Madanmeldelse: Varna Palæet laver en majestætisk brunch
I skoven ligger denne unikke perle, som Varna Palæet absolut må siges at være. Efter mange år som selskabssted, blev der i 2010 heldigvis igen åbnet op for offentligheden, og i dag kan man blandt andet få den udsøgte fornøjelse, at være en del af Aarhus’ absolut mest overdådige brunch buffet.
Historien om Varna
Varna Palæet har en lang og glorværdig historie. Palæet blev bygget og åbnede den 18. maj i 1909 i forbindelse med landsudstillingen i Aarhus. På daværende tidspunkt blev arkitekturen betegnet som en af de smukkeste skovrestauranter i Norden. Gad vide om det ikke stadig holder stik. I hvert fald har jeg svært ved at forestille mig, at det fås meget flottere.
Varnas storhedstid var frem til 2. verdenskrig. I denne periode var palæet blandt andet rammen om; legendariske kæmpe fester, soireer, litteraturaftener, koncerter og ildregattaer hvor op mod 20.000 mennesker har været samlet i skovene. Der har været sang- og dansekonkurrencer, fyrværkeri, diskotek og natklub og ikke mindst restaurant.
Den nuværende forpagter, genåbnede, til manges glæde, restauranten i 2010 efter 35 år som selskabssted. Og herfra skal lyde en stor, Tak for det!
Rummet er stort og majestætisk
Brunchen er placeret i ét af de store imponerende festlokaler. Bordene er placeret så der er rigeligt med luft mellem hinanden. Rummet er stort og majestætisk, og man har forsøgt at bevare sjælen, trods de mange ombygninger gennem årenes løb.
Bordene er, selvfølgelig/naturligvis, runde i disse enorme lokaler og de store panoramaagtige vinduespartier bagerst i rummet, giver et fremragende lysindfald og giver samtidig alle gæsterne en udsigt, som ikke findes meget bedre. Uheldigvis var det gråt og diset denne søndag formiddag, men til trods, kunne vi stadig se Aarhusbugten og selvfølgelig træerne fra skoven.
Usædvanligt stort og varieret brunch udvalg
Vi gik ombord i brunchen. Selve brunchbuffeten er fordelt på tre store runde borde. Ét bord med søde sager og oste. De to andre borde med blandede varme og kolde anretninger eksempelvis salater og fisk i mange afskygninger. Derudover er der et stort udvalg af forskelligt brød og knækbrød, boller, rundstykker og sågar stenalderbrød, samt æble- og appelsinjuice.
Det stod hurtigt klart for os, at der skulle doseres nøje med de enkelte retter, hvis vi skulle nå hele vejen rundt. Der blev dog prioriteret benhårdt; alt så meget indbydende ud, selv salaten havde små spiselige blomster, så vi kom stort set hele vejen rundt.
Kvalitet med kvalitet på
Maden smagte fremragende. Jeg vil nærmere betegne det som et overdådigt frokostbord, fremfor et brunch bord. Der var utallige retter, som normalt ikke findes på et traditionelt dansk brunch bord, så som; Perlebygotto, Vitello tonato, oksecarpaccio, kæmperejer, glaserede spoleben, hanebryst med romainesalat, ratatouille og confit af and, blot for at nævne en del af udvalget.
Derudover var der stadig det mere traditionelle, såsom; røræg med chorizopølser og bacon, lun leverpostej med svampe og rødbeder, røget og gravad laks.
Det var små æggekager, skyr med müsli og frugtpure, forskellige oste, frugt og diverse pålæg samt søde sager som marmelade og chokolade smørepålæg.
’Dessert-bordet’ var velafvejet med både forskellige kager, pandekager, oste og frugt.
Alt i alt en bred vifte af lækkerier, som bød på rigtig meget forskelligt, og på trods af det kreative udvalg, var intet på nogen måde malplaceret på denne brunch.
Dagens oplevelse
Det er virkelig svært, for langt det meste smagte rigtig godt. Jeg vil dog sige, at perlebygottoen sad lige i skabet. Det var efter klassisk risotto opskrift, blot med perlebyg i stedet og dertil var der syltede kantareller i. Den var tilpas cremet med god smag af hvidvin og dertil tilsat de syltede kantareller, som altid gør det fantastisk, uanset hvilket ret de tilsættes.
Og så kommer jeg ikke udenom ‘desserten’. Krydderkagen med frugtpure på toppen var himmelsk og det samme var de små brownies med chokolade og frugtpuré. Begge tilpas små til, at de sagtens kunne klemmes ned efter et måltid af dimensioner.
Plads til små forbedringer
Ikke alt sad lige i skabet denne søndag. Der er stadig plads til forbedringer på visse områder.
Der var ingen tag-tøj ved brødet, det vil sige, hver enkelt gæst tager deres eget brød med hænderne.
Tjenerne kunne ikke svare på simple spørgsmål såsom; ”hvor meget går i op i økologi” eller ”er denne ret hjemmelavet”?Heldigvis, er det forbedringer, som kræver minimal indsats at få ændret, hvilket ville gøre oplevelsen fuldendt. Det skal dog siges, at kokkene var til at fange, og de fortalte glædeligt, at stort set alt er lavet fra bunden.
Snyd ikke dig selv for denne oplevelse
Det var en fornøjelse, at opleve en brunch der på mange områder var så anderledes, og hvor der i høj grad er tænkt ud af boksen. Du finder ikke et bredere brunch udvalg i Aarhus. Kvaliteten er meget høj. Læg dertil at retterne er hjemmelavede, en bygning der emmer af historie og sjæl samt omgivelser på absolut øverste hylde.
De prioriterer ikke økologi over kvalitet og deres franske dna, men hvor det giver mening, køber de økologisk.
Tjenerne var smilende og hele tiden opmærksomme på, om der skulle ryddes tallerkner af bordet samt fylde kaffe op i kanden.
Som en lille overraskelse serverede tjenerne små bægre med havregrød, hasselnødder og brunet smør til alle gæsterne. En anderledes måde at sætte enkelte elementer af brunchen i fokus.
Prisen er 345,- per person og 225,- for børn under 8 år, og så er der kaffe og juice ad libitum. Special kaffe samt bobler kan købes ved siden af.
Dermed ligger Varna brunchen i den dyre ende, men som skrevet, så får du også nærmere et frokostbord frem for en brunch og omgivelser på allerhøjeste hylde.
Vi vil opfordre alle til, minimum én gang, at opleve brunchen på Varna, fordi den er noget helt specielt.
En stor anbefaling herfra!