Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stor hæder til museumsdirektør i Aarhus: Vinder hovedpris for at være “fuldt ud forbilledlig”

Af Jonathan Sten Drivsholm
Museumsdirektør Julie Rokkjær Birch. Foto: KØN-fotograf Kasper Heden
Museumsdirektør Julie Rokkjær Birch. Foto: KØN-fotograf Kasper Heden

For niende gang blev Danmarks kulturformidlingspris – Artbeat Prisen – afholdt mandag aften.

Og her blev en aarhusianer aftenens helt store vinder, da museumsdirektør på KØN, Julie Rokkjær Birch, modtog Hovedprisen.

Prisen blev overrakt af komiker, instruktør og skuespiller Jonatan Spang, der var en del af juryen ved årets udgave af Artbeat Prisen, og som gav følgende motivationstale i forbindelse med overrækkelsen:

I sidste uge var det kvindernes internationale kampdag. Dén dag bevægede omkring tusind mennesker sig gennem indgangen hos det aarhusianske museum KØN – Gender Museum Denmark.

Det er ret mange mennesker for et relativt lille museum. Men det siger noget om, hvor vellykket museets i øvrigt omstridte forandringsproces har været. Det er nemlig gået fra at være et decideret Kvindemuseum til nu at facilitere en langt mere nuanceret offentlig debat om køn.

Måden, som Julie Rokkjær Birch i rollen som museumsdirektør involverer sig i debatten, er fuldt ud forbilledlig. Hun diskuterer og perspektiverer kønsspørgsmål med stor viden, indsigt og mod i en debatkultur, som til tider kan være ganske heftig.

Hun evner at mestre balancen mellem formidling af viden og inddragelsen af sig selv, og tilsammen udgør det et fantastisk eksempel på stærk kulturformidling, som samtidig bevæger vores samfund fremad. For dette vigtige arbejde fortjener Julie Rokkjær Birch i dén grad at vinde Artbeat Prisens Hovedpris.

Takker sine “museumsaktivister”

LinkedIn har Julie Rokkjær Birch skrevet et opslag, hvori hun takker for prisen.

“Jeg opdagede, at det betød mere end jeg anede, da mit navn blev sagt højt, og jeg skulle stavre op på scenen 🙀

For det er helt særligt at blive set og anerkendt af branchefolk på denne fine måde efter nogle knokleår med corona, navneskifte og andre shitstorms😉 – men også år med kreativitet, vildskab og et museum, der rykker!” skriver KØNs direktør.

Stor hæder til museumsdirektør i Aarhus: Vinder hovedpris for at være "fuldt ud forbilledlig"
Foto: Artbeat Prisen

I begyndelsen af februar 2021 var Julie Rokkjær Birch med til at skifte navnet påKvindemuseet i Aarhus til det nuværende navn KØN.

Navneskiftet medførte heftig debat i medierne, det var langt fra alle, der var enige i beslutningen om at skifte navnet på det næsten 40 år gamle museum.

I opslaget på LinkedIn takker Julie Rokkjær Birch sine kolleger og ligesindede “museumsaktivister” på KØN, der ifølge museumsdirektøren udlever museets vision om at skabe bevidsthed om kønnets betydning og dermed styrker viljen til et ligestillet samfund.

“Kære kollegaer: Tak for at gå med mig – også når vi går gennem shitstorms…” lyder det fra Julie Rokkjær Birch.

Har sat en ny standard

Artbeat Prisen er en hyldest til dansk kulturformidling, som HAVE Kommunikation & PR uddeler i samarbejde med Spar Nord Fonden for at sætte fokus på nye former for formidling af kunst og kultur.

Det sker ved at hylde personer, organisationer og projekter, der både er nyskabende på det kunstneriske og formidlingsmæssige plan.

”Vi befinder os midt i en medierevolution, hvor mediebilledet og -forbruget bliver mere og mere fragmenteret. Men vi skal ikke blot lade os rive ukritisk med, når de teknologiske vinde blæser så kraftigt, som de gør i disse år.

Tværtimod skal vi gøre os ekstra umage for at navigere i den rigtige retning, så vi bedst muligt sikrer vilkårene for høj kvalitet inden for kunst, kultur og kommunikation,” forklarer HAVE Kommunikation & PR’s direktør, Michael Feder, på prisens hjemmeside.

Hovedprisen ved uddelingen går til “den person, den organisation eller det projekt, som inden for det seneste år har været absolut bedst til at vise retningen og sætte en ny standard inden for kulturformidling”.

Årets vinder af Hovedprisen, Julie Rokkjær Birch, er 39 år gammel og her fra byen, hvor hun bl.a. har gået på Aarhus Katedralskole og læst på universitetet.

Del artikel

Andre læser også