senere i dag finder vi ud af, om der er hold i rygterne om en stjerne til Ghrelin, Molskroen og Nordisk Spisehus. Om Wassim skal have de to stjerner, som han har fortjent, og om Miró får den Bib Gourmand (“god mad til prisen”), som den burde. Eller om Hærværk, Domestic og ikke mindst Restaurant Moment får den nye bæredygtighedspris, som de burde være kandidater til. Trondheim er på den anden ende – hvilket Cirkus Michelin også forventer, når det gæster en by. Alt er, som det plejer. Vi er en del, som venter med spænding, og især på at se, hvad der sker med Jylland, ud over at Substans mister sin stjerne pga. sin midlertidige lukket.