15 år i Aarhus: Vi har besøgt byens ældste sushirestaurant
Siden 2009 har SOTA Sushi Bar i Vestergade budt aarhusianerne på japansk gastronomi på højt niveau.
Men kan SOTA stadig være med blandt toppen af aarhusianske sushirestauranter efter 15 år? Vi har været forbi for at finde ud af det.
Hyggelige og rolige omgivelser
Så snart vi trådte ind hos SOTA, blev vi modtaget af en tjener, som var både opmærksom og professionel, og vi følte os virkelig velkomne fra start til slut.
Restauranten er indrettet med minimalistiske og funktionelle designs kombineret med den æstetiske og harmoniske japanske stil.
Dekorative origami-fugle i kobber på væggene, japansk-inspirerede rumdelere og dæmpet belysning i de flettede lamper gjorde sit til, at stedet emmede af japansk charme.
Lyden fra højtalerne gav en hyggelig loungestemning, som man ikke bemærkede direkte, men som flankerede maden og social dining-oplevelsen helt perfekt.
Den rolige atmosfære stod i kontrast til Vestergades pulserende liv lige udenfor de store vinduespartier, og man mærker virkelig, at man befinder sig i hjertet af Aarhus, når man sidder på SOTA.
Mad og cocktails i topklasse
Alle gode aftener starter – eller slutter – oftest med en god cocktail. Og hos SOTA går de meget op i netop denne del.
Deres cocktails er udelukkende bygget op omkring de japanske drikke sake og shochu, så de passer perfekt til det asiatiske køkken – og hold nu op!
Vi gik med en Mi-Garita bestående af midori (som er en grøn melon-likør fra Japan), tequila, yuzu og Orange Bitters.
Og den smagte intet mindre end fantastisk.
Det er tydeligt både at se og smage, at SOTA ikke bare er passioneret omkring deres mad, men i den grad også deres cocktails, som blev serveret med omhu og flair.
Der er Happy Hours hver fredag og lørdag, hvor restauranten dobler op på deres fire mest populære cocktails fra kl. 18-20 (herunder også Mi-Garita, som du godt kan drikke mere end én af. Det lover vi)
Vi valgte stedets populære “I Love Sota”-koncept, hvor vi fik lov til at spise os igennem husets favoritter i 2,5 time.
I menuen var hver ret afbilledet, hvilket gjorde det nemt og overskueligt at bestille maden, som vi blot krydsede af på en seddel.
Udover et overskueligt sushi-kort fyldt med alle favoritterne, blev vi også fristet af stedets store udvalg af Izakaya-retter.
Her valgte vi bl.a. de grillede yakitori-spyd, kabuto no ribs (som er en form for spareribs) dampede bao og gyoza. Alle retter der gav os følelsen af at være hensat til en ægte japansk Izakaya.
Izakaya-retterne sad lige i skabet – lige dele sprøde, bløde og velsmagende. Især laksetataren med perleløg, purløg, lotuschips og shiso imponerede os med den let syrlige ponzu sauce.
Man kunne næsten blive fristet til at spise sig mæt i de lækre japanske specialiteter – men vi holdt igen, så der også var plads til sushien. Naturligvis.
Vores sushiudvalg blev en blanding af alt godt fra “havet”: nigiri, uramaki, kaburi maki og hoso maki.
Der var bestemt ikke sparet på hverken smag eller kvalitet, og sushien var frisk og velsmagende.
Præcis hvad man forventer af en restaurant, der har sat standarden for sushi i Aarhus i 15 år.
Priserne for “I Love Sota” er 395 kroner tirsdag til torsdag, 445 kroner fredag til lørdag og 175 kroner pr. barn under 11 år.
Selvfølgelig skulle vi også prøve SOTA’s desserter. Her er der to at vælge imellem – så vi skulle naturligvis bede om én af hver.
Den første bestod af sort sesam-is i kokosmælk, drysset med nødder og et enkelt hindbær og den anden var en miso-crème brûlée med fuldfed vaniljeis, citronskal og pistacie.
Sidstnævnte var favoritten, og vi var vilde med Miso-tilføjelsen, som tilførte en let saltet eftersmag til den ellers søde dessert.
En legende på sushi-scenen i Aarhus
Det er ikke svært at få øje på den kærlighed som stifterne af stedet, Son Thai og Tam, har til det japanske køkken – og man får hele paletten af smagsoplevelser, når man besøger deres restaurant.
Konkurrencen er stor på den aarhusianske sushi-scene, og man holder ikke længe, hvis der ikke er en vis form for standard.
Derfor er det egentlig heller ikke overraskende, at SOTA stadig disker op med sushi og japanske specialiteter i topklasse, og vi kan kun anbefale alle at lægge vejen forbi.
Både hvis du endnu ikke har prøvet det – eller hvis du bare skal mindes om, hvorfor SOTA Sushi Bar stadig er blandt de bedste i byen.
Du kan læse mere og bestille bord lige her.