Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Zirkus Nemo: Vi kunne godt bruge lidt græs på Tangkrogen

Af Søren Holm-Hansen
Zirkus Nemo, Amager.
Zirkus Nemo, Amager.

Zirkus Nemo fejrer 20-års jubilæum med noget af det bedste, som gøgleren Søren Østergaard og hans folk kan diske op med. Men de er ikke ligefrem begejstrede for placeringen på Tangkrogen.

 

Bager-Jørgen, Smadremanden, Kim Tim og Målermanden – de er alle med i det nyskabende Zirkus Nemo, som kan fejre 20-års jubilæum i år. I disse dage ligger det efterhånden velvoksne cirkus på Tangkrogen i Aarhus.

 

Og det er faktisk ikke optimalt, forklarer zirkusdirektør Søren Østergaard i et interview med Aarhus Update.

 

“Vi lå tidligere i Mindeparken. Det var vi rigtigt glade for. Det var smukt, og der var et godt underlag af græs,” forklarer direktøren og uddyber:

 

Der gik “kommune” i den

 

“Der gik ‘kommune’ i sagen. Så vi får ikke lov til at ligge i Mindeparken igen. Her på Tangkrogen har man ganske vist lavet et fint dræn-system, men det hele er grus og sand. Og det blæser. Så sand og grus bliver blæst eller slæbt ind i vores telte, det ødelægger teltdugene, det ryger ind i vores lamper, ind i vores tekniske systemer. Hvis kommunen da bare ville lægge noget græs ud i stedet,” lyder det fra zirkusdirektøren, der trods alt har slået lejr på Tangkrogen resten af måneden.

 

Vi mødes på en solrig og blæsende dag på en bænk uden for det, der efter 20 år er blevet en ganske omfattende forretning med store telte og talrige lastvogne og gamle biler.

Zirkus Nemo: Vi kunne godt bruge lidt græs på Tangkrogen
Zirkus-direktør Søren Østergaard, Zirkus Nemo.

 

“Det koster en formue at køre over Storebæltsbroen med alle de lastbiler, så det gælder om, at man ikke glemmer noget,” supplerer Captain Frodo med en smil.

 

Om få timer skal Søren Østergaard igen stå i manegen foran et forventningsfuldt publikum.

 

Direktøren er centrum

Og det går godt i det lille cirkus, som efterhånden tæller 34 ansatte plus direktøren selv. Og han kan leve af det. Endelig.

 

Publikum kommer for at more sig. Og Søren Østergaard ved udmærket, at han er centrum for opmærksomheden, selv om han ikke er meget for at rose sig selv.

 

“Men vi har også nogle af verdens bedste artister med. Det er ikke bare nogle, som vi har fundet i et katalog. Det er virkelig verdensklasse,” understreger direktøren, som elsker at optræde – nærmest ikke kan lade være – men som også har en klar opskrift på en god cirkusforestilling:

“Der skal være noget at grine ad. Der skal også være noget “wow” i skikkelse af dygtige artister. Og så skal der være noget rørende. Så er det en god forestilling, og så bliver jeg glad,” siger Søren Østergaard.

 

Derfor har han i år hentet dygtige artister fra bl.a. Ukraine til sit cirkus. Og derfor er den klassiske klovn tilbage. Ham, der kan fremkalde både smil og en lille tåre.

 

Nu også for børn

I tilgift har Søren Østergaard tilknyttet lillebroderen eller -søsteren, Cirkus Barnly, der henvender sig til børn i alderen 5-10 år. Det ligger i et lidt mindre telt ved siden af Nemo. Her har den norske performance-kunstner Captain Frodo en central rolle. Og han viser gerne nogle af deltagerne frem:

“Her er vores grise. De er lige så kloge som hunde; de kommer, når jeg kalder,” siger Captain Frodo og understreger sin pointe ved at kalde kælegrisene frem fra deres skurvogn.

Zirkus Nemo: Vi kunne godt bruge lidt græs på Tangkrogen

Frodo, også kendt som “gummimanden”, optræder også i det “voksne” Zirkus Nemo – lige på den anden side af det lille stakit på Tangkrogen.

 

Zirkus på fuld tid

Søren Østergaard arbejder i dag med Zirkus Nemo på fuld tid, året rundt. Når der da ikke lige bliver tid til at skrive en bog, som udkommer til efteråret.

 

“Nu kan jeg endelig leve af det. Jeg siger nej til film- og teaterroller. Nu gælder det mit cirkus,” forklarer manden, som har vundet både Robert- og Bodil-prisen, er Ridder af Dannebrog, og har optrådt for dronningen.

 

Samler – i stor stil

Søren Østergaard er en samler. Og han har da også et lager af ting og sager opsamlet i en hal et sted i det midtjyske. Et stort sted. Tivoli-tingeltangel er en stor faktor.

En anden er ældre biler.

“Jeg kører helst en Mercedes 380 SL, som jeg lige har købt. Jeg kan først hente den på mandag. Men det glæder jeg mig til,” siger zirkusdirektøren med et drenget smil, inden han siger “tak for nu”. 

Zirkus Nemo: Vi kunne godt bruge lidt græs på Tangkrogen
Zirkus Nemo, Amager.

Han skal slappe lidt af, inden han igen skal optræde som Bager-Jørgen, Kim Tim, Målermanden, og alle de andre, kendte og elskede karakterer.

 

Zirkus Nemo ligger på Tangkrogen til og med den 30. juni.

 

Zirkus Nemo

Tangkrogen
8000 Aarhus C

Billetter og spilleplan:

 

 

 

Del artikel

Andre læser også