Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Unikt syn: Nu opføres ‘The Dome’ midt i Aarhus

Af Freja Dumont

Morgenfriske aarhusianere kan mandag få sig et opsigtsvækkende syn, når de tre første glasfiberskaller til kæmpebyggeriet kører gennem Frederiks Allé. Her vil de senere på dagen blive sat op på byggepladsen foran ARoS.

Det skriver Kultur og Borgerservice Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

I alt 30 krumme, 21 meter lange og 1.100 kilo tunge glasfiberskaller skal sættes sammen og udgøre kuplen på værket. De tre første skaller fragtes mandag morgen fra den lille by Lund, der ligger lidt uden for Horsens, og de forventes at ankomme i Aarhus omkring 05.30 for at genere morgentrafikken mindst muligt.

Man skal derfor tidligt op for at kunne nyde synet, når de køres ind til pladsen, hvor opsætningen finder sted.

“Jeg kan slet ikke vente. Vi er mange, der er gået forbi eller igennem Musikhusparken og har set ind på byggeriet. Når skallerne bliver sat op, bliver det synligt, hvor imponerende et byggeri, der faktisk er tale om.

Aarhus er på vej til at få endnu et spektakulært kunstværk i absolut verdensklasse. Det kan vi tillade os at være stolte over,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad i pressemeddelelsen.

Unikt syn: Nu opføres 'The Dome' midt i Aarhus

Et værk af James Turrell

Kuplen får en højde fra gulv til top på 16 meter og er en del af The Next Level.

På sigt skal skallerne overstrøs med 40 centimeter beton samt jord, og efterfølgende skal James Turrell færdiggøre værket med sine karakteristiske lysinstallationer indvendigt i kuplen. 

“Vi går ind i en spændende, ny fase. På poetisk vis stiger kuplen til vejrs, og man kan snart fornemme formen og dimensionerne på den ekstraordinære kunstoplevelse, der venter os.

At vi nu kan rejse kuppelhvælvingen, er resultatet af mange års samarbejde, udvikling, test og støtte. Vi er taknemmelige for alles store bidrag, og jeg er ikke mindst dybt imponeret over byggeteamets indsats,” siger museumsdirektør på ARoS,” Rebecca Matthews.

James Turrell er blandt andet modtager af ‘The National Medal of Arts’. En hædersmedalje han fik overrakt af den daværende præsident i USA, Barack Obama.

Den 80-årige amerikaner er kendt for sit arbejde med lys og rum og skal altså nu til at henrykke aarhusianerne og byens gæster.

Del artikel

Andre læser også