Vesterlauget – værtshus og madbodega
Her er ikke så meget smart i en fart. To unge bundsolide jyder er gået sammen om en madbodega i Vestergade. Makkerparret hedder Dan og Peter. Vi har at gøre med to unge, men relativ erfarne gutter, som har arbejdet på både Café Svej og Ris Ras. Selvom deres alder kun er 26 og 27 år, så ved de to herrer godt hvor geviret skal hænge. Dan er uddannet kok og står for køkkenet, mens Peter står for serveringen. Ejerne har ledt efter det rette sted i halvanden år – og det blev Vestergade 50 i de gamle Salon Salon lokaler.
Byens Spiseguide var forbi Vesterlauget til en snak med de to gæve madbodegaejere. Makkerparret er umage. Første gang jeg så dem, troede jeg, det var en fisker fra Thyborøn og en fransk kok fra Bretagne – ikke noget galt i det. Men de fortæller med overbevisende stemme at de er fra Herning og Risskov. De er jyder, på den gode måde. Ikke så meget overdreven tale, man lytter og tænker før man tale. Humoren er udpræget her, og de brænder for det, de har gang i. Målet er klart for dem, de vil lave en nytænkende madbodega skræddersyet til Aarhus.
En bar med mad – helt nede på jorden
Vesterlauget er et moderne værtshus, en slags version 2. Et sted man får rigtig mad, ikke bare en pariser – eller cowboytoast. Idéen er god og placering i den hippe Vestergade er rigtig set. Frokosten er mere eller mindre fast, men der er nye indslag på menuen alt efter årstiden. Der er en 5 – 6 forskellige menuer at vælge mellem.
Vi var på Vesterlauget for at spise en frokost. Vi fik en hønsesalat til 45 kroner. Udover høns var der røget kartofler i tynde skriver, høns, bacon, æbler, champignons og purløg. Ingen fed mayonnaise. Hønsekødet er fra høns som de selv har kogt og pillet. Meget smag for penge. Det er klassikerpotentiale her. Brødet er hjemmebagt. På ingen måde dyrt, der er value for money.
En omgang til pigerne er salat med frisk tun, vinaigrette, urter, smilende æg. Prisen er 75 kroner.
Ost og charcuteriebrættet kan du få indtil klokken 2 om natten. Vi fik det til frokost. Prisen var 75 kroner. Der er Høost fra naturmælk samt Bette Kristian og røde Kristian fra Kristiansminde mejeri. Pølsen er fra Ålbæk, en fennikelpølse. Der var kun en slags pølse og tre oste på brættet. Vi fik estragonmayo og hjemmebagt brød til. Sammen med en pilsner er det et perfekt sæt. Da man kan få det indtil klokken 2 om natten, er det et godt bud på natmad på vej hjem fra byen, eller inden du skal videre i byen.
Dagens ret var skipperlabskovs. Klassisk gammel ret, men den er ikke fast på menukortet.
Vi har ikke smagt deres middagsmad. Den er klar fra klokken 17.30. Prisen for et måltid mad er mellem 60 og 120 kroner.
Vestergades dagligstue
Målet er at blive en dagligstue for Vestergadekvarteret. Rammerne er der. Konceptet er på plads. Vi har besøgt Vesterlauget tre gange. Alle gange har der været pænt mange mennesker i alle aldre. Vesterlauget tegner allerede godt. Om stedet bliver kult, må tiden vise, men rammerne er der. De to ejere er enige om, at de gerne vil skabe et sted man opsøger, og har noget at byde på. Ikke et tilfældigt kønsløs sted, men et sted med kant. Vesterlauget har i øvrigt plads til 50 gæster i alt.
Øl i stride strømme
Ingen tvivl om de to herrer har erfaring bag en bar. Øllet er et varemærke for dem. Ikke mindre end 15 forskellige slags øl kan du få her. Både danske og belgiske øl. Vesterlauget vælger, som vi ser det, mest de små leverandører til både øl og råvarer. Thisted Bryghus er repræsenteret med 5 forskellige øl. Ebeltoft Gaardbryggeri er på fad med deres I.P.A – Indian Pale Ale, i øvrigt en øl hvor du for alvor får humlesmag. Prisen for en stor Thy fadøl koster 35 kroner. Det er billigt i Aarhus. Vi spiste to frokostretter og drak tre små øl hver. Vi betalte 200 kroner per person for både mad og øl. Prisen gør, at Vesterlauget ligger i den billige ende, når det drejer sig om frokost og øl.
Selvom Vesterlauget ikke er et decideret spisested, så mener vi, at Vesterlauget sagtens kan være deres mad og prisniveau bekendt – du får helt sikkert mere value for money her, end du gør ved af besøge de typiske turistfælder.
Stamværtshus i ny fortolkning
Når man ser sig rundt, sidder de fleste gæster med en øl, et glas vin eller en drink. Ud over alt det med alkohol i, er der også vand, Antons saft og kaffe. Den kaffe vi smagte var ganske fin. Der er fri og gratis internet, så man kan sagtens sidde og arbejde eller holde møde på Vesterlauget.
Det er ikke et gastronomisk festfyrværkeri vi ser, men god enkel og hjemmelavet mad til en pris, hvor alle kan være med. Vi kan anbefale Vesterlauget, og optager dem i vores guide i Århus over gode steder, som er et besøg værd.
Anmeldelsen er skrevet af Jan Lind Pedersen