Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Voksende efterspørgsel: Brug for flere øko-landmænd

Af anders@sommersangdigital.dk

Økologisk Landsforenings nye prognoser viser, at der kommer til at mangle økologiske grøntsager, frugter, bær samt brød- og foderkorn i de kommende år. Om tre år vil der f.eks. være brug for en produktion af økologiske grøntsager, der er 50 procent større end i dag for at imødekomme den voksende efterspørgsel. Foreningen opfordrer landmænd, der overvejer omlægning, til at få et gratis omlægningstjek i det nye år.

 

Cirka 50.000 tons økologiske grøntsager. Det er bl.a. andet, hvad der mangler for at kunne imødekomme den markant voksende efterspørgsel på økologiske varer i både Danmark og på eksportmarkederne i de kommende år, viser Økologisk Landsforenings nye prognose.

 

For at bidrage til balance på det økologiske marked har vi talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. På den baggrund kan vi se, at der trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, fortsat er behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder, siger Henrik Hindborg, markedschef for detail i Økologisk Landsforening.

 

Der er i øjeblikket godt 39.000 hektarer fordelt på 625 landmænd, der netop er lagt om til økologi eller er ved at blive det. Foreningen har kontaktet landmændene for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der er på vej til markedet, og holdt det op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.

 

Behov for større mangfoldighed

På kort sigt kommer vi især til at mangle økologiske grøntsager. Om tre år vil der være behov for cirka 50 procent mere end den nuværende produktion. Det gælder særligt en bred vifte af lettere og finere økologiske grøntsager, diverse specialproduktioner samt alle typer af kål. Der er også brug for en langt større mangfoldighed af dansk avlet økologisk frugt – blandt andet pærer og blommer – og stort set alle typer af bær. Vi kommer desuden til at mangle brødkorn og grynhavre, siger Henrik Hindborg. Han påpeger, at der foruden er behov for foderkorn til at mætte det voksende antal økologiske køer, grise og høns i Danmark.

 

Opfordring til landmænd: få et gratis omlægningstjek

Økologisk Landsforening opfordrer alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek. Et omlægningstjek består af et uforpligtende besøg af en omlægningskonsulent, der vurderer gårdens styrker og svagheder i forhold til økologisk drift.  Økologisk Landsforening har tilbudt omlægningstjek siden 2008 og har alene i 2018 gennemført mere end 170 omlægningstjek.

Voksende efterspørgsel: Brug for flere øko-landmændVoksende efterspørgsel: Brug for flere øko-landmænd

Hvis du har andre typer af afgrøder end dem, der er nævnt, eller hvis du har husdyr og overvejer at lægge om til økologi, så er et omlægningstjek også altid en god idé.  Med den nuværende vækst i salget af økologi, kan der meget hurtigt komme til at mangle producenter af flere produkttyper. Tag en snak med dit mejeri eller slagteri, så du er klar, når de igen efterlyser landmænd, der kan producere økologisk mælk, svin, fjerkræ eller æg, siger Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også