Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse: Uimodståelige Zar Paulo overvandt de fremmødte i Tivoli Friheden

Af Jonathan Sten Drivsholm

Kristi himmelfartsferien og det flotte solskinsvejr trak i går usædvanligt mange folk ud på gader og stræder i Aarhus, og mange havde da også fundet vej til Tivoli Friheden, hvor den fjerde Fed Fredag-koncert i konceptets 20-års jubilæumssæson snart skulle finde sted.

Denne aften stod lokale Zar Paulo for underholdningen, da de for første gang skulle udfylde den store scene i forlystelsesparken.

Med et væld anmelderroste koncerter i bagagen fra sidste års sommertour var forventningerne høje til de fem aarhusianere, der bl.a. er blevet kaldt ”Danmarks bedste liveband lige nu”.

Dén titel levede de flot op til fredag aften i Friheden.

Langt mere svingende var til gengæld præstationen foran scenen – det vender vi tilbage til.

Stor indlevelse i afdæmpet start

På slaget kl. 20.45 begyndte de blå lys at blinke som et forvarsel om, at Zar Paulo snart ville indfinde sig, men det var en decimeret udgave af bandet, der indtog scenen fra start.

Martin Kleberg slog tonen af på sit keyboard, inden Emil Vammen med sin dybe røst tog hul på åbningsnummeret ’Et Par Øjne’.

Anmeldelse: Uimodståelige Zar Paulo overvandt de fremmødte i Tivoli Friheden

Frontmanden havde placeret sig midt på scenen, hvor han stod usædvanlig stille og klamrede sig til mikrofonstativet, mens han med stor indlevelse sang om at aflevere sine øjne og afmontere sine lemmer.

Han nåede dog aldrig at gøre alvor af den trussel, før resten af bandet indtog scenen og skruede gevaldigt op for tempoet.

Og så blev der brug for lemmerne. Frontmanden vred sig og rockede hovedet frem og tilbage, så man straks kunne fornemme den indestængte vildskab, han nu var på nippet til at slippe fri.

En opsang til de uoplagte

Selvsamme vildskab skulle man lede længe efter på plænen foran scenen, hvor stemningen var underligt død under de første numre.

På langsiderne var der langt flere korslagte arme end arme i vejret, og man tog sig selv i at tænke, om de fremmødte, mon var blevet trætte efter en lang dag fyldt med forlystelser.

Derfor virkede det som en opfordring, da Emil Vammen stirrede intenst ud på folkemængden og sang omkvædet i koncertens andet nummer ”Kan Du Holde Til At Holde Det Inde”.

Frontmanden smed jakken og blottede sin vanlige uniform – kortærmet skjorte og bredt slips – så han var klar til at lave ’Ravage’ på tredje nummer, der bød på en medrivende guitarsolo fra Johan Horsmans.

Den energiske guitarist sluttede sin solo med at svinge begge arme i vejret i et forsøg på at hype publikum, og det føltes næsten som en opsang, hvilket var helt på sin plads.

Vækker de forreste rækker til live

”Vi skal klappe nu, Aarhus” råbte Emil Vammen så, og det fik de fremmødte foran scenen til at vågne op til dåd.

Der blev straks klappet og sunget med til den helt store guldmedalje, og da publikum undervejs bliver bedt om at være endnu mere fysiske, er der dømt hoppefest i Friheden.

På den måde kom det tvetydige nationalportræt ’Klap For Fædrelandet’ til at virke som en kickstarter og et vendepunkt, der på alle måder fik vækket i hvert fald de forreste rækker til live.

Ligesom det var tilfældet med Zar Paulos succesfulde koncerter i fjor, kredsede aftenens optræden om debutalbummet ’Elendig Software’ – som bandet i øvrigt skrev på Aarhus’ gamle amtssygehus.

Men der blev også plads en nyhed på setlisten, nemlig ’We Are One’.

Omkvædet er det eneste engelsksprogede på det endnu uudgivne nummer, der fungerede som et fint guitarbåret intermezzo i koncerten.

Superhelten forlader scenen

Senere trådte Emil Vammen for alvor i karakter på ’Interessantmand’, hvor han indtog rollen som superhelten, der med hans egne ord ”er super meget for meget”.

Undervejs tog forsangeren sig den frihed at forlade scenen for at blive ét med de fremmødte.

Hernede på plænen brugte han sine overnaturlige kræfter som en slags hjertestarter på publikum.

Her indtraf endnu et højdepunkt, fordi Zar Paulo virkelig formåede at få det ellers lidt uoplagte fredagspublikum med sig og bygge effektfuldt op til koncertens finale.

Anmeldelse: Uimodståelige Zar Paulo overvandt de fremmødte i Tivoli Friheden

Uhyre kraftfuld finale

Vanen tro sluttede Aarhus-bandet koncerten af med tre kraftfulde hits, der endte i en energiudladning uden lige.

Selv hvis man var blandt dem, der har bevidnet Zar Paulos liveoptrædener før, var det umuligt ikke at lade sig rive med, da kvintetten til sidst gik linen ud.

Der blev skrålet med for fuld styrke på ’Stop Believing’, hvor Johan Horsmans, der ellers normalt spiller guitar, satte trumf på med en energisk saxofonsolo.

Emil Vammen dansede som en manisk på ’Tiger’, og publikum svarede enstemmigt ”Det er jeg også”, da han spørgende sang ”Er du fra Jylland?”

Mod slutningen af nummeret blev denne anmelder et kort sekund nervøs for, om bandet ville smadre samtlige instrumenter på scenen i deres kraftudladning.

Det skete heldigvis ikke, for så ville vi være gået glip af et brag af en finale.

På ”Jeg Synes Du Er Dejlig” brølede Emil Vammen linjerne ud, mens han og bandet gik amok i skæret fra de hektiske stroboskoplys. Her måtte selv langsiderne overgive sig fuldstændig og hoppe med.

Ingen kunne modstå Zar Paulo

Det var til tider et tough crowd, Zar Paulo havde at arbejde med fredag aften i Tivoli Friheden, men hvis der er nogen, der kan vække en tam folkemængde til live, så er det kvintetten fra Aarhus.

Med sin vanvittige kraftudladning på scenen overstrålede bandet sit publikum, der til sidst ikke længere kunne modstå den uimodståelige energi.

Anmeldelse: Uimodståelige Zar Paulo overvandt de fremmødte i Tivoli Friheden

Zar Paul satte endnu en tyk streg under, at de hører blandt landets bedste livenavne, og at de er som skabt til at underholde på de allerstørste scener.

Anmeldelse: Uimodståelige Zar Paulo overvandt de fremmødte i Tivoli Friheden

Det kaster 5 stjerner af sig – én til hver af bandets fem forrygende medlemmer.

Del artikel

Andre læser også